Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Εκλογές: Oι επικρατέστερες ημερομηνίες

Οι πληροφορίες του Directus.gr επιμένουν ότι ο Οκτώβριος ίσως είναι μακριά… Οι ημερομηνίες που προκρίνονται περισσότερο είναι η 18η Σεπτεμβρίου ή ακόμα και η 25η Σεπτεμβρίου. Τούτο σημαίνει ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν τέλος Αυγούστου και η ΔΕΘ θα αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προεκλογικού «μπαλκονιού» για όλους τους αρχηγούς των

κομμάτων. Να μπορέσουν δηλαδή να αναπτύξουν τα προγράμματά τους γύρω από τη διακυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι θα έχουμε διπλές εκλογές εξαιτίας της απλής αναλογικής, η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται το αργότερο ένα μήνα από την πρώτη κάλπη. Αν πάρουμε ως επικρατέστερο σενάριο ότι η πρώτη Κυριακή θα είναι η 18η Σεπτεμβρίου, οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν στις 9 Οκτωβρίου. Συμπερασματικά, αν τα παραπάνω σενάρια επιβεβαιωθούν, οι υποψήφιοι θα τρέχουν στις παραλίες τον Αύγουστο να μαζεύουν ψήφους…

O Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο capital αφού εξέφρασε την πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ρίχνοντας ουσιαστικά την ευθύνη πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στην αντιπολίτευση για τη δημιουργία τοξικού κλίματος, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το έχω πει πολλές φορές ότι πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, διότι θεωρώ ότι αυτό είναι το θεσμικά ορθό και επιβεβλημένο. Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι είχα πολλές «ευκαιρίες» να κάνω εκλογές σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις ήταν εξαιρετικά βολικές για τη Νέα Δημοκρατία και δεν το έκανα διότι δεν μπορώ να βάζω στο ζύγι το κομματικό συμφέρον εις βάρος του εθνικού συμφέροντος.

»Ταυτόχρονα όμως έχω πει ότι, ναι, μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται. Αλλά αυτό είναι μία έκκληση προς την αντιπολίτευση, να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο και με αντιπαράθεση, όποτε αυτή χρειάζεται, τις πολιτικές μας διαφωνίες.

»Πάρτε για παράδειγμα το σημαντικότατο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα έχει ψηφιστεί εντός του Ιουλίου. Θα είναι και αυτό ένα μέτρο του πώς αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση την πολιτική αντιπαράθεση και πόσο τελικά επιδιώκει να οξύνει τα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου