Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Αναζητώντας την ευτυχία

  Δεν έχει αξία να ζήσει κανείς πάνω στην γη πολλά χρόνια. Αξία έχει να ζει αληθινά ευτυχισμένος.

Βέβαια ο άνθρωπος αναζητά πάντοτε την ευτυχία. Αλλά ποιά είναι η αληθινή ευτυχία; 
Και πού μπορεί κανείς να την βρει; Οι πρωτόπλαστοι έψαξαν να την βρουν με τον δικό τους τρόπο, έξω από το θέλημα του Θεού και
κατάντησαν από το ένα κακό στο χειρότερο, από τη μια δυστυχία σε άλλη μεγαλύτερη. Και επειδή λίγο-πολύ όλοι τούς μιμούμαστε αναζητώντας την ευτυχία, περιήλθαμε σε τέτοια κατάσταση, που την αληθινή ευτυχία την θεωρούμε ψέμα και ανύπαρκτη εδώ στη γη.


Αναφέρεται ότι ένας αξιωματούχος του αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμου του Β’ -αυτού που έκαμε τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και παραλίγο να γίνει κοσμοκράτορας- είχε αποκτήσει την εύνοιά του. Έλυνε και έδενε. Όλοι του έλεγαν: «Μπράβο! Μπράβο! Τύχη βουνό!»
Αυτός όμως απαντούσε: «Τύχη, βουνό! Ευτυχία, ούτε στη μύτη της βελόνας!». 
Γιατί μίλησε έτσι; 
Γιατί η ευτυχία δεν βρίσκεται στο αν έχει κανείς δύναμη σωματική ή πολιτική. 
Ούτε στο αν η τσέπη του είναι γεμάτη. Και δεν ευρίσκεται η ευτυχία, στο αν έχει, τρώει, πίνει, γλεντά.
 Γιατί; 
Γιατί ο άνθρωπος δεν είναι ζωάκι που όταν τακτοποιήσει κάποιες τέτοιες ανάγκες του δεν έχει πια καμιά άλλη μέριμνα. Αλλά έχει και πνεύμα με άλλου είδους ανάγκες. 

Γι’ αυτό, ένας φιλόσοφος, ευσεβής άνθρωπος, ο ΒλάσιοςΠασκάλ, είπε: «Η ευτυχία δεν βρίσκεται έξω από μας, στα πράγματα που υπάρχουν στον κόσμο, γύρω μας, ώστε αν τα αποκτήσεις να γίνεις ευτυχισμένος. Ούτε βρίσκεται μέσα μας όταν είμαστε σε ωραίες συναισθηματικές καταστάσεις. Η ευτυχία βρίσκεται στον Θεό. Άμα βρεις τον Θεό, έχεις ευτυχία, και πολλή και αιώνια! Και κάθε ημέρα η ευτυχία σου θα αυξάνεται!»

http://agiotokos-kappadokia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου