Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Ο Λευκός Οίκος έχει φρικάρει που η επόμενη μεγάλη νίκη του Πούτιν θα μπορούσε να είναι στο Παρίσι

"Μια πιθανή νίκη της Λεπέν, υποστηρικτή του Πούτιν, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τον δυτικό συνασπισμό εναντίον της Μόσχας"


Του ΤΖΌΝΑΘΑΝ ΛΕΜΊR

Ο Λευκός Οίκος έχει αρχίσει να τρέφει φόβους ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε σύντομα να σημειώσει τη μεγαλύτερη νίκη του στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία — στο Παρίσι.

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία εντός της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με τις περιορισμένες δημοσκοπήσεις στις γαλλικές προεδρικές εκλογές που δείχνουν μια σκληρή αναμέτρηση μεταξύ του νυν προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς αντίπαλου Μαρίν ΛεΠέν.

Μια πιθανή νίκη της Λεπέν, υποστηρικτή του Πούτιν, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τον δυτικό συνασπισμό εναντίον της Μόσχας, ανατρέποντας το ρόλο της Γαλλίας ως ηγετικής Ευρωπαϊκής δύναμης και ενδεχομένως δίνοντας σε άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ τα πάντα για να παραμείνουν στη συμμαχία, σύμφωνα με τρεις ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητούν δημόσια ιδιωτικές συνομιλίες.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν παρακολουθήσει προσεκτικά πέρα από τον Ατλαντικό για τυχόν ενδείξεις πιθανής ρωσικής παρέμβασης στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή. 
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν και η ΛεΠέν πιθανότατα θα προχωρήσουν σε αναμέτρηση στις 24 Απριλίου και ότι η πιθανή αναμέτρηση των δύο ατόμων θα είναι κοντά.

Η Λεπέν, στην τρίτη της προσπάθεια για την προεδρία, έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς έχει μειώσει ορισμένες από τις διαβόητες εμπρηστικές ρητορείες της για να επικεντρωθεί σε ζητήματα κόστους ζωής. 
Εκατομμύρια στη Γαλλία αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα μετά από αύξηση 35 τοις εκατό των τιμών του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Το βιογραφικό της ανησυχεί βαθύτατα τον Λευκό Οίκο.

Αν και η Le Pen χαρακτηρίζεται καλοήθης λαϊκίστρια, η πλατφόρμα της εκστρατείας της για τη μετανάστευση και το Ισλάμ εξακολουθεί να είναι ριζοσπαστική, με σχέδια να απαγορεύσει το πέπλο από όλους τους δημόσιους χώρους και να εμποδίσει τους ξένους να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους Γάλλους πολίτες. 
Το επώνυμό της, σε ορισμένους κύκλους, είναι συνώνυμο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας — τώρα πρωτοεμφανίζεται στο ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας της. 
Και υπήρξε αμείωτη θαυμάστρια του Πούτιν, τον οποίο γνώρισε στη Μόσχα το 2017
Αν και έχει κάπως αποστασιοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, έχει μιλήσει με συμπάθεια για το σκεπτικό του Πούτιν για πόλεμο και απέρριψε ορισμένα από τα σκληρά μέτρα του δυτικού συνασπισμού κατά της Ρωσίας.

"Θέλουμε να πεθάνουμε; Οικονομικά, θα πεθάνουμε!", ρώτησε σε πρόσφατη τηλεοπτική συζήτηση, όταν ρωτήθηκε εάν η Γαλλία πρέπει να διακόψει τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. "Πρέπει να σκεφτούμε τους ανθρώπους μας."

Μια νίκη της Λεπέν, κάποτε αδιανόητη, θα παρουσίαζε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη μεγαλύτερη κρίση της μετά το Brexit, προκαλώντας ενδεχομένως μια αργή αναταραχή θανάτου για τον αστερισμό των χωρών και ανατρέποντας εντελώς μια ήπειρο. 
Και βραχυπρόθεσμα, θα ταρακουνούσε βαθιά τον φιλοουκρανικό συνασπισμό που εκτείνεται από τη Βαρσοβία στην Ουάσινγκτον.

Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, θα ήταν ότι η ΛεΠέν θα μπορούσε να κερδίσει και στη συνέχεια να αποσύρει τη Γαλλία από τον συνασπισμό που βρίσκεται επί του παρόντος στο πλευρό του Κιέβου εναντίον της Μόσχας. 
Η κυβέρνηση του Μακρόν έχει ήδη περάσει μια λεπτή γραμμή με τη Μόσχα, με τον Γάλλο πρόεδρο να προσπαθεί να διαδραματίσει το ρόλο του μεσολαβητή τις ημέρες πριν από την εισβολή του Πούτιν. Από τότε, η Γαλλία υποστηρίζει τους Ουκρανούς με όπλα και βοήθεια, αλλά είναι ήσυχοι σχετικά με αυτό, αρνούμενοι να δώσουν λεπτομέρειες για το τι και πόσα στέλνουν.

Η Ουάσιγκτον φοβάται ότι μια Λε Πεν στα Ηλυσία θα διαταράξει αυτή την ευαίσθητη ισορροπία. 
Η νίκη της θα μπορούσε στη συνέχεια να ωθήσει άλλους Ευρωπαίους ηγέτες — ορισμένοι από τους οποίους ήταν ήδη νευρικοί για να σκληρύνουν τη Ρωσία — να εγκαταλείψουν και τη συμμαχία.

Ορισμένοι βοηθοί του Μπάιντεν πιστεύουν ότι ακόμα και αν ο Μακρόν καταφέρει μια στενή επανεκλογή, θα μπορούσε να έχει μια ψυχρή επίδραση στους Ευρωπαίους ηγέτες που μπορεί να ανησυχούν για το δικό τους ενδεχόμενο πολιτικό μέλλον εναντίον των λαϊκιστών λιγότερο τοξικών από τη ΛεΠέν. Αυτός ο φόβος μπορεί να επιδεινωθεί μόνο εάν ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας γίνει μια παρατεταμένη σύγκρουση που διαρκεί μήνες και μήνες, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, μια ήπειρο που εξαρτάται από τη Μόσχα για την ενέργεια.

"Δεν έχουμε κανένα σχόλιο για την προεδρική αναμέτρηση άλλης χώρας. Η Γαλλία είναι στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τη Γαλλία σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος»,δήλωσε η Adrienne Watson του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

"Η εκλογή της θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη και το υπερατλαντικό μέτωπο για να στηρίξει την Ουκρανία", δήλωσε ο Μπέντζαμιν Χαντάντ, ανώτερος διευθυντής του Κέντρου Ευρώπης στο Ατλαντικό Συμβούλιο. "Είναι ενάντια στις κυρώσεις και την παράδοση όπλων, πάντα ευθυγραμμίζεται με τα σημεία συζήτησης του Κρεμλίνου για την Ουκρανία ή το ΝΑΤΟ. 
Η πλατφόρμα της περιλαμβάνει την αποχώρηση από τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ και μια σειρά μέτρων αποκλεισμού κατά της ΕΕ που θα ισοδυναμούν εκ των πραγματικότητα με ένα Frexit στο δρόμο, αν και έχει βγάλει τον Frexit από το πρόγραμμά της αυτή τη φορά για να μην τρομάξει τους ψηφοφόρους".

Η πρώην Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θεωρείταν κάποτε απεσταλμένη της Ευρώπης στον Πούτιν, ένα μανδύα που τώρα έπεσε στον Μακρόν κατά την έξοδό της. 
Την παραμονή του πολέμου, ο Μακρόν κάθισε στο περίφημο μακρύ τραπέζι του Πούτιν σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εισβολή. οι δύο ηγέτες έχουν μιλήσει αρκετές φορές στο τηλέφωνο από τότε. 
Ο Μακρόν έχει επικριθεί για τη συμμετοχή του Πούτιν, ιδιαίτερα από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας.

Πίσω στη Γαλλία, έχει αυξηθεί κάποια δυσαρέσκεια ότι ο Μακρόν — ο οποίος αγωνίστηκε με τη Λεπέν το 2017 — έχει επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στη διεθνή διπλωματία παρά στις εσωτερικές ανησυχίες και στα ζητήματα τσέπης για μια χώρα κουρασμένη μετά από δύο χρόνια αντιμετώπισης της πανδημίας. 
Ο Μακρόν τσακώθηκε με τους λεγόμενους διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων», που πυροδοτήθηκε αρχικά από έναν φόρο αερίου και στη συνέχεια έγινε ένα ευρύτερο κίνημα το 2018-19.
 Επίσης, ποτέ δεν κατάφερε να ρίξει το στίγμα του να είναι ηγέτης «του Παρισιού» — όχι της Γαλλίας — ο οποίος δεν έχει καταφέρει να συμπάσχει με τα καθημερινά προβλήματα.

Το γεγονός ότι μπήκε στην προεκλογική εκστρατεία αργά, πεπεισμένος ότι το να ενεργήσει ως διεθνής πολιτικός θα εγγυηθεί μια δεύτερη θητεία, αποτελεί παράδειγμα για ορισμένους ψηφοφόρους.

Μια νίκη της Λε Πεν, πιστεύουν οι περισσότεροι αναλυτές, παραμένει απίθανη. Στην πορεία της πριν από πέντε χρόνια, οι δημοσκοπήσεις ήταν σφικτά για ένα διάστημα πριν η αναμέτρηση μετατραπεί σε σημαντική νίκη του Μακρόν. Και όταν το πεδίο περιορίζεται σε μόλις δύο, μπορεί απλά να γίνει δυσάρεστη για πολλούς ψηφοφόρους.

Αλλά αν ο Μακρόν ηττηθεί από τη ΛεΠέν αυτή τη φορά, θα μπορούσε να βάλει μια τεράστια ρωγμή στο υπερατλαντικό τείχος που έχτισε ο Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του. 
Μετά από τέσσερα ταραχώδη χρόνια του Ντόναλντ Τραμπ που πλήγωσαν άσχημα τις παραδοσιακές συμμαχίες, ο Μπάιντεν έχει κάνει μια κεντρική αποστολή για να καθησυχάσει την Ευρώπη ότι θα μπορούσε να βασιστεί ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Έχει πραγματοποιήσει τρία ταξίδια στην Ευρώπη με την προεδρία του — συμπεριλαμβανομένου του περασμένου μήνα στις Βρυξέλλες και την Πολωνία — για να επιβεβαιώσει αυτούς τους δεσμούς, και επανέφερε τις ΗΠΑ στη συμμαχία του ΝΑΤΟ που σχεδιάστηκε ως προπύργιο της επίθεσης της Μόσχας. 
Η διαμάχη Παρισιού-Ουάσιγκτον σχετικά με τη συμφωνία AUKUS, η οποία στέρησε από τη Γαλλία μια προσοδοφόρα συμφωνία υποβρυχίων με την Αυστραλία, φαίνεται να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό πίσω από τον Μπάιντεν και τον Μακρόν τώρα.

Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί τις εκλογές και μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με πιθανή παρέμβαση με έδρα τη Ρωσία, από bots μέχρι ψεύτικους λογαριασμούς, αν και οι περισσότερες από τις προσπάθειες της Μόσχας στον κυβερνοχώρο αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στην ανταλλαγή προπαγάνδας για να στηρίξουν την πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Οι δυτικοί σύμμαχοι εργάστηκαν σε μεγάλο βαθμό για να θέσουν οικονομικές κυρώσεις τύπου μέγγενης στη Μόσχα και να προμηθεύσουν την Ουκρανία με τον απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό. Η εισβολή της Ρωσίας έχει αγωνιστεί άσχημα τις τελευταίες ημέρες και ο Πούτιν έχει ήδη αναγκαστεί να περιορίσει δραματικά τους πολεμικούς του στόχους.

Αλλά θα έπαιρνε σημαντική ώθηση με μια νίκη της Λε Πεν. 
Αυτή τη φορά, έχει επικεντρωθεί αδυσώπητα σε οικονομικά ζητήματα, υποσχόμενη να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και να φορολογήσει την πρόσληψη ξένων υπαλλήλων για να ευνοήσει τους υπηκόους.
 Ωστόσο, ενώ έχει μειώσει τη ρητορική της και επωφελήθηκε από την παρουσία μιας υποψήφιας ακόμη πιο δεξιά, έχει αλλάξει ελάχιστα από την πλατφόρμα της, συμπεριλαμβανομένων μέτρων όπως η κατάργηση των παροχών από πολλούς μετανάστες, η αποκήρυξε την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ και έκλεισε την πόρτα στους περισσότερους αιτούντες άσυλο.

"Η ΛεΠέν αποτελεί ιστορική απειλή για μια από τις σημαντικότερες δημοκρατίες στην Ευρώπη", δήλωσε η Λόρεν Σπεράνζα, διευθύντρια του διατλαντικού προγράμματος Άμυνας και Ασφάλειας στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής. "Επαίνεσε τον Πούτιν, ο οποίος είναι εγκληματίας πολέμου, και εξαρτάται από τα ρωσικά χρήματα.

"Εάν ηγηθεί της Γαλλίας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί η σχετική ενότητα που έχει επιδείξει η διατλαντική κοινότητα μέχρι στιγμής στον πόλεμο στην Ουκρανία", συνέχισε η Σπεράνζα. "Η εκλογή της θα παίξει άμεσα με το στόχο του Πούτιν να επιδεινώσει τις ρωγμές στη συμμαχία του ΝΑΤΟ".

Και δεν μπορεί να αποφύγει τους προηγούμενους επαίνους της για τον Πούτιν. Ο Μακρόν έχει επανειλημμένα πιέσει αυτό το σημείο, λέγοντας σε δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι δεν ήταν ο υποψήφιος στην αναμέτρηση που έχει δείξει «αυταρέσκεια προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Το 2017, η ΛεΠέν,εξέφρασε την υποστήριξή της για την εισβολή του Πούτιν στην Κριμαία και την αντίθεσή της στις κυρώσεις της ΕΕ ως απάντηση στην προσάρτηση. 
Αν είχε κερδίσει εκείνη τη φορά, δεσμεύτηκε να άρει τις κυρώσεις. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση ότι ο Πούτιν «θα μπορούσε να γίνει ξανά σύμμαχος της Γαλλίας» όταν τελειώσει ο πόλεμος.

"Η Ρωσία δεν πρόκειται να πάει πουθενά", εξήγησε στον γαλλικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό France 2. "Πάντα έλεγα ότι μια μεγάλη δύναμη μπορεί να είναι σύμμαχος σε αρκετές καταστάσεις."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου