Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Telegraph:Πάνω από 2.000 αμερικανικές τράπεζες είναι αφερέγγυες

Σχεδόν οι μισές από τις 4.800 τράπεζες στις ΗΠΑ είναι σχεδόν αφερέγγυες, καθώς έχουν κάψει τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας τους, ανέφερε η Telegraph νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενη μια ομάδα τραπεζικών εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Amit Seru, τραπεζικό εμπειρογνώμονα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, περίπου οι

μισές αμερικανικές τράπεζες βρίσκονται κάτω από το νερό.

«Ας μην προσποιούμαστε ότι πρόκειται μόνο για την Silicon Valley Bank και την First Republic», είπε. «Μεγάλο μέρος του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ είναι δυνητικά αφερέγγυο».

Την περασμένη εβδομάδα, η First Republic κατασχέθηκε από τις χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και εξαγοράστηκε από την JPMorgan, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Η τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο είχε προηγουμένως λάβει μια ένεση διάσωσης ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από μια ομάδα τραπεζών της Wall Street με τη μορφή καταθέσεων. 

Η πώληση της First Republic Bank ακολούθησε μαζικές αναλήψεις καταθέσεων τον Μάρτιο, οι οποίες προκάλεσαν την αποτυχία δύο περιφερειακών δανειστών, της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, μέσα σε λίγες ημέρες.

Την Πέμπτη, οι μετοχές της PacWest με έδρα το Λος Άντζελες και της Western Alliance της Αριζόνα ανεστάλησαν αφού οι τιμές τους μειώθηκαν δραματικά. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι μετοχές αρκετών περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 15%, προκαλώντας ανησυχίες στους επενδυτές για την οικονομική υγεία άλλων τραπεζών μεσαίου μεγέθους.

Περίπου 2.315 τράπεζες στις ΗΠΑ βρίσκονται επί του παρόντος σε περιουσιακά στοιχεία αξίας μικρότερης από τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με έκθεση του Hoover Institution από τον καθηγητή Seru και μια ομάδα τραπεζικών εμπειρογνωμόνων, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Η αγοραία αξία των δανειακών χαρτοφυλακίων αυτών των δανειστών φέρεται να είναι 2 τρισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερη από τη δηλωμένη λογιστική αξία.

Ο καθηγητής Seru έθεσε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν οι οικονομικοί παρατηρητές των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μεσαίου μεγέθους δανειστές που έχουν πληγεί από την κρίση. 

Οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να περιορίσουν την άμεση κρίση ρευστότητας εγγυώμενες προσωρινά όλες τις καταθέσεις, σύμφωνα με τον Seru, ο οποίος είπε, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση φερεγγυότητας.

rt.com/business/575878-half-us-banks-insolvent/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου