Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Ενεργειακή κρίση: Σε επίπεδα – ρεκόρ το κόστος για το ρεύμα στην Ευρώπη το 2021

Στην περιοχή της Σκανδιναβίας, όπου οι τεράστιες προμήθειες υδροηλεκτρικής ενέργειας συνήθως περιορίζουν τις τιμές, το κόστος έχει σκαρφαλώσει στο +470% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο

Ποτέ ξανά στο παρελθόν η Ευρώπη δεν έχει πληρώσει τόσο πολλά χρήματα για ηλεκτρικό ρεύμα, όσο το 2021.

Το μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας βραχυπρόθεσμης παράδοσης έχει εκτοξευθεί αυτόν τον χρόνο σε

επίπεδα ρεκόρ, με αύξηση 200% σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία.

Στην περιοχή της Σκανδιναβίας, όπου οι τεράστιες προμήθειες υδροηλεκτρικής ενέργειας συνήθως περιορίζουν τις τιμές, το κόστος έχει σκαρφαλώσει στο +470% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η ενεργειακή κρίση φέρνει τόσο τους καταναλωτές, όσο και τη βαριά βιομηχναία, αντιμέτωπους με αυξημένους λογαριασμούς για το 2022.

Τα μεταλλουργεία σε Γαλλία και Ισπανία αναγκάστηκαν ήδη να μειώσουν την παραγωγή τους, ενώ κάποιοι από τους παραγωγούς λιπασμάτων έχουν αναγκαστεί να τη διακόψουν εντελώς.

Και η ανακούφιση που διαφαίνεται στον ορίζοντα δεν είναι παρά ελάχιστη.

Ακόμη και το γεγονός ότι το 2021 τελειώνει με πιο ήπιο καιρό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ζήτηση για θέρμανση και ενέργεια, δεν αποτρέπει τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές, με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωπα τα νοικοκυριά τα επόμενα χρόνια, όταν το κόστος της χονδρικής θα μετακυλιστεί.

Ακόμη πιο περιορισμένες θα είναι οι προμήθειες για τις βιομηχανίες τον Ιανουάριο, όταν το 30% των πυρηνικών εργοστασίων της Γαλλίας τεθεί εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, που βασίστηκαν σε καθημερινά στοιχεία, οι τιμές για την ενέργεια στη Γερμανία βρέθηκαν φέτος κατά μέσο όρο στα 96,85 ευρώ / μεγαβατώρα, ενώ το κόστος στη Γαλλία έφτασε στα 109,17 ευρώ.

Οι καταναλωτές στην Ισπανία πλήρωσαν 111,93 ευρώ, οι τιμές στη Βρετανία έφτασαν κατά μέσο όρο στις 117,82 λίρες, ενώ το κόστος στη Σκανδιναβία βρέθηκε στα 62,31 ευρώ.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη ήταν αποτέλεσμα των ελλείψεων σε φυσικό αέριο, ακριβώς όταν η ζήτηση άρχισε να ανακάμπτει μετά τα lockdown του 2020. Επίσης, η ενεργειακή κρίση ενισχύθηκε από τους ασθενέστερους από το σύνηθες ανέμους, καθώς και από τις διακοπές λειτουργίας στους πυρηνικούς σταθμούς, που ανάγκασαν τις εταιρείες ενέργειας των αντίστοιχων περιοχών να στραφούν στα ορυκτά καύσιμα.

newmoney.gr/roh/bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου