Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Οι εκλογές μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις...



Με τη μεγαλύτερη απόσταση από τις ερχόμενες εκλογές να μην υπερβαίνει πλέον τους 12 μήνες και την πολιτικά "νεκρή" θερινή περίοδο των επόμενων 2-3 μηνών, η χώρα έχει εισέλθει πλέον σε προεκλογική περίοδο.

Προεκλογική περίοδος για τις υπανάπτυκτες δημοκρατίες της Νοτιοβαλκανικής Χερσονήσου σημαίνει καθήλωση της δημόσιας διοίκησης, καθώς άπαντες οι πολιτικοί προϊστάμενοι και οι κομματικοί παρατρεχάμενοι θα ασχολούνται με την επανεκλογή ιδίων ή ημετέρων.

Ήδη, όσοι πιστεύουν πως έχουν γνώση είτε σχετικών πληροφοριών είτε της μεθόδου που λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις με βάση το ισοζύγιο κόστους οφέλους, εκτιμούν πως οι εκλογές θα λάβουν χώρα το αργότερο περί τα μέσα περίπου του ερχόμενου Φθινοπώρου.

Ουδείς γνωρίζει τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν τον επόμενο Χειμώνα καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει ήδη εκτός ελέγχου και η πανδημία αναμένεται να επανακάμψει με άγνωστη ένταση και διάρκεια.

Οι προσδοκίες μιας δυναμικής τουριστικής περιόδου τους επόμενους 2-3 μήνες δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για όσους επιθυμούν οι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες με σχετική αισιοδοξία.

Το Θέρος βέβαια ενέχει τους κινδύνους άλλης μια ανεξέλεγκτης πύρινης λαίλαπας ή κάποιας εμπλοκής με την Τουρκία που θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και αλλαγές στις συμπεριφορές.

Από την άλλη πλευρά ο επόμενος Χειμώνας έχει αυξημένες πιθανότητες να κρύβει ακόμη περισσότερες αρνητικές εκπλήξεις.

Η αντιπολίτευση φαίνεται πως ποντάρει στις αναταράξεις ευελπιστώντας σε επιτάχυνση της φθοράς της κυβέρνησης. Τούτο μοιάζει με λάθος καθώς γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις φαίνεται πως ενισχύουν την κυβέρνηση που εμφανίζει ένα περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης.
Το εκλογικό αποτέλεσμα...

Όπως είναι ήδη γνωστό οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και επειδή μοιάζει απίθανο να προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία θα ακολουθήσει και άλλη αναμέτρηση μετά από ένα μήνα.

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να κινείται σε ένα εκλογικό ποσοστό μεταξύ 31-36%, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 23-28% και το ΠΑΣΟΚ μεταξύ 12-15%.

Με τα ποσοστά αυτά δεν προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε στη δεύτερη αναμέτρηση αφού με βάση τον εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα χρειάζεται ένα ποσοστό περί το 37-38% τουλάχιστον για να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία...

Μια οποιαδήποτε συγκυβέρνηση θα μειώσει δραστικά την αποτελεσματικότητα της επόμενης διακυβέρνησης σε μια περίοδο που θα χρειάζονται ρηξικέλευθες και γρήγορες αποφάσεις.

Επίσης, αν οι πρώτες εκλογές λάβουν χώρα περί τα μέσα Οκτωβρίου και οι δεύτερες ένα μήνα αργότερα, με βάση το καλύτερο σενάριο, οι επόμενες εκλογές θα αναγγελθούν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου και κυβέρνηση θα προκύψει λίγο πριν τα Χριστούγεννα...

Τούτο θα καταστήσει τη διαχείριση της πανδημίας και της αναζωπύρωσης της διεθνούς οικονομικής και γεωπολιτικής κρίσης ακόμη δυσκολότερες υποθέσεις.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως το Φθινόπωρο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη περίοδος...

Του Κώστα Στούπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου