Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

ΓΑΛΛΙΑ-Βουλευτικές εκλογές 2022: ένας αβέβαιος πρώτος γύρος στο τέλος μιας υποτονικής εκστρατείας



Της Ντάινα Κόεν

Για είκοσι χρόνια, τα πράγματα ήταν τα ίδια. Οι προεδρικοί υποψήφιοι συμμετέχουν σε μια ένθερμη μάχη, ένας από αυτούς προσχωρεί στο ανώτατο αξίωμα και, τέσσερις εβδομάδες αργότερα, οι Γάλλοι επιβεβαιώνουν την επιλογή τους θέτοντας στη διάθεση του αρχηγού του κράτους την πλειοψηφία των βουλευτών.
 Στη συνέχεια, ο ένοικος των Ηλυσίων μεταφέρεται από τα στρατεύματά του και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυναμική για να μεταρρυθμίσει τη χώρα.

Θα μπορούσαν αυτές οι γενικές εκλογές να αποτελέσουν εξαίρεση στον κανόνα; 
Το 2017, ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως και οι προκάτοχοί του, απολάμβανε μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. 
Τώρα στην εξουσία για δεύτερη θητεία, έχει ακόμα σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο μυαλό του. Ξεκινώντας με τη συνταξιοδότηση σε ηλικία 65 ετών, η οποία θα απαιτήσει ισχυρά στρατεύματα στο Palais Bourbon. Αλλά το πλαίσιο φαίνεται διαφορετικό αυτή τη φορά. 
Σύμφωνα με τις προεδρικές εκλογές, η νομοθετική εκστρατεία που πλησιάζει στο τέλος της ήταν πολύ ιδιαίτερη. Για πενήντα ημέρες, οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις κάλεσαν να επωφεληθούν από αυτές τις εκλογές για να "διορθώσουν την κατάσταση" εν όψει επανεκλογής προέδρου "εξ ορισμού". 
Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με τα μελλοντικά αποτελέσματα.

Όταν ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη στις 24 Απριλίου, γύρισε σελίδα σε μια έντονη περίοδο. Οι τελευταίοι μήνες σημαδεύτηκαν τόσο από την υγειονομική κρίση, την επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη όσο και από την καθυστερημένη είσοδο στην αρένα. 
Οι Γάλλοι είναι κουρασμένοι και είναι απίθανο να υπάρξει «κατάσταση χάριτος» για αυτή την αρχή της θητείας. 
Την επομένη της νίκης του, ο αρχηγός του κράτους γνωρίζει επίσης ότι έρχεται μια νέα βαρυσήμαντη αλληλουχία. 
Αυτό των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες, για πρώτη φορά, θα παραταθούν για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, αφήνοντας χρόνο στους ψηφοφόρους να αλλάξουν γνώμη και στην εκτελεστική εξουσία να κάνει λάθη. 
Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος επιθυμεί να καθυστερήσει την έναρξη όσο το δυνατόν περισσότερο, και δεν χρειάζεται λιγότερο από τρεις εβδομάδες για να διορίσει τη νέα κυβέρνησή του. Αλλά αφήνει ένα κενό εκεί, το οποίο ο Jean-Luc Mélenchon θα σπεύσει να γεμίσει.

Πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης

Γιατί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο άτυχος υποψήφιος είναι ενεργός.
 Αφού έχασε την πορεία του δεύτερου γύρου με 400.000 ψήφους, ο ηγέτης της La France δεν θέλει να παραδεχτεί την ήττα του. 
Και η σιωπή του Εμανουέλ Μακρόν αποδεικνύεται η τέλεια ευκαιρία ύπαρξης. 
Πρώτον, προτείνοντας στους Γάλλους να τον «εκλέξουν» πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, πετυχαίνοντας στο στοίχημα της ένωσης της αριστεράς. 
Αυτή η Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ένωση (Nupes) που γεννήθηκε στις 6 Μαΐου και συγκεντρώνει με το ίδιο έμβλημα insoumise, οικολόγους, σοσιαλιστές και κομμουνιστές.

 Οι διαπραγματεύσεις ήταν σίγουρα οδυνηρές, αλλά μια συμφωνία είναι αρκετά σπάνια για να γίνει γεγονός. Ειδικά από τη στιγμή που αυτή η συμφωνία θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τους σοσιαλιστές και τους κομμουνιστές που ελπίζουν να διατηρήσουν μια ομάδα στο Κοινοβούλιο, καθώς και για τους οικολόγους που θα επέστρεφαν μετά από έξι χρόνια απουσίας.
Κι αν οι Νούπες έγιναν η ηγετική δύναμη της αντιπολίτευσης; 
Η εξίσωση φαίνεται ακόμα πιο αληθοφανής, καθώς η Μαρίν Λεπέν, παρά το γεγονός ότι είναι φιναλίστ στις προεδρικές εκλογές, επέλεξε έναν ρεαλιστικό λόγο με σχεδόν ηττημένους αέρηδες, που συνίσταται στο να πει ότι δεν είναι δυνατόν το κίνημά της να γίνει η δύναμη της πλειοψηφίας.
 "Το Εθνικό Συλλαλητήριο έχει πλέον εικονικό ρόλο. Νομίζω ότι καταφέραμε να πολιτικοποιήσουμε αυτή την εκστρατεία και να της δώσουμε διακύβευμα. Το έχουμε επισημάνει, τόσο σε μορφή όσο και σε ουσία. Ήμασταν κεντρικοί", δήλωσε ο Manon Aubry, ευρωβουλευτής του LFI.

Αντιμέτωποι με τη δυναμική που δημιουργεί αυτή η ένωση, η προεδρική πλειοψηφία αναρωτιέται. Ήταν τόσο σοφό να αφήσουμε την αριστερά να εγκατασταθεί στο τοπίο; Θα μπορούσε ο Εμανουέλ Μακρόν να μην λάβει απόλυτη πλειοψηφία, η οποία ορίζεται σε 289 έδρες; Αυτό δείχνουν κάποιες δημοσκοπήσεις. Η τελευταία: μια μελέτη ifop-Fiducial για το LCI που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και προβλέπει ιδιαίτερα κοντινές βαθμολογίες, με 26,5% των προθέσεων ψήφου για την ένωση της αριστεράς, έναντι 26% για την πλειοψηφία. Οι προβλέψεις προβλέπουν επίσης 180 έως 210 έδρες για τους Nupes και 270 έως 305 για την Αναγέννηση. "Υπάρχουν πιθανότητες να βγούμε στην κορυφή την Κυριακή. Στη συνέχεια, θα είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο στους δύο γύρους, ενώ αντιμετωπίζουμε τις συνολικές λήψεις των ανταγωνιστών μας ", προβλέπει ήδη ο Manon Aubry.

«Αργήσαμε πολύ", ανέφερε μέλος της κυβέρνησης, ανησυχώντας ότι δεν είχε δει αρκετά από την πλευρά του να μάχεται. Μόλις τις τελευταίες μέρες ξεκίνησαν τα στρατεύματα. Με τη σειρά τους, οι μακεδονιστές υπολοχαγοί πέτυχαν ο ένας τον άλλον στα πλατό για να επισημάνουν τη ριζοσπαστικότητα του μελανσονικού σχεδίου, να δυσφημίσουν τις οικονομικές προβλέψεις του και να ευνουχίσουν τις ασυνέπειές του.

Ένα «λογικό» δικαίωμα

Ένα θέαμα που παρατήρησαν προσεκτικά οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι τάσσονται υπέρ μιας συγκεκριμένης διακριτικής ευχέρειας των μέσων ενημέρωσης. Πρέπει να ειπωθεί ότι με το 4,78% του υποψηφίου τους, Valérie Pécresse, τα στελέχη του κόμματος κατάλαβαν γρήγορα ότι δεν μπορούσαν να υπολογίζουν σε καμία εθνική ορμή. Αντ' αυτού, στοιχημάτισαν σε μια τοπική εκστρατεία, που υποτίθεται ότι θα έδειχνε πώς το LR είναι ένα εδραιωμένο κόμμα, η αντίθεση της πλειοψηφίας που αποτελείται από "technos" και "αλεξίπτωτα".
 Πιο πρόσφατα, έχουν δει επίσης στους Nupes ένα πιθανό πλεονέκτημα στην επιχείρηση επιβίωσής τους. 
Γιατί αν ήταν να συμβιβαστεί με μια σχετική πλειοψηφία, το προεδρικό στρατόπεδο θα αναγκαστεί να ζητήσει υποστήριξη... στα δεξιά του. Στη συνέχεια, δεν θα έβρισκε ούτε συμμάχους ούτε εταίρους, αλλά μια ομάδα βουλευτών έτοιμη να αποδείξει ότι υπάρχει ένα "λογικό" δικαίωμα, ικανό να αποτελέσει εναλλακτική λύση.

Πολλαπλές φιλοδοξίες, οι οποίες είναι την παραμονή των εκλογών μόνο σχέδια για τον κομήτη. Επειδή αυτές οι βουλευτικές εκλογές παραμένουν σε αναστολή για το άγνωστο της αποχής, το οποίο υπόσχεται να καταγραφεί, και θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργήσει εκπλήξεις καθώς τιμωρεί τακτικά το LFI και το Εθνικό Συλλαλητήριο. 
Στο πεδίο, οι υποψήφιοι κάνουν την ίδια παρατήρηση. Μετά από ένα δύσκολο έτος, συχνά υποτονικές καμπάνιες και εμφανή κόπωση, είναι πιο δύσκολο από ποτέ να "αισθανθείτε πράγματα". 
Ποιος ξέρει αν η Εθνοσυνέλευση θα αλλάξει πραγματικά το πρόσωπό της; 
Πρώτα στοιχεία απάντησης την Κυριακή στις κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου