Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε από επίθεση όλμου "Ρώσων αυτονομιστών", ενώ ο Πούτιν απαιτεί το ΝΑΤΟ να μείνει μακριά από την Ανατολική Ευρώπη εν μέσω προειδοποιήσεων για εισβολή

Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε επίθεση με όλμους από ύποπτους Ρώσους αυτονομιστές σε μάχες γύρω από τα σύνορα, εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να εισβάλει.

Ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του και άλλος ένας τραυματίστηκε αφού ουκρανικές θέσεις δέχθηκαν πυρά από πολυβόλα, όλμους και εκτοξευτές χειροβομβίδων κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας χωρίς να δώσει ακριβείς λεπτομέρειες.

Το γεγονός αυτό έρχεται εν μέσω μιας μαζικής αύξησης των στρατευμάτων στη ρωσική πλευρά των συνόρων, με τη Μόσχα να θέτει την Παρασκευή έναν κατάλογο αιτημάτων προς τις ΗΠΑ και τους

συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Το Κρεμλίνο θέλει εγγυήσεις ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι δεν θα σταλούν άλλα στρατεύματα σε άλλα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Έρχεται αφότου ο πρόεδρος Πούτιν μίλησε οργισμένος για "κόκκινες γραμμές", οι οποίες, όπως είπε, δεν "έγιναν σεβαστές" τις τελευταίες εβδομάδες. 

Το ΝΑΤΟ έχει επίσης κληθεί να εγκαταλείψει όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην ανατολική Ευρώπη και να σταματήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στις παραμεθόριες ζώνες. 

Η Ρωσία θέλει εγγυήσεις ότι δεν θα μετακινηθούν πύραυλοι μικρού ή μεσαίου βεληνεκούς σε ζώνες όπου μπορούν να πλήξουν το έδαφός της, ότι καμία πλευρά δεν θα κάνει τίποτα που θα μπορούσε να εκληφθεί ως "απειλή" και ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις ασκήσεις θα πρέπει να ανταλλάσσονται τακτικά.

Θέλει επίσης να υπάρχουν γενικές συμφωνίες ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν αντιλαμβάνεται την άλλη ως απειλή και ότι θα γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η χρήση βίας. 

Τα ρωσικά κρατικά ειδησεογραφικά δίκτυα δημοσίευσαν τον κατάλογο την Παρασκευή, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει τις ιδέες και χαρακτήρισε την αντίδραση "όχι ενθαρρυντική". 

Η Μόσχα δήλωσε ότι οι προτάσεις παραδόθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί στην ανατολική Ευρώπη εδώ και μήνες. 


Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Ryabkov δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει επείγουσες συνομιλίες ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες "ήδη" το Σάββατο.

'Είμαστε έτοιμοι άμεσα, ακόμη και αύριο - κυριολεκτικά αύριο, το Σάββατο - να πάμε για συνομιλίες με τις ΗΠΑ σε μια τρίτη χώρα', είπε, σημειώνοντας ότι 'η Γενεύη προτάθηκε στους Αμερικανούς'.

Το Κίεβο πολεμά μια φιλο-Μόσχα εξέγερση σε δύο αποσχισθείσες περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία από το 2014, όταν το Κρεμλίνο προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και η Δύση την κατηγορεί εδώ και εβδομάδες ότι σχεδιάζει εισβολή, προειδοποιώντας τη Μόσχα για μαζικές κυρώσεις σε περίπτωση που εξαπολύσει επίθεση. 

Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους αντάρτες - ισχυρισμούς που η Μόσχα αρνείται.

Ο τελευταίος θάνατος ανεβάζει τον απολογισμό της Ουκρανίας στην υποβόσκουσα σύγκρουση σε 65 από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον απολογισμό του AFP που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία, σε σύγκριση με 50 συνολικά το 2020.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες στη δική της πλευρά των συνόρων.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για "κυρώσεις που δεν έχει ξαναδεί" σε περίπτωση που τα στρατεύματα επιτεθούν στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν την Πέμπτη τη Μόσχα να σταματήσει τη στρατιωτική της ενίσχυση και να επιστρέψει στις συνομιλίες υπό την ηγεσία της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία έχει αφήσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 13.000 νεκρούς.

Ένας υπουργός της Ουκρανίας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι μια πλήρης ρωσική εισβολή θα εξαπλώσει την παγκόσμια σύγκρουση και θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Yuliia Laputina, η υπουργός για θέματα βετεράνων, δήλωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να αμυνθεί σε περίπτωση που η Μόσχα εξαπολύσει νέα επίθεση.

Προειδοποίησε όμως ότι οι συνέπειες μιας εισβολής που θα διέταζε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα ήταν εκτεταμένες και δεν θα περιορίζονταν στη χώρα της.  


'Αν η Ρωσία εισβάλει ξέρετε, θα πρέπει να φροντίσει και για τα Βαλκάνια. Αυτό που κάνουν οι Ρώσοι τώρα στη Σερβία - προσπαθούν να προκαλέσουν μια κατάσταση στα Βαλκάνια', δήλωσε στο Sky News σε συνέντευξή της την Πέμπτη.

"Αλλά λαμβάνουμε επίσης υπόψη [την έναρξη] του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου". 

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έθεσε τους όρους για τη συνεργασία με τη Ρωσία σχετικά με τη νέα πρόταση ασφαλείας και προσφέρθηκε να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την οικοδόμηση νέας εμπιστοσύνης, εάν χαλαρώσουν οι εντάσεις με την Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει υποβάλει σχέδια εγγράφων που περιγράφουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας που θέλει να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. 

Δεν έχουν προκύψει λεπτομέρειες, αλλά το Κρεμλίνο λέει ότι ένας ανώτερος Ρώσος απεσταλμένος είναι έτοιμος να αναχωρήσει για συνομιλίες σε ουδέτερη χώρα σχετικά με την πρόταση.


Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει λάβει τα έγγραφα και ότι "οποιοσδήποτε διάλογος με τη Ρωσία θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τις ενέργειες της Ρωσίας, να βασίζεται σε βασικές αρχές και έγγραφα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και να πραγματοποιείται σε διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ, όπως η Ουκρανία".

Πρόσθεσε ότι οι 30 χώρες του ΝΑΤΟ "έχουν καταστήσει σαφές ότι εάν η Ρωσία λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των εντάσεων, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για την ενίσχυση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης". Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.  

Σε δήλωσή τους αργά την Πέμπτη, οι απεσταλμένοι του ΝΑΤΟ προειδοποίησαν ότι "αξιολογούν σοβαρά τις επιπτώσεις της τρέχουσας κατάστασης στην ασφάλεια της συμμαχίας". Είπαν ότι ο μεγαλύτερος οργανισμός ασφαλείας στον κόσμο είναι έτοιμος να ενισχύσει την παρουσία του στην ανατολική Ευρώπη, κοντά στη Ρωσία, αν χρειαστεί.

Αυτό συμβαίνει καθώς η Ρωσία επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο νέος θανατηφόρος υπερηχητικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος "Satan-2" 208 τόνων θα τεθεί σε υπηρεσία εντός ενός έτους.

Το Κρεμλίνο θα αυξήσει επίσης σημαντικά τον αριθμό των δοκιμαστικών εκτοξεύσεων των ICBM του το 2022, όπως ανακοινώθηκε.

Και ο επικεφαλής των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της Μόσχας, αντιστράτηγος Σεργκέι Καρακαγιεφ, υποσχέθηκε να αντικαταστήσει την υπερηχητική μονάδα γλιστρήσεως Avangard με ικανότητα Mach-27 μέχρι τη στιγμή που η Δύση θα βρει "αντίδοτο" σε αυτήν. 


Οι νέες εικόνες υποτίθεται ότι δείχνουν βαρύ οπλισμό που πιθανολογείται ότι βρίσκεται καθ' οδόν προς ένα στρατιωτικό στρατόπεδο κοντά στο χωριό Κλίντσι στην περιοχή Μπριάνσκ, περίπου 28 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα. 

'Από το 2022, σχεδιάζεται να αρχίσει η σταδιακή απομάκρυνση του πυραυλικού συστήματος Voyevoda βαρέως τύπου με σιλό και η αντικατάστασή του από το Sarmat', ανακοίνωσε ο Καρακαγέφ, αναφερόμενος στο νεοαναπτυγμένο μεγαλύτερο θηρίο του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου, γνωστό στη Δύση ως Satan-2.

Το όπλο των 15.880 μιλίων/ώρα μπορεί να μεταφέρει μια πολεμική κεφαλή MIRV που ζυγίζει έως και 10 τόνους σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου πετώντας πάνω από τους Βόρειους και τους Νότιους Πόλους, λένε οι Ρώσοι.

Έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τροχιές και απρόβλεπτες διαδρομές που "εμποδίζουν ουσιαστικά την καταστροφή τους ακόμη και από προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας".

Ο Karakayev υποσχέθηκε επίσης να συνεχίσει να αναπτύσσει υπερηχητικά όπλα για να παραμείνει μπροστά από τη Δύση.

'Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό και να το κάνουμε και να προχωρήσουμε περαιτέρω με τα υπερηχητικά όπλα', είπε.


'Μέχρι να βρουν ένα αντίδοτο, πρέπει να έχουμε βρει μια άλλη λύση σε αυτό. Και σήμερα εργαζόμαστε πάνω σε αυτή.

'Υπάρχουν εξελίξεις, υπάρχει δουλειά σε εξέλιξη. Νομίζω ότι αυτό το έργο είναι εφικτό για εμάς".

Η Μόσχα ξεκαθάρισε επίσης ότι το επόμενο έτος θα εκτοξεύσει περισσότερους από δέκα ICBM.

Αυτό συγκρίνεται με συνολικά 25 τέτοιες εκτοξεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει σημαντική αύξηση.

'Αν κοιτάξουμε τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων πέντε ετών, νομίζω ότι γίνεται σαφές πόσο έντονη και δύσκολη θα είναι η επόμενη χρονιά', είπε. 

dailymail.co.uk

AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ DAILY MAIL : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου