Συντονισμένη είναι πλέον ηπροσπάθεια του εγχώριου πιστωτικού συστήματος να προχωρήσει σε μικρή παράτασητων προγραμμάτων αναστολής πληρωμών και το 2021, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο απότομης έξαρσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Χθες ήταν η σειρά του Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank Φ. Καραβία να θέσει την
ανάγκη διατήρησης των αναστολών καιτην σταδιακή επαναφορά των δανειοληπτών σε καθεστώς πλήρους καταβολής δόσεων.Μιλώντας στον κύκλο ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου ο κ. Καραβίας τόνισε ότι «παράτη νέα δοκιμασία, το τραπεζικό σύστημα αποδεικνύεται πολύ πιο ανθεκτικό σήμερα,από ό,τι π.χ. το 2007 και πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμο να μην έχουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. «Έχουν ακουστεί εκτιμήσεις για 10 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια λόγω πανδημίας. Άποψή μου είναι ότι πρέπει να στοχεύσουμε σε λιγότερα από 5 δισ. νέα κόκκινα δάνεια.
Αυτό είναι εφικτό με βάση τη συμπεριφορά μέχρι σήμερα των δανειοληπτών, σε πολλά σημεία καλύτερη του αναμενομένου (αρκετοί για παράδειγμα δεν εντάχθηκαν στην αναστολή καταβολών, αν και το εδικαιούντο) αλλά είναι συνάρτηση και του βάρους που θα δώσουν τα τραπεζικά ιδρύματα ειδικά στην ελαχιστοποίηση αυτών των νέων καθυστερήσεων» τόνισε χαρακτηριστικά.
Προφανώς, συνέχεισε, απαιτούνται οι κατάλληλες πολιτικές – για παράδειγμα σταδιακή επάνοδος σε κανονικές πληρωμές των δανείων που είναι σήμερα σε αναστολή - για να πετύχουμε κάτι τέτοιο.
O Διευθύνων Σύμβλουλος της Eurobank χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμο να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμών, κάτι που δέχτηκεμεγάλη πίεση μέσα από την κρίση. Είναι κρίσιμο σε αυτή τη φάση να μην κάνουμεβήματα προς τα πίσω. Αποτελεί, επομένως, ευθύνη και του τραπεζικού συστήματος και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και όλων των θεσμικών φορέων να διαφυλάξουμε και να προάγουμε την κουλτούρα πληρωμών. Μέτρα, πολιτικές ήνομοθετικές παρεμβάσεις πρέπει να λαμβάνουν πολύ σοβαρά αυτή την παράμετρο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Την αρχή έκανε ο Μυλωνάς
Την αρχή έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο οποίος τόνισε ότι οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο σταδιακής επιστροφής στα κανονικά ποσά των δόσεων, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν αυτούς που χρειάζονται χρόνο για να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις προ πανδημίας – για παράδειγμα ζητώντας από τους δανειολήπτες το 50% της δόσης για το έτος 2021. "Είμαστε σε συζητήσεις με τις εποπτικές αρχές για τηδυνατότητα μιας τέτοιας σταδιακής επιστροφής στα κανονικά ποσά των δόσεων, όπως κάναμε και στην περίπτωση της εφαρμογής της αναστολής πληρωμών. Στην περίπτωση αυτή, τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα είναι ένα υποσύνολο των συνολικών οφειλετών που είχαν ζητήσει αναστολή πληρωμών", είπε ο CEO της ΕΤΕ.
Σημειώνεται ότι τα moratoria πληρωμών, ύψους 25 δισ. ευρώ, που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε δανειολήπτες και αφορούν την μη καταβολή κεφαλαίου, ή σε ορισμένες περιπτώσεις και τόκων, λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Μετά το διάστημα αυτό, οι δανειολήπτες θα πρέπει να επανέλθουν στην καταβολή ολόκληρης της μηνιαίας δόσης, χωρίς να είναι διασφαλισμένο ότι θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν ομαλά τα δάνειά τους. Κατόπιναυτού, οι τράπεζες εξετάζουν, σε συνεννόηση με τον SSM, την περιορισμένηδιατήρηση των αναστολών, επαναφέροντας σταδιακά τους δανειολήπτες σε καθεστώς πλήρους καταβολής δόσεων.
Ένας στους τρεις δανειολήπτες κατέφυγαν στα μορατόρια
Οι τράπεζες, πάντως, έχουνεπισημάνει, με θετική έκπληξη, ότι στα προγράμματα αναστολών δεν έχουν καταφύγει όσοι θα μπορούσαν να το έχουν κάνει, καθώς στην πράξη, μόνο 1 στους 3 δανειολήπτες που θα μπορούσε να κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής δόσεων,έχει ζητήσει την αναστολή, καθώς παρά την κρίση, πολύ μεγάλο ποσοστό των δανειοληπτών συνέχισαν να θέλουν να πληρώνουν τα δάνειά τους ώστε να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τα μισά από τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα "γέφυρα", με το οποίο η μηνιαία δόση δανείων συνδεδεμένωνμε την πρώτη κατοικία επιδοτείται σε υψηλό ποσοστό από το κράτος για τρία τρίμηνα.
Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημική κρίση θα ανέλθουν στα 8 - 10 δισ. ευρώ, λιγότερα δηλ. από τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών. Στα τέλη Ιουνίου 2020το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είχε υποχωρήσει σε περίπου 60δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου