Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Χρηματιστήριο: Τα νέα funds και το stock picking

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών και επαγγελματιών της αγοράς, το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά τις ευρωεκλογές, έχουν δραστηριοποιηθεί στο ταμπλό αρκετά διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Μάλιστα, στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ενεργοποιήθηκαν εντολές από
funds, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν… αμερικανικής "απόχρωσης", που ήρθαν να ανεβάσουν τον αριθμό των διεθνών παικτών που ενισχύουν τις συναλλαγές στο ΧΑ ή εισήλθαν εκ νέου στον κύκλο του "παιχνιδιού". 

Πιθανώς δε, η διενέργεια του road show της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη να έπαιξε τον ρόλο της στην προσέλκυση κάποιων νέων χαρτοφυλακίων, με τους ανθρώπους του χώρου να τονίζουν ότι είναι σημαντική η "είσοδος" νέων επενδυτών, κυρίως ξένων, ιδίως δε μακροπρόθεσμων. 
Οι οποίοι θα έρθουν να αντικαταστήσουν - εν μέρει πάντα - τους traders, αλλά και να απορροφήσουν τους "κραδασμούς" που πάντα προκαλούν τα hedge funds και οι βραχυπρόθεσμου προφίλ κωδικοί όταν αποχωρούν ή έστω... "πάνε ταμείο".

Σε γενικές γραμμές, η κινητικότητα στο ταμπλό, ενδεχομένως όμως με όρους... stock picking (αλλά και profit taking προσεχώς), αναμένεται να συνεχιστεί προεκλογικά, ιδίως όσο κρατούν οι εισροές κεφαλαίων στο ελληνικό ETF στη Νέα Υόρκη. Ισως δε, τουλάχιστον για όσους δεν κινούνται με τη λογική του intraday ή των εξαιρετικά βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων των 2-3 συνεδριάσεων, να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία η βραχυχρόνια συμπεριφορά της χρηματιστηριακής αγοράς και των επιμέρους δεικτών και μετοχών. 
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι κάποιοι long παίκτες -και δεν μιλάμε για αυτούς που εξαρχής κινήθηκαν επιλεκτικά υπέρ του ΧΑ-, τώρα αρχίζουν σταδιακά να κοιτάζουν προς την Ελλάδα και τα εγχώρια assets. 

Προφανώς λοιπόν, η προσδοκία για κυβερνητική αλλαγή και μάλιστα... "αυτοδύναμου" χαρακτήρα, που θα είναι "φιλική" προς τις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και γενικά προς την οικονομία και τον επιχειρηματικό κόσμο, η σχετική "νηνεμία" στις διεθνείς αγορές, η "ουρά" από deals που... εκκρεμεί στη χώρα,  η μείωση του ελληνικού ρίσκου, όπως αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ομολόγων, συντηρούν ένα θετικό κλίμα. 
Και μαζί παραμένουν οι προσδοκίες ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τον "στενωπό" των κόκκινων δανείων, θα επανέλθουν στη θετική πιστωτική επέκταση, στην οποία έχει στηριχθεί όχι μόνο η λειτουργική κερδοφορία των ίδιων των ομίλων αλλά και η προσπάθεια επαναφοράς της κανονικότητας στον επιχειρηματικό κόσμο. 

Παράλληλα, επενδυτικά κεφάλαια που κινούνται στις αγορές της Ευρώπης κάνουν πλέον το σχεδιασμό τους με βάση την προσδοκία ότι η ρευστότητα στο ευρωπαϊκό σύστημα θα συνεχίσει να είναι επαρκής, τροφοδοτούμενη από την ΕΚΤ. Αυτό οδηγεί τα επενδυτικά κεφάλαια σε αναζήτηση επενδύσεων  ικανοποιητικής απόδοσης με λελογισμένο ρίσκο, γεγονός που φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τις ελληνικές μετοχές, που άλλωστε έχουν χάσει και το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών τα τελευταία χρόνια. 
Και είναι σαφές ότι οι αποτιμήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο για μία σειρά από μετοχές, πέραν των τραπεζών,  εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα χαμηλές παρά την άνοδο από τις αρχές του χρόνου...
Σε γενικές γραμμές λοιπόν, το σχετικά σταθερό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και τις προσδοκίες για πολιτική αλλαγή, με αυτοδύναμη Κυβέρνηση, διατηρούν το θετικό momentum που έχει χτίσει το Χ.Α. 

Πρέπει ωστόσο, να καταγράψουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει σε ένα βαθμό τα αισιόδοξα σενάρια, η αγορά ήδη έχει δώσει σημαντική κίνηση και καλό είναι να μην παρασύρονται οι επενδυτές από την... ανατιμητική κερδοσκοπία που παρατηρήθηκε στο ταμπλό. 
Χρήσιμη προφανώς άποψη, αλλά ενδεχομένως λίγο συντηρητική με βάση τις προσδοκίες που διαμορφώνονται πλέον. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι ακόμα και στο ισχυρά ανοδικό σενάριο, στο βαθμό που οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης δικαιώσουν τις προσδοκίες των αγορών, δύσκολο είναι να απουσιάσουν οι βραχυχρόνιες διορθώσεις, το profit taking και η όποια μεταβλητότητα. 

Το στοίχημα είναι ασφαλώς η προσέλκυση νέων κεφαλαίων και η ενίσχυση των θέσεων που ήδη χτίζουν τα funds που εσχάτως είδαν την Ελλάδα ως μία ελκυστική και πάλι επένδυση. Αν αυτό συμβεί, αν μπει στην αγορά "φρέσκο χρήμα", τότε είναι σαφές ότι το χρηματιστηριακό παιχνίδι όχι μόνο θα παραμείνει ζωντανό αλλά πιθανώς θα δώσει και ευκαιρίες για νέες σημαντικές μεσοπρόθεσμες αποδόσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου