Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Ηλίας Καλλιώρας : Τραμπ: Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην ιδιωτική πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχει ιδρύσει, την Truth Social, την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, στις 9 Απριλίου 2023, έγραψε: «World War III» ή «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος». Μιας και όλα ειπώθηκαν, νοηματοδοτήθηκαν, σηματοδοτήθηκαν και

αποτυπώθηκαν με αυτές τις τρεις και μόνον λέξεις, θα μπορούσε κάλλιστα το εμπρός σας άρθρο να είχε και αυτό τελειώσει εδώ, βάζοντας απλά στο τέλος μια τελεία και μια παύλα.

Ο πρώην και εκ νέου υποψήφιος για πλανητάρχης τα είπε όλα «χύμα», ξεκάθαρα και χωρίς την ανάγκη για οποιανδήποτε και περαιτέρω ερμηνεία και επεξήγηση των γραφομένων του, σημειώνοντας το:

«Γ’ ΠΠ». 

Και όπως όλοι μας το καταλαβαίνουμε, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έγραψε έτσι από το πουθενά, συγκυριακά, αστόχαστα και τυχαία για το πιο σημαντικό και το πλέον θανατηφόρο παγκόσμιο γεγονός όλων των αιώνων και εποχών. Και ούτε φυσικά έκανε ο ίδιος λάθος ή μπερδεύτηκε ίσως από τα συμφραζόμενα.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φυσικά και δεν δυσκολεύτηκε, επίσης, να μπει στο πνεύμα των γιορτών ούτε επίσης χρησιμοποίησε το πασχαλινό μήνυμά του για να θυμώσει ίσως τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μιας και ανάμεσα στα άλλα είναι ο πρώτος νυν ή πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που κατηγορήθηκε ποτέ για έγκλημα.

Ένας ηγέτης υπερδύναμης δεν έχασε έτσι ξαφνικά τα λογικά του και σίγουρα δεν τον εξέθεσε κάποια μορφή ηλεκτρονικού σπαμ ή κάποιο ρωσικό κακόβουλο λογισμικό. Όχι. Απλώς περιέγραψε με τρεις λέξεις αυτό που λαμβάνει χώρα πάνω στη γη.

Τα διεθνικά πράγματα και οι παγκόσμιες εξελίξεις είναι πλέον ορατές σε όλους όσους διαθέτουν κοινό νου. 

Ναι: Ήδη είμαστε μέσα στον σε εξέλιξη Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο! Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, είναι ή αποτελεί τον γεωπολεμικό «πυροκροτητή» όσο επίσης και η πρώτη γεωστρατιωτική φάση του Τρίτου Γενικού Πολέμου που λαμβάνει χώρα στις πεδιάδες της Ουκρανίας. Απλά, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε συνολικά τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε ιστορική βάση, ο Ν. Τραμπ είχε προεκλογικά αναφερθεί σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω της Χίλαρι Κλίντον και αν η τότε πρώην Πρώτη Κυρία και ΥΠΕΞ εγκαθίσταντο στον Λευκό Οίκο. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τότε αναφέρει (27-10-2016): «Θα καταλήξουμε σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο για τη Συρία αν ακούσουμε τη Χίλαρι Κλίντον. Δεν πολεμάς τη Συρία πια, πολεμάς τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν, εντάξει; Η Ρωσία είναι πυρηνική χώρα, αλλά μια χώρα όπου τα πυρηνικά δουλεύουν, σε σχέση με άλλες χώρες που απλώς μιλάνε».

Εισέτι, ο Ν. Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για το πόσο ανήσυχοι πρέπει να είναι οι Αμερικανοί για την πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου με τη Βόρεια Κορέα, μετά την επιθετική ρητορική βορειοκορεατών αξιωματούχων στα Ηνωμένα Έθνη ή ότι «οι αμερικανικές πράξεις μπορεί να οδηγήσουν σε πυρηνικό πόλεμο», είχε απαντήσει (19-4-2017): «Πάντα πρέπει να είναι κανείς ανήσυχος.. Δεν ξέρεις ακριβώς με ποιον έχεις να κάνεις» «Θα δούμε τι θα συμβεί. Είναι μια περίεργη κατάσταση» συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Προσέτι, στις 23 Μαΐου του 2019, ο τότε εν ενεργεία πρόεδρος Τραμπ είχε «τουιτάρει» και πάλι τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο: «Εάν το Ιράν θέλει πόλεμο, αυτό θα είναι επισήμως το τέλος του. Ποτέ μην απειλήσετε ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες!» Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε την ανθρωπότητα να αναρωτιέται αν μόλις ο ίδιος προανήγγειλε τον Γ΄ ΠΠ μέσω Twitter. Πριν από την εμπρηστική ανάρτηση του Τραμπ είχαν προηγηθεί επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας αλλά και μία ρουκέτα στην «Πράσινη Ζώνη» των ξένων πρεσβειών της Βαγδάτης.

Έτι, σε πανικό βρέθηκαν και πάλι αμερικανοί πολίτες στην αρχή του έτους 2020, με την είδηση εκτέλεσης του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στην Βαγδάτη, μετά από αεροπορική επιδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Η φράση «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» είχε γίνει δημοφιλής τάση και θέμα συζήτησης και είχε δει μεγάλη αύξηση της δημοτικότητας με εκατομμύρια Αμερικανών να κάνουν αναζητήσεις στο διαδίκτυο για «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος «ξεκίνησε» επίσης και παραλλήλως μέσα και από μιμίδια (memes), από τις 3 Ιανουαρίου 2020 και τον θάνατο του επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν Κ. Σουλεϊμανί, μαζί με τα αντίποινα που προανήγγειλαν οι Ιρανοί κατά των ΗΠΑ. Τα διαδικτυακά μιμίδια  -που είναι συνήθως εικόνες με χιουμοριστικό μήνυμα και κείμενο, με βιτριολικό και μαύρο πολλές φορές χιούμορ-, για πολλές μέρες έγιναν η τάση του διαδικτυακού κυβερνοχώρου με θέμα το «Τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος».

Πέραν αυτών, ο Ν. Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι οι Αμερικανοί «πρέπει να φοβούνται» τον πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία. Μιλώντας στο Full Send Podcast, στις 12 Μαρτίου 2022, ο πρώην πρόεδρος εξέφρασε τους φόβους του για την ενδεχόμενη κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία. Υπογράμμισε ότι «η Ρωσία είναι πράγματι μια πυρηνική δύναμη», υπενθύμισε στους ακροατές ότι «η Αμερική έχει επίσης πυρηνικές δυνατότητες» και παραδέχτηκε ότι υπήρχε «μια πιθανότητα» να γίνει παγκόσμιος πόλεμος.

Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου γερουσιαστή στη Βόρεια Καρολίνα, ο Ν. Τραμπ ανέβηκε στο βήμα και από εκεί για μια ακόμη φορά κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν για μια σειρά από θέματα. Ο πρώην πρόεδρος στην ομιλία του χαρακτήρισε «ηλίθιους» αυτούς που κυβερνούν την Αμερική, προσθέτοντας (24-9-2022): «Δυστυχώς, δε με άκουσαν για την Ουκρανία, όπως και με την Κίνα και άλλα, και τώρα κινδυνεύουμε να γίνει πυρηνικός πόλεμος».

Και πάλι, στις 9 Οκτωβρίου 2022, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης «Σώστε την Αμερική» στο Μίντεν της Νεβάδα, ο πρώην πρόεδρος προειδοποίησε για μια ακόμα φορά: «Πρέπει να απαιτήσουμε την άμεση διαπραγμάτευση για ένα ειρηνικό τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, διαφορετικά θα καταλήξουμε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν θα μείνει τίποτα από τον πλανήτη μας».

Σε μια ανάρτησή του στη δική του σελίδα Truth Social, ο τέως αμερικανός πρόεδρος καταφερόμενος και πυροβολώντας και πάλι πολιτικά τον Τζο Μπάιντεν, έγραψε (21-2-2023): «Αν ακολουθήσετε και κατανοήσετε τα βήματα που κάνει ο Μπάιντεν σχετικά με την Ουκρανία, θα δείτε πως συστηματικά, αλλά ίσως ασυνείδητα, μας ωθεί προς αυτό που σύντομα θα μπορούσε να γίνει ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Δεν είναι τρελό;»

Μιλώντας εισέτι σε συγκέντρωση στη Φλόριντα, στις 21 Φεβρουαρίου 2023, ο Τραμπ είπε ότι, εάν επανεκλεγεί, θα καλέσει αμέσως τον Β. Πούτιν και τον Β. Ζελένσκι «και θα κανονίσει συνάντηση για να επιλυθεί η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό». Ο Ν. Τραμπ έχει ήδη αρχίσει επισήμως την εκστρατεία του για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο στις εκλογές του Νοεμβρίου 2024, αλλά πλέον δεν θεωρείται ο επικρατέστερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Έτι, στις 22 Φεβρουαρίου 2023, στα πλαίσια της επετείου του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα βίντεο όπου αναφέρει: «Ο πρόεδρος Τραμπ θα απολύσει τους πολεμοκάπηλους και τους παγκοσμιοποιητές που επιδιώκουν ατελείωτους πολέμους» και αυτό στον επίσημο ιστότοπό του. «Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν ποτέ πιο κοντά» προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ο Ν. Τραμπ.

Αναφερόμενος στο αμερικανικό βαθύ κράτος, ο Ν. Τραμπ υπογράμμισε στο ίδιο βίντεο ότι «αυτοί οι άνθρωποι επιδιώκουν τη σύγκρουση εδώ και πολύ καιρό, όπως στο Ιράκ». Για να προσθέσει: «Αν ήμουν πρόεδρος δεν θα είχε γίνει εισβολή στην Ουκρανία..  αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ», τονίζοντας εισέτι την ανάγκη να απαλλαγούμε ως χώρα από τη «διεφθαρμένη παγκόσμια τάξη» που κυριαρχεί στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. «Μπορούμε να τερματίσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες», υπογράμμισε.

Ένα μήνα αργότερα, στις 20 Μαρτίου 2023, ο πρώην Πρόεδρος περιέγραψε και δημοσίευσε έναν δικό του προεκλογικό γεωπολιτικό «οδικό χάρτη» για να τραβήξει, όπως λέει, τον πλανήτη «μακριά από τον γκρεμό του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου». Ο ίδιος διευκρίνισε: «Όλα πρέπει να ξεκινήσουν από τις ίδιες τις ΗΠΑ, απομακρύνοντας τους φιλοπόλεμους παγκοσμιοποιητές και μαρξιστές».

Στο προεκλογικό μήνυμα που αναρτήθηκε στο Truth Social, με τίτλο «Αποτροπή Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου», ο Ν. Τραμπ επέκρινε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι έφεραν την Αμερική στο χείλος του πυρηνικού πολέμου. «Ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο από ό,τι είμαστε σήμερα υπό τον Τζο Μπάιντεν», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος.

Και ο ίδιος πρόσθεσε: «Μια παγκόσμια σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων θα σήμαινε θάνατο και καταστροφή σε κλίμακα ασύγκριτη στην ανθρώπινη ιστορία. Θα είναι πυρηνικός αρμαγεδδώνας». «Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να αποφύγεις αυτόν τον εφιάλτη. Θα το αποφύγουμε, αλλά χρειαζόμαστε νέα ηγεσία», τόνισε.

Ο 45ος πρόεδρος τω ν ΗΠΑ συνέχισε εξηγώντας ότι η αποφυγή του Γ΄ΠΠ απαιτεί επίσης την εξάλειψη των μελών της πολεμικής μηχανής του υπαρκτού αμερικανικού βαθέως κράτους: «Η μεγαλύτερη απειλή για τον δυτικό πολιτισμό σήμερα δεν είναι η Ρωσία.. Είναι οι μαρξιστές.. Και είναι η τάξη των παγκοσμιοποιητών που μας έχει κάνει απόλυτα εξαρτημένους από την Κίνα και άλλες ξένες χώρες που βασικά μας μισούν».

Και ο ίδιος διευκρίνισε: «Αυτοί οι παγκοσμιοποιητές θέλουν να σπαταλήσουν όλη τη δύναμη, το αίμα και τον θησαυρό της Αμερικής, κυνηγώντας τέρατα και φαντάσματα στο εξωτερικό, κρατώντας μας αποσπώντας την προσοχή από τον όλεθρο που δημιουργούν εδώ στο σπίτι.. Αυτές οι δυνάμεις κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στην Αμερική από ό,τι θα μπορούσαν ποτέ να ονειρευτούν η Ρωσία και η Κίνα. Η εξάλειψη αυτού του άρρωστου και διεφθαρμένου κατεστημένου είναι το μνημειώδες καθήκον για τον επόμενο πρόεδρο, και είμαι ο μόνος που μπορώ να το κάνω».

Προσέτι, στις 6 Μαρτίου 2023, παρουσία πλήθος κόσμου, ο πρώην πρόεδρος έκανε μια δυναμική ομιλία κατά την ετήσια συνάντηση των Αμερικανών συντηρητικών, μιλώντας για την δική του προεκλογική εκστρατεία ενόψει του 2024. «Θα ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε», υποσχέθηκε στο πλήθος που ζητωκραύγαζε συνεχώς. «Θα ολοκληρώσουμε την αποστολή», τόνισε. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες «στη λήθη», είπε ο Ν. Τραμπ.

 Εάν εκλεγεί, ο Τραμπ είπε ότι δεν θα σπαταλούσε πλέον τα χρήματα των αμερικανών σε «ανόητους» ξένους πολέμους. Η Αμερική πρέπει να σταματήσει να ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια για την υπεράσπιση της Ουκρανίας. Για να εξηγήσει: «Πριν φτάσω στο Οβάλ Γραφείο, θα έχω τελειώσει τον καταστροφικό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.. Θα λύσω το πρόβλημα, και θα το λύσω γρήγορα, και δεν θα μου πάρει πάνω από μια μέρα για να το κάνω».

Καταδίκασε, επιπροσθέτως. τη δέσμευση των ΗΠΑ να στείλουν άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για μια ακόμη φορά ότι αυτή η κίνηση θα βυθίσει τον κόσμο στον Γ΄ΠΠ στο εγγύς μέλλον, εκτός εάν κάτι συμβεί γρήγορα. «Θα έχουμε Τρίτο Παγκόσμιο αν κάτι δεν συμβεί γρήγορα», τόνισε. Είμαι ο μόνος υποψήφιος «που μπορεί να δώσει αυτή την υπόσχεση: Θα αποτρέψω τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ απλά».

Στην ίδια θεματολογία και λογική, στις 11 Μαΐου 2023, ερωτηθείς στο CNN αν θα συνέχιζε να δίνει χρήματα και όπλα στο Κίεβο, αν εκλεγεί και πάλι πρόεδρος, απάντησε: «Αν ήμουν πρόεδρος θα είχα τελειώσει σε 24 ώρες  τον πόλεμο στην Ουκρανία». Εξαπέλυσε μάλιστα και επίθεση κατά της Ευρώπης: «Οι Ευρωπαίοι νομίζουν ότι είμαστε ένα σωρό ηλίθιοι. Θέλω η Ευρώπη να δώσει περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία, γιατί μας κοροϊδεύουν»!

Τέλος, στις 5 Απριλίου 2023, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο θέρετρό του Mar-a-Lago στη Φλόριντα, για μια ακόμη φορά ο Ν. Τραμπ μίλησε για τον πυρηνικό Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο που «μπορεί να ο κόσμος να αντιμετωπίσει» υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν. Τα σχόλια του 76χρονου Ν. Τραμπ έγιναν κατά τη διάρκεια της πρώτης δημόσιας ομιλίας του μετά την προσαγωγή του στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης.

Αφού για μια ακόμη φορά κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι καταστρέφει τη χώρα, ο πρώην πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν ανοιχτές απειλές από διάφορες χώρες για χρήση πυρηνικών όπλων. Για να υπογραμμίσει ο ίδιος: «Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει υπό την ηγεσία της κυβέρνησης Μπάιντεν σε έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είμαστε πολύ μακριά από αυτό, είτε το πιστεύετε είτε όχι».


https://www.facebook.com/profile.php?id=100000270536476

ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ, PhD
Διεθνολόγος Καθηγητής, Συγγραφέας
Πρώην Βουλευτής Φθιώτιδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου