Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Κεραυνός στη Δικαιοσύνη

Πριν από λίγα 24ωρα έκπληκτοι οι συντάκτες του δικαστικού ρεπορτάζ πληροφορούνταν πως ένας ανώτατος δικαστικός είχε συλληφθεί από την Αστυνομία για μία υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης.

 Ο δικαστικός προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης μαζί με τρεις μετανάστες, οι οποίοι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν καταγωγή από την Ινδία.

Σε έρευνα αστυνομικών βρέθηκε στους μετανάστες κοκαΐνη και όταν ρωτήθηκαν πως την

προμηθεύτηκαν και οι τρεις ανέφεραν το όνομα του ανώτατου δικαστικού. Έτσι, οι αστυνομικοί ανέβηκαν στο διαμέρισμα που τους υπέδειξαν οι τρεις μετανάστες και έπεσαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Παναγιώτη Ευστράτιου, ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ.

"Το υπουργικό συμβούλιο, μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ομόφωνα τοποθέτησε πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας την Μαίρη Σαρπ και πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Αγγελική Αλειφεροπούλου.Και οι δύο θα παραμείνουν στο δικαστικό σώμα έως την 30ή Ιουνίου 2021"

Ο Παναγιώτης Ευστρατίου διατηρεί στενή σχέση με την πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικράτειας Μαίρη Σαρπ. Πρόκειται για την ανώτατη δικαστικό η οποία αντικατέστησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όταν αυτή ορκίστηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πρώτη έρευνα, είχε προκύψει πως οι τρεις νεαροί μετανάστες φέρονται να είχαν σχέση με τον ανώτατο δικαστικό. Η Αστυνομία, που τον προσήγαγε στο Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης, δεν προέβη σε δίωξη, αφού ως γνωστόν ισχύει ιδιαίτερη διαδικασία για τους δικαστικούς για να διωχθούν ποινικά. Βρισκόμαστε εν αναμονή της εξέλιξης αυτής της διαδικασίας.

Στο φύλλο της Κυριακής, της εφημερίδας «Δημοκρατία» αποκαλύπτεται το όνομα του ανώτατου δικαστικού, δηλαδή του Παναγιώτη Ευστρατίου. Είναι άγνωστο πόση ακριβώς ποσότητα βρέθηκε στους τρεις μετανάστες, ενώ είναι γνωστό ότι η Αστυνομία εντόπισε ίχνη κοκαΐνης εντός του διαμερίσματος του ανώτατου δικαστικού στην Ηλιούπολη.

Η υπόθεση αυτή η οποία, όπως λένε οι «κακές γλώσσες» έχει και «ροζ» χαρακτηριστικά, ήταν το κυρίαρχο θέμα στα «πηγαδάκια» που στήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μόλις ξέσπασε. Ωστόσο, επισήμως υπήρξε βαριά σιωπή που γεννά ερωτήματα για το πόσο γνώριζαν όλο αυτό το διάστημα τις «άγνωστες» πτυχές της προσωπικής ζωής του κ. Ευστρατίου. Κι αν πρόκειται για την «κορυφή του παγόβουνου» όπως κάποιοι με νόημα έλεγαν. 

Αντιλαμβάνεται και ο πλέον αφελής πως η υπόθεση αυτή είναι άκρως σοβαρή. Ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, από τις αποφάσεις του οποίου νομιμοποιούνται ή όχι υποθέσεις του κράτους, που αφορούν την πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή του τόπου, βρίσκεται εμπλεκόμενος σε μία υπόθεση κοκαΐνης, με άγνωστες μέχρι στιγμής διαστάσεις.

Αυτός ο ανώτατος δικαστικός έχει άμεση και στενή σχέση με επίσης ανώτατη δικαστικό, την πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόκειται για μία δικαστικό, η οποία χειρίστηκε μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο μία σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα, που αφορούν τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών.

Εδώ η Δικαιοσύνη χρωστά πολλές εξηγήσεις στην ελληνική κοινωνία. Οι πάντες θυμούνται την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, που είχε αποκαλυφθεί προ ετών και που οδήγησε την αποκάλυψη της ενοχής μιας σειράς δικαστικών λειτουργών όλων των βαθμίδων.

Από τότε, η Δικαιοσύνη έχει υποστεί ένα πολύ σοβαρό τραύμα, το οποίο οδήγησε την εκδήλωση ενός ιδιότυπου μετατραυματικού συνδρόμου – στρες. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στη Δικαιοσύνη είναι ακόμα το μεγάλο ζητούμενο.

Με αυτή την υπόθεση που αφορά την ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, η εικόνα της Δικαιοσύνης συλλήβδην βάλλεται εκ των έσω για άλλη μία φορά. Είναι οι ίδιοι οι δικαστικοί, οι οποίοι εκθέτουν τη Δικαιοσύνη και το λειτούργημα που ασκούν.

Πολύ δικαιολογημένα οι πολίτες θα διερωτηθούν για άλλη μια φορά, το αν μπορούν να βασίζονται σε αυτό, που κατά κανόνα είναι το τελευταίο αποκούμπι του κάθε πολίτη σε μία δημοκρατική κοινωνία.

Χύθηκε πολύ αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ευρωπαϊκής ιστορίας ώστε να θεσμοποιηθεί η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ως απόλυτη προστάτιδα δύναμη του κάθε αδύναμου πολίτη της κοινωνίας.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου