Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Έρχεται καταιγίδα στα Βαλκάνια-Ο Σέρβος Αντιπρόεδρος συναντήθηκε με τον Σοιγκού στην Μόσχα με θέμα τους Σερβοβόσνιους.

Ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για αποσταθεροποίηση στην Βοσνία-Ο Αλεξάντερ Βούλιν συναντήθηκε με την ηγεσία των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας διότι αναμένονται πιθανόν άμεσες εξελίξεις στην Βοσνία.

Κινήσεις που προμηνύουν πολιτικές και πιθανόν στρατιωτικές εξελίξεις κυοφορούνται στην Βοσνία, από την πλευρά των Σερβοβόσνιων εδώ και μεγάλο διάστημα, ενώ η προχθεσινή πανσερβική συνέλευση φέρνει αυτές τις πιθανές εξελίξεις στο προσκήνιο.

Ο αντιπρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν είχε συνομιλίες στη Μόσχα με κορυφαίους Ρώσους πολιτικούς, στρατιωτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας, ανακοίνωσε το γραφείο του σύμφωνα με σερβικό ΜΜΕ.

Ο Βούλιν είχε συναντήσεις με τον Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, τον υπουργό Εσωτερικών Βλαντιμίρ Κολοκόλτσεφ, αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και τα ανώτερα στελέχη του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ρωσίας.

«Ο Βουλίν είχε επίσης επιτυχημένες συνομιλίες με τον Ρώσο Υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, στον οποίο ζήτησε να μεταφέρει στον ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της Σερβίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και την καταψήφιση του ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα», ανέφερε το σερβικό δελτίο τύπου.

Ο Βουλίν συναντήθηκε επίσης με τους κορυφαίους αξιωματούχους των πιο σημαντικών ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφερε το γραφείο του.

Το κύριο θέμα της επίσκεψης του Σέρβου Αντιπροέδρου στην Μόσχα, ήταν η υποστήριξη της Ρωσίας σε περίπτωση ανακήρυξης ανεξαρτησίας των Σερβοβόσνιων, καθώς οι αντιδράσεις από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα ήταν καταιγιστικές.

Ο Ρώσος πρόεδρος στηρίζει κάθε αποσχιστική κίνηση των Σερβοβόσνιων εδώ και αρκετά χρόνια, και το σκηνικό από εδώ και στο εξής θα έχει στρατιωτικού τύπου κινήσεις.

Ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για αποσταθεροποίηση στην Βοσνία.      

Σχετικά με την ανακοίνωση που εγκρίθηκε στην Πανσερβική Συνέλευση στο Βελιγράδι στις 8 Ιουνίου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση.

Αυτή αναφέρει ότι ορισμένες από τις διατάξεις της σερβικής δήλωσης αποτελούν συνέχεια των προσπαθειών της Δημοκρατίας Σέρπσκα να παραβιάσει την Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον και να αποσταθεροποιήσει τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) και την ευρύτερη περιφέρεια.

Στην απάντησή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το μέλλον όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας οδηγούν σε μεγαλύτερη ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία για όλους”.

«Προτρέπουμε τους πολιτικούς ηγέτες της περιοχής να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τις συναντήσεις τους για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και συμφιλίωσης.

Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει με συνέπεια, υποστηρίζουμε σθεναρά την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τον πολυεθνικό χαρακτήρα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μέρος της οποίας είναι η Δημοκρατία Σέρπσκα.

Ορισμένες από τις διατάξεις της σερβικής διακήρυξης αποτελούν συνέχεια των προσπαθειών της Δημοκρατίας Σέρπσκα να παραβιάσει την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον και να αποσταθεροποιήσει τη Β-Ε και την περιοχή», ανέφερε η αμερικανική ανακοίνωση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος, όπως και από το 2008.

Οι κυβερνήσεις της Σερβίας και της Δημοκρατίας Σέρπσκα ενέκριναν στην Πανσερβική Συνέλευση μια δήλωση που περιγράφει 49 συμπεράσματα και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο σερβικός λαός είναι ένα «ενιαίο σύνολο».

Σημειώνει ότι η Συμφωνία του Ντέιτον έχει «παραβιαστεί οριστικά και σημαντικά» και καλεί όλους τους διεθνείς παράγοντες να επιστρέψουν στην τήρησή της.

Αναφέρει δε επίσης ότι η επικράτεια της Δημοκρατίας Σέρπσκα ( Βοσνία) δεν μπορεί να αποξενωθεί παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους αυτής της οντότητας της Β-Ε”.

Η περίπλοκη διοικητική δομή της Βοσνίας, που απορρέει από τις Ειρηνευτικές Συμφωνίες του Ντέιτον για τον τερματισμό του πολέμου (1992-1995), έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την οποία δεν αποδέχονται οι Σερβοβόσνιοι.

Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά ως αποτέλεσμα των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικ, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία, και ο οποίος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τους θεσμούς της χώρας όπως οι ένοπλες δυνάμεις.

Η Βοσνία μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για πιθανή κρίση στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου