Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Η συνωμοσία της Pfizer είναι προϊόν των ειδικών της πολυθρόνας του Twitter

"Η ψευδοεπιστήμη έχει εκτοξευτεί από τις παρυφές των συνωμοσιολόγων στην επικρατούσα συζήτηση"


Του Κρις Στόκελ-Γουόκερ

Οι άνθρωποι κάνουν λάθος για τα πράγματα σχεδόν κάθε λεπτό της κάθε μέρας. Είναι ανθρώπινη φύση να παρεξηγούμε και να διαστρεβλώνουμε αυτό που βλέπουμε στην καθημερινή μας ζωή. Όλοι κάνουμε λάθη. Αλλά στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τέτοια λάθη μπορούν να ενισχυθούν και να

εξαπλωθούν, μετατρέποντας ένα ειλικρινές λάθος σε κάτι επιβλαβές.

Αυτή είναι η φιλανθρωπική εξήγηση γιατί οι άγριοι ισχυρισμοί που παραποιούν τα ευρήματα μελετών για τα εμβόλια Covid-19 της Pfizer γίνονται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το υποτιθέμενο σκάνδαλο "έγγραφα της Pfizer" που περιποιείται ορισμένες γωνιές του διαδικτύου για ολόκληρη την πανδημία έχει εισβάλει στο mainstream, καθιστώντας ένα θέμα τάσης twitter για μεγάλα τμήματα αυτής της εβδομάδας, αφού του δόθηκε το οξυγόνο της δημοσιότητας από υψηλόβαθμα άτομα όπως η Αμερικανίδα βουλευτής Marjorie Taylor Greene.

Μεταξύ των σχολίων που γίνονται πιο viral στο Twitter είναι αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι η Pfizer "είπε ψέματα για τα πάντα", ότι οι δοκιμές για το εμβόλιο θα έπρεπε να έχουν κλείσει για λόγους ασφαλείας και ότι "το εμβόλιο δεν άξιζε ένα bollix [sic]". Αναπόφευκτα, αυτό το τελευταίο ήρθε με ένα ουρλιακτό απογοήτευσης που δεν θα το δείτε στις ειδήσεις. Ο λόγος που δεν θα το δείτε στις ειδήσεις, ωστόσο, είναι πιο πεζός από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη γιγαντιαία κυβερνητική συνωμοσία: για να το θέσω απλά, τα έγγραφα δεν λένε αυτό που πολλοί άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να πιστεύουν ότι κάνουν.

Σε πολλές ιογενείς αναρτήσεις οι χρήστες του Twitter έχουν διαστρεβλώσει πλήρως αυτό που πραγματικά λέγεται στα έγγραφα - τα οποία στην πραγματικότητα δεν προέρχονται καθόλου από την Pfizer. Μια φαινομενικά οριστική στιγμή a-ha που καταγράφηκε σε ένα tweet ισχυρίζεται ότι οι έγκυες και θηλάζούσες γυναίκες συμβουλεύτηκαν να πάρουν το τρύπημα ενώ εσωτερικά έγγραφα ανέφεραν ότι δεν συνιστάται για αυτές τις γυναίκες. Ακούγεται καταδικαστικό, και θα ήταν, αν τα έγγραφα ήταν πρόσφατα ή από την Pfizer. Αντίθετα, το έγγραφο χρονολογείται από το 2020, όταν οι γυναίκες ενημερώθηκαν να μην έχουν το τρύπημα λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων ασφαλείας, και προέρχεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA), και όχι από την Pfizer. Το Twitter έχει χαστουκίσει αυτό το tweet - και πολλά άλλα - με ετικέτες που προειδοποιούν ότι είναι παραπλανητικό ή μη περιεχόμενο με βάση τα συμφραζόμενα.

Ο πολλαπλασιασμός των ψευδών της Pfizer είναι αποτέλεσμα δύο τεράστιων προβλημάτων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να χτυπούν μαζί. Πρώτον: Το Twitter μας κάνει όλους ειδικούς της πολυθρόνας, πρόθυμους να ποντίφικα σε οποιοδήποτε θέμα, και να αντιμετωπίζονται με την ίδια αξία με εκείνους που αφιερώνουν τη ζωή τους στην πραγματική κατανόηση ενός επιστημονικού πεδίου. Ο επιστήμονας David Robert Grimes το έθεσε πιο πεζά: «Ένα μάτσο εμφανείς μισοί με όλη την επιστημονική, στατιστική οξυδέρκεια ενός ιδιαίτερα ανίκανου χάμστερ είναι, για άλλη μια φορά, ανίκανοι να κατανοήσουν [την επιστήμη].»

Και δεύτερον: ρίχνει καύσιμα στη φωτιά οτιδήποτε ελαφρώς αμφιλεγόμενο. Γνωρίζουμε ότι το περιεχόμενο που προκαλεί ισχυρές συναισθηματικές αντιδράσεις είναι πιθανό να εξαπλωθεί περαιτέρω, γρηγορότερα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το αποτέλεσμα του Twitter είναι να τηλεσκοπήσει το χάσμα μεταξύ της πηγής πληροφοριών και του τεράστιου μεγάφωνου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάδοση λανθασμένων ερμηνειών περίπλοκων εγγράφων. Επιπλέον, τα έγγραφα έρευνας ιατρικών δοκιμών είναι εξαιρετικά περίπλοκα και δεν προορίζονται να διαβαστούν και να γίνουν κατανοητά από τον μέσο Joe.

Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί ότι τα αθώα λάθη δεν είναι ο μόνος τρόπος διάδοσης ψευδών ειδήσεων. Μερικοί άνθρωποι το κάνουν κακόβουλα και σκόπιμα.

Αν η άγνοια είναι ευδαιμονία, τότε προσποιούμενος φαίνεται να είναι ένας σίγουρος τρόπος για να ανάψει τους αντιδραστικούς ανταποκριτές στο Twitter και να εκτοξεύσει κάτι από τις συνωμοσιολόγους παρυφές της κοινωνίας στην κυρίαρχη συζήτηση. Έτσι λειτουργούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

newstatesman.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου