Ο αριθμός των ασθενών με ψηφιακούς εθισμούς αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, ολοένα και περισσότεροι ηλικιωμένοι μέχρι και την ηλικία συνταξιοδότησης επηρεάζονται από τον εθισμό στο διαδίκτυο και αναζητούν βοήθεια σε ειδικά ψυχοσωματικά εξωτερικά ιατρεία.
Αυτό ανέφερε, μεταξύ αλλων, ο Klaus Wölfling από την Κλινική και Πολυκλινική Ψυχοσωματικής Ιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Mainz σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο περιθώριο του Γερμανικού Συνεδρίου Ψυχοσωματικής Ιατρικής και Ψυχοθεραπείας.
"Από το 2021, έχουμε παρατηρήσει μια αύξηση κατά 25% στις θεραπείες για
ενήλικες ηλικίας 30 έως 67 ετών", διευκρίνησε ο επικεφαλής του εξωτερικού ιατρείου για τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια. "Πρόκειται για άτομα που προηγουμένως δεν εμφανίζονταν καθόλου στον πληθυσμό των ασθενών μας".Αυτοί οι εθισμοί μπορεί να αφορούν ηλεκτρονικά παιχνίδια, συνομιλίες, κοινωνικά δίκτυα, διαδικτυακή πορνογραφία ή διαδικτυακές αγορές. Αυτό που έχουν κοινό οι επηρεαζόμενοι είναι ότι δεν μπορούν πλέον να ελέγξουν την καταναλωτική τους συμπεριφορά.
Σύμφωνα με τον Wölfling, πολλοί αναφέρουν τον εμμονικό φόβο της απώλειας ("Fear of missing out"): "Οι εθισμένοι τότε δεν μπορούν να σταματήσουν να παίζουν shooters πρώτου προσώπου, για παράδειγμα, επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν το σκορ τους και θα βγουν από τις ομάδες των παικτών", λέει ο ψυχολόγος από το Mainz.
Οι συνέπειες του εθισμού είναι η παραμέληση των σχέσεων, η απώλεια εργασίας, τα χρέη ή οι κρίσεις και οι συγκρούσεις.
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να ευνοήσουν τον εθισμό στο διαδίκτυο - ένας από αυτούς είναι η μοναξιά. "Στην ηλικία συνταξιοδότησης, η μοναξιά είναι ένας μεγάλος παράγοντας που οδηγεί σε ψηφιακούς εθισμούς, και στη συνέχεια η εύρεση ενός κοινωνικού δικτύου μέσω των παιχνιδιών", εξηγεί.
Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λέει, οι ήσυχες ώρες κατά τη διάρκεια των Lockdown οδήγησαν πολλούς ηλικιωμένους να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα πιο συχνά και εντατικά. Τα παιδιά των συνταξιούχων συχνά διαπίστωσαν ότι αναπτύχθηκε ένας εθισμός, όταν παρατηρούσαν ότι οι γονείς τους, για παράδειγμα, δεν έπλεναν πλέον τα πιάτα ή δεν πήγαιναν για ψώνια.
Oι οικογενειακοί γιατροί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση της εθιστικής συμπεριφοράς. Εάν οι χρόνοι χρήσης των social media εντάσσονταν ήδη στο ιατρικό ιστορικό, οι ψηφιακοί εθισμοί θα μπορούσαν να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν σε πρώιμο στάδιο.
Σε κάθε περίπτωση, ο Wölfling συμβουλεύει τους επηρεαζόμενους να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια - για παράδειγμα, σε ένα συμβουλευτικό κέντρο εθισμού ή σε ένα ιατρικό ή ψυχοθεραπευτικό ιατρείο. Εκεί πρέπει να διευκρινιστεί αν η συμπεριφορά εξακολουθεί να είναι προβληματική ή αν έχει πάρει ήδη τον χαρακτήρα του εθισμού.
Ο στόχος της θεραπείας στα εξωτερικά ιατρεία είναι η αποχή από την προβληματική συμπεριφορά. Στο πλαίσιο συμπεριφορικών και ομαδικών θεραπειών, οι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν, για παράδειγμα, να ζουν τη σεξουαλικότητα χωρίς πορνογραφία στο διαδίκτυο.
Η πανδημία λειτούργησε σαν καταλύτης - η διάλυση των οικείων δομών γέμισε πολλούς με διαδικτυακές εφαρμογές που εξελίχθηκαν σε εθισμούς.
"Στο Μainz, μπορέσαμε να αποδείξουμε επιστημονικά πολύ καλά αποτελέσματα μιας τέτοιας θεραπείας σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη", δήλωσε ο Wölfling. Η πολυκεντρική μελέτη δείχνει ότι η θεραπεία καθιστά δέκα φορές πιο πιθανό να υπάρξει αποχή και μεγαλύτερη ικανοποίηση στο τέλος.
Εάν η συμπεριφορά είναι πολύ έντονη, συνιστάται θεραπεία σε νοσοκομείο. Αυτή διαρκεί συνήθως έξι έως οκτώ εβδομάδες. "Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εθιστική συμπεριφορά δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί στο οικιακό περιβάλλον", τόνισε ο Wölfling. Οι ασθενείς πρέπει πρώτα να αποσυρθούν από το διαδίκτυο.
Πριν όμως η συμπεριφορά χρήσης των διαδικτυακών μέσων γίνει αντικείμενο θεραπείας, μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα.
Για παράδειγμα, ο Wölfling συνιστά περιόδους ανάπαυσης. Αυτή η "ψηφιακή αποτοξίνωση" δεν πρέπει να εφαρμόζεται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά να ενσωματώνεται και στην καθημερινή ζωή ως συνειδητή απόφαση.
Οι εφαρμογές smartphone που προηγούνται της χρήσης των κοινωνικών δικτύων θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Εμφανίζονται στην οθόνη όταν καλείται το κοινωνικό δίκτυο και έχουν ως στόχο να αποτρέψουν την υπερβολική χρήση μέσω αυτής της "διακοπής".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου