Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Νέα έγγραφα σχετικά με τη δολοφονία του John F. Kennedy

Η Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ αποδέσμευσε έγγραφα που αφορούν την δολοφονία του John F. Kennedy

Στις 15 Δεκεμβρίου 2021 η υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ επέτρεψε την πρόσβαση σε περίπου 1.500 έγγραφα που σχετίζονται με τις έρευνες, οι οποίες διεξήχθησαν μετά τη δολοφονία του Kennedy.

Όταν τον Νοέμβριο του 1963 δολοφονήθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος John Kennedy, κυκλοφόρησαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Το ευρύτερο κλίμα της εποχής (ο Ψυχρός Πόλεμος, οι δολοφονικές απόπειρες κατά του ηγέτης της Κούβας Fidel Castro και η γενικότερη όξυνση των σχέσεων με τη

γειτονική χώρα, τα προγράμματα προσελήνωσης) ήταν ευνοϊκά ως προς τη γέννηση διαφόρων σεναρίων σχετικά με τη δολοφονία του.

Λίγες μέρες αργότερα, ο φερόμενος ως δολοφόνος του Kennedy, Lee Harvey Oswald, δολοφονήθηκε ενώ τελούσε υπό σύλληψη και η σκηνή μεταδόθηκε απ’ ευθείας τηλεοπτικώς. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ενέτεινε τις θεωρίες περί οργανωμένου άνωθεν σχεδίου δολοφονίας του Αμερικανού Προέδρου και προσπάθειας συγκάλυψης των πραγματικών ενόχων.

Στη διάδοση των συγκεκριμένων θεωριών συνέβαλε και η ύπαρξη απόρρητων εγγράφων, με στοιχεία για το συμβάν που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια των ανακρίσεων. Η πρόσβαση στα αρχεία απαγορεύθηκε για πάνω από μισό αιώνα.

Πλέον ένα μεγάλο μέρος των συγκεκριμένων αρχείων έχει αποχαρακτηριστεί και είναι προσβάσιμο στους ενδιαφερόμενους ερευνητές. Στις 15 Δεκεμβρίου 2021 η υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ επέτρεψε την πρόσβαση σε περίπου 1.500 έγγραφα που σχετίζονται με τις έρευνες, οι οποίες διεξήχθησαν μετά τη δολοφονία του Kennedy.

Πρόκειται για τηλεγραφήματα, εσωτερικά σημειώματα και άλλου είδους αρχεία, στα οποία δημοσιεύονται διάφορες πληροφορίες.

Μεταξύ άλλων υπάρχουν στοιχεία για τις επισκέψεις του Oswald στις πρεσβείες της Σοβιετικής Ένωσης και της Κούβας στην Πόλη του Μεξικού, για την αίτησή του προς έκδοση βίζας προκειμένου να επισκεφθεί την ΕΣΣΔ, αλλά και για επικοινωνία του με πράκτορα της KGB.

Παρότι δεν φαίνεται ότι τα νέα έγγραφα θα αλλάξουν την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, έγιναν ευμενώς αποδεκτά από τους ερευνητές.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο Associated Press (15 Δεκεμβρίου 2021), η αποδέσμευση των εγγράφων δημιουργεί προσδοκίες σε όσους «παρέμεναν σκεπτικιστές, θεωρώντας ότι στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, ένας προβληματικός νέος με αγορασμένο όπλο ήταν ο μοναδικός υπεύθυνος για τη δολοφονία που άλλαξε τον ρου της βρετανικής ιστορίας».

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου