–Ανά 33 ώρες βυθίζονται στη φτώχεια ένα εκατομμύριο άνθρωποι
–Η οργάνωση Oxfam προτείνει ετήσιο φόρο πλούτου 2% στους εκατομμυριούχους και 5% στους δισεκατομμυριούχους
Απίστευτο, θα πουν χιλιάδες άνθρωποι… Ίσως και κάποιοι από τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη στον οποίο «ζούμε»… Την ώρα που κάποιοι κάθε μέρα αυξάνουν τα πλούτη τους, εκατομμύρια συνάνθρωποί μας «ζουν» σε ακραία φτώχεια, αλλά ο Παντοδύναμος φαίνεται να έχει αλλού στραμμένο το βλέμμα του…
Κάθε 33 ώρες βυθίζονται στη φτώχεια ένα εκατομμύριο άνθρωποι.
Από την άλλη, τον Μάρτιο του 2022 οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου ήταν κατά 573 περισσότεροι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Την ίδια στιγμή, κινδυνεύουν να βυθιστούν σε ακραία φτώχεια 263 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με την οργάνωση κατά της φτώχειας και της ανισότητας Oxfam, ενώ οι δισεκατομμυριούχοι μαζεύτηκαν στο Νταβός «για να γιορτάσουν την αδιανόητη εκτόξευση του πλούτου τους», όπως πολύ σωστά επισήμανε η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Γκαμπριέλα Μπούχερ.
Κάθε 30 ώρες ένας νέος δισεκατομμυριούχος!
Ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων του κόσμου είναι πλέον 12,7 τρισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 14% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η αύξηση του αριθμού των βαθύπλουτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας ισοδυναμεί με την εμφάνιση ενός νέου δισεκατομμυριούχου ανά 30 ώρες. Οι περιουσίες όσων δισεκατομμυριούχων κινούνται στους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια κατά 453 δισ. δολάρια.
Φόρος στον πλούτο
Η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να επιβάλουν έναν εφάπαξ φόρο αλληλεγγύης στα κέρδη των δισεκατομμυριούχων.
Προτείνει, μάλιστα, να επιβληθεί ετήσιος φόρος πλούτου ύψους 2% στους εκατομμυριούχους και 5% στους δισεκατομμυριούχους.
Με έναν τέτοιο μόνιμο φόρο στον μεγάλο πλούτο, κυβερνήσεις και χώρες μπορούν να συγκεντρώνουν στα ταμεία τους συνολικά μέχρι και 2,52 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Σύμφωνα με την Oxfam, αυτό το ποσό αρκεί για να βγουν από τη φτώχεια τουλάχιστον 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, να παραχθούν και να διατεθούν αρκετά εμβόλια για το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού και να προσφερθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κοινωνική προστασία σε όλους εκείνους που ζουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου