Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Όσα ξέρουμε για το χάπι της Merck που θεραπεύει τον κορονοϊό

Ενόψει ενός ακόμα δύσκολου χειμώνα πανδημίας, ο πλανήτης στρέφει το βλέμμα στο ελπιδοφόρο χάπι της Merck για τον κορονοϊό. Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το φάρμακο. Τι γνωρίζουμε και τι θα κάνει η Ελλάδα.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας επελαύνει στην Ευρώπη, καθώς όσο μπαίνει ο χειμώνας τα πράγματα δείχνουν να δυσκολεύουν για ακόμα μια φορά. Στην Ελλάδα δε, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των ειδικών επιβεβαιώνονται κοντά στο τέλος μόλις του φθινοπώρου.
 Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα που έδωσε έγκριση στο χάπι της Merck κατά του κορονοϊού, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει νέα έξαρση του ιού και να τελειώσει τον εφιάλτη που επανέρχεται με τις νέες μεταλλάξεις που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.

Τι γνωρίζουμε όμως για το νέο φάρμακο, που λαμβάνεται από το στόμα και η χορήγησή του καθιστά εφικτή τη θεραπεία στο σπίτι, δίνοντας ανάσα στα νοσοκομεία. Η Ελλάδα, πάντως, έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνόψισαν τα νεότερα δεδομένα για το ερευνητικό φάρμακο μολνουπιραβίρη (molnupiravir) για τη χορήγηση σε ενήλικους ασθενείς με COVID-19.

Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία έναντι της COVID-19 που λαμβάνει έγκριση παγκοσμίως και χορηγείται από το στόμα. Η μολνουπιραβίρη χορηγήθηκε στη δόση των 800mg δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες, ενώ η θεραπεία ξεκίνησε εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η έγκριση βασίστηκε σε δεδομένα κλινικής μελέτης η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν το συγκεκριμένο χάπι μολνουπιραβίρης είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου. Πιο συγκεκριμένα, μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν μολνουπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν. Οι ασθενείς είχαν συμπαραμαρτούντα νοσήματα όπως και επομένως είχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο COVID-19.

Επιπλέον, το φάρμακο είχε καλό προφίλ ασφαλείας. Η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντι-ιικό φάρμακο και δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα.

Στη συνέχεια αναμένεται να αξιολογηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (FDA) και της Ευρώπης (EMA). Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, καθώς οι ειδικοί τονίζουν ότι η θεραπεία σε μορφή χαπιού είναι εύκολα προσβάσιμη από το ευρύ κοινό, εύκολα παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και διανέμεται ακόμα και σε χώρες χαμηλής και μεσαίας κοινωνικο-οικονομικής στάθμης που μπορεί να έχουν μειωμένη προσβασιμότητα σε εμβόλια.

Τέλος, σημαντικό είναι να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η χρήση της μολνουπιραβίρης μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από τους νοσούντες στους υγιείς.

Πόσο κοστίζει

Στο ζήτημα είχε αναφερθεί πριν από έναν μήνα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Προχωράμε και ελέγχουμε πώς μπορούμε να πάρουμε παραγγελίες, έχουμε ήδη κάνει εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη συνολική, για όλη την Ευρώπη, αγορά των φαρμάκων, θα δούμε κι αν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας εισαγωγή φαρμάκων» είχε πει σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Εξήγησε δε πως «όλα αυτά τα καινούργια φάρμακα είναι σε περιορισμένες ποσότητες. Φυσικά θα τα βάλουμε, και φυσικά θα τα πληρώσουμε, αλλά να θυμίσω ότι το εμβόλιο κάνει 15 ευρώ, και προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ενώ τα φάρμακα ξεκινάνε από πιθανώς 600-2.000 ευρώ, αυτά τα πληρώνουμε όλοι, θα τα δώσουμε φυσικά, θα προλάβουμε ζωές; όσο τα έχουμε, γιατί η παραγωγή είναι η περιορισμένη».
«Άρα καλύτερα να προλάβουμε παρά να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε» σημείωνε.

ieidiseis.gr/ygeia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου