Τρίτη 5 Απριλίου 2022

41% πλήρως εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ: Ακούει κανείς αυτό που φωνάζει ο Σωτήρης Τσιόδρας;


Τον Οκτώβριο του 2021 από τους διασωληνωμένους που νοσηλεύονταν με Covid, μόνο το 10% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. 
Τον Δεκέμβριο το ποσοστό αυξήθηκε και έφτασε στο 20%, ενώ στις αρχές Μαρτίου οι εμβολιασμένοι έφτασαν το 30% και μετά 40%.

Ερωτηματικά έχει προκαλέσει ο αριθμός των ανεμβολίαστων και των εμβολιασμένων ασθενών που νοσούν με κορωνοϊό και νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ενδεικτικά, στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ στις 31 Μαρτίου, μεταξύ των 355 ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, 209 (58,87%) ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 146 (41,13%) ήταν πλήρως εμβολιασμένοι! 
Στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ την Κυριακή 4 Απριλίου, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 356, εκ των οποίων 210 (58,99%) ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 146 (41,01%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα εμβόλια έχει αποδειχτεί πως σε ποσοστό 95% προστατεύουν από τη βαριά νόσηση και το θάνατο, ωστόσο από τις τελευταίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ διαπιστώνεται πως το 41% των διασωληνωμένων ασθενών είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η αύξηση των εμβολιασμένων που διασωληνώνονται σε αριθμούς

Τον Οκτώβριο του 2021 από τους διασωληνωμένους που νοσηλεύονταν με Covid, μόνο το 10% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. 
Τον Δεκέμβριο το ποσοστό αυξήθηκε και έφτασε στο 20%, ενώ στις αρχές Μαρτίου οι εμβολιασμένοι έφτασαν το 30%. Ενα μήνα αργότερα, ξεπεράσαν το 40%.

Ποια είναι η λύση;

Οι ειδικοί εξηγούν ότι σε αυτό έχουν συμβάλει αρκετοί παράγοντες —το γεγονός ότι έχει αυξηθεί το πλήθος των εμβολιασμένων δίνει και περισσότερες διασωληνώσεις από αυτή τη δεξαμενή. Τονίζουν δε πως τα εμβόλια, ακόμη και αν η προστασία τους δεν διαρκεί πολλούς μήνες, συνεχίζουν να παρέχουν πολύ ισχυρή προστασία.

«Φαίνεται όντως μία μείωση και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πιθανώς και της δράσης των Τ–κυττάρων του ανοσοποιητικού με την πάροδο του χρόνου και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.
 Γι’ αυτό βλέπετε και μια τάση διεθνώς κάποια κράτη να προχωρούν στον εμβολιασμό με τέταρτη δόση σε άτομα άνω των 75 ετών, όπως π.χ. η Βρετανία», εξηγεί ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία στην Ελλάδα στο protagon.gr.

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρχει μια συνεχής συζήτηση με ανάλυση δεδομένων και ότι όσο αυξάνεται η απόσταση από την ημερομηνία του εμβολιασμού, πιθανόν θα μειώνεται η προστασία. 
«Γι’ αυτό θα έχει σημασία η αναμνηστική δόση, αλλά όχι τόσο στους πληθυσμούς χαμηλού κινδύνου, αλλά μόνο σε άτομα υψηλού κινδύνου», συμπληρώνει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου