Μπορεί η επιδημία να παρουσιάζει και στην Ελλάδα την αυξητική τάση που καταγράφεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο η ύπαρξη του εμβολίου φέτος δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής των αποφάσεων σε κινήσεις με διττό στόχο.
Αφενός την αποφυγή ενός νέου πλαισίου οριζόντιων μέτρων, που θα «αδικεί» όσους επέλεξαν να
Ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για αυξητική τάση της πανδημίας και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΣΥ, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα.
Το μέτρο της αναστολής για τους ανεμβολίαστους γιατρούς θα παραμείνει, υπογράμμισε ο υπουργός.
Βασικό όπλο ο εμβολιασμός, τόνισε στη συνέχεια, αναφερόμενος σε στοιχεία, που δείχουν ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες κινδυνεύουν κατά 30% λιγότερο με βαριά νόσηση από τους ανεμβολίαστους.
Από την Παρασκευή, 5/11 σημείωσε, ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού, για τους πολίτες 18 ετών και άνω, που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
Ο Θάνος Πλεύρης, επιβεβαιώνοντας τις εισηγήσεις των ειδικών, ανακοίνωσε ότι όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και στις εκκλησίες, θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid ή μοριακά test εβδομαδιαίως.
Σε όλους τους χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, οι ανεμβολίαστοι θα εισέρχονται επίσης με rapid test ή μοριακό.
Επιπλέον, αυξάνονται τα πρόστιμα για τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, καθώς θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ.
Επίσης, θα υπάρξει ποινή στις ομάδες, αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα, όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης.
Ανοίγει η πλατφόρμα της τρίτης δόσης για τους άνω των 18 ετών
Το άνοιγμα της πλατφόρμας την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου για την τρίτη δόση εμβολίου για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώθηκε πως την ίδια ημέρα ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση των πολιτών που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο μήνες από τον εμβολιασμό τους.
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε σε επιστημονικά δεδομένα, που δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο από βαριά νόσηση που θα οδηγήσει σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και σε στοιχεία από τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα οποία το 85%-90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και των δεικτών βαριάς νοσηλείας αφορά σε ανεμβολίαστους.
Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε κάλεσμα προς στους πολίτες που έχουν συμπληρώσει τους έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου να προστρέξουν, για να κάνουν την τρίτη.
«Οι εμβολιασμένοι πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτοί που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχει περάσει εξάμηνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Στους 16.050 οι θάνατοιΤα νέα 2/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.700, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 754.451, εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 143 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.568 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγινε πολύ μεγάλος αριθμός τεστ, συνολικά 419,408.
Εξ αυτών τα 22.008 είναι μοριακά και τα 397.400 rapid.
Η θετικότητα υποχώρησε στο 1,6% σήμερα έναντι 6,6% χθες αλλά με πολύ λιγότερους ελέγχους.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.050 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 434 (χθες 430).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 370 (85,25%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 64 (14,75%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.324 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 321 (ημερήσια μεταβολή +28.92%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 286 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ο κορωνοϊός σπάει όλα τα ρεκόρ διασποράς από την έναρξη της πανδημίας.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χθες 2/11 6.700 νέα κρούσματα επί 419.408 διαγνωστικών ελέγχων το τελευταίο 24ωρο, με τη Θεσσαλονίκη να ξεπερνάει για πρώτη φορά τις 1.000 λοιμώξεις σε μία ημέρα και να φτάνει τις 1.108, ακολουθώντας την Αττική που σημείωσε 1.329.
Ακόμα ένα εντυπωσιακό στοιχείο από τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση, όμως, είναι το γεγονός ότι 14 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και σε καμία από αυτές η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση δεν ξεπερνά το 55%. Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα Τρίκαλα, με 133 νέα κρούσματα σήμερα και εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον μία δόση στο 60,5%.
Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη το σχετικό ποσοστό περιορίζεται στο 54,2%, στη Λάρισα των 514 κρουσμάτων φτάνει το 54,6%, στη Μαγνησία των 264 ανέρχεται σε 54,4%, ενώ στην Αχαΐα των 204 καταγράφεται το χαμηλό 51,9%.
Και σε περιοχές με λιγότερα κρούσματα, όμως, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Στον Έβρο (190 λοιμώξεις) το ποσοστό εμβολιασμού είναι 51,1%, στην Πιερία (159) είναι 46,2%, στην Πέλλα (158) είναι 50,4%, στις Σέρρες (153) είναι 49,8%, στην Ημαθία (143) είναι 53,2%, στη Μεσσηνία (134) είναι 54,1%, στην Αιτωλοακαρνανία (128) είναι 53,5%, στο Κιλκίς (124) είναι 44,8%, στην Ξάνθη (119) είναι 51,9% και στην Κοζάνη (107) ξεπερνά κατά μόλις 0,8% το 55%.
Μία συσκευασία με πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self-tests) από τα φαρμακεία μπορούν να προμηθεύονται από 1η Νοεμβρίου έως και το Σάββατο 6 του μήνα, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 5 έως 22 Νοεμβρίου και να προσέρχονται στο σχολείο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, από τη Δευτέρα 1/11 η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες θα δηλώνεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία νέα πλατφόρμα θα εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά επί του παρόντος μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Χάρη στο edupass.gov.gr, o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι:
- το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,
- ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
- βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
- οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή),
- η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου