Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Χρηματιστήριο: Ράλι πάνω από τις 650 μονάδες

14:07   Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
 Σταθερά έντονα ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να καταγράφει ένα μίνι ράλι ανακούφισης από την αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου και να θέτει στόχο να διασπάσει την τρίμηνη συσσώρευση, επιχειρώντας πάνω από τις 650 μονάδες.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,92% στις 654,69 μονάδες, ενώ ο
τζίρος είναι στα 27,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,9 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 3,07% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.573,77 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 4,96% στις 333,17 μονάδες.
Το ΧΑ ανέμενε από καιρό να διαπιστώσει τα σημάδια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να κάνει το ανοδικό ξέσπασμα που τόσο είχε ανάγκη, προκειμένου να εξέλθει των... υδάτων των 610-650 μονάδων. Με βελτιωμένο τον τζίρο σήμερα επιχειρείται το πρώτο σκαλοπάτι στην ανοδική διαφυγή, αν και ο κίνδυνος νέας έντασης δεν έχει εκλείψει.
Από τις αρχές του καλοκαιριού η αγορά είχε επηρεαστεί σημαντικά από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς όπως έχει επισημάνει και η στήλη πολλάκις, το πρόβλημα πλέον για την ελληνική οικονομία είναι ότι πιθανόν θα στερηθεί τους πόρους που θα κατευθυνθούν στις αμυντικές ανάγκες, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να διαχειριστεί τις συνέπειες της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους πόρους που δαπανώνται για τη συνεχή και αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Βέβαια, σημαντική υποστήριξη παρέχει σήμερα και η σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία από την UniCredit, στο πλαίσιο των εκτιμήσεών της για την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες επίσης "διορθώθηκαν" έντονα. ‘Όπως εξηγεί, αναμένει ύφεση 9,5% φέτος αντί για 16%.
Tεχνικά τώρα, σύμφωνα με την Fast Finance, η διάσπαση των 646 μονάδων, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τις 663 σε πρώτη και πιθανόν τις 682 μονάδες σε δεύτερη φάση. Τo γνωστό επίπεδο των 646 μονάδων συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί παρ' όλ' αυτά είναι και μαγνήτης κάθε φορά που η αγορά διορθώνει. Οι 621 μονάδες είναι το κύριο επίπεδο στήριξης. Στον FTSE 25 οι 1.541 μονάδες είναι πλέον το trigger σε περίπτωση κατοχύρωσης. Οι 1.520 μονάδες είναι η κοντινή και οι 1.491 μονάδες το κύριο επίπεδο στήριξης.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, άνω του 5% είναι η άνοδος σε Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ και Alpha Bank, ενώ άνω του 4% είναι σε Εθνική, Eurobank, Aegean, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ. Άνω του 3% είναι η άνοδος σε ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo.
Η άνοδος σε Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και Φουρλής, με τη Λάμδα και τον Μυτιληναίο να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, Coca Cola, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου