Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Διατηρήθηκε ο προβληματισμός στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε σήμερα η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 844,0 μονάδες με πτώση 1,09%.
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78,18 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να
ανέρχεται στα 4,14 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 50 έκλεισαν ανοδικά, 63 πτωτικά, και 78 παρέμειναν αμετάβλητες.
Παρά το θετικό πρόσημο που κατέγραψε ο γενικός δείκτης στο άνοιγμα της συνεδρίασης, όπου σημείωσε υψηλό στις 856,19 μονάδες, γρήγορα βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι εντολές πώλησης επικράτησαν σχεδόν σε όλη την διάρκεια της διαπραγμάτευσης, με αυτές να εντείνονται την τελευταία ώρα, οδηγώντας τον γενικό δείκτη στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 841,18 μονάδων.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε σήμερα κυρίως στην μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία άντλησε σήμερα ποσό 400 εκατ. ευρώ από την έκδοση ομολόγου Tier II με επιτόκιο 9,75% με τις προσφορές να αγγίζουν τα 850 εκατ. ευρώ, καθώς και στην μετοχή του Τιτάνα, λόγω του ότι σήμερα ξεκίνησε η νέα δημόσια πρόταση για να εισαχθεί στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών με παράλληλη εισαγωγή σε αυτά των Παρισίων και της Αθήνας.

Η αδυναμία τόσο του γενικού δείκτη να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο των 850 μονάδων, όσο και του τραπεζικού δείκτη να κινηθεί πάνω από αυτό των 800 μονάδων, δημιουργούν εύλογο προβληματισμό για την συνέχιση της ανοδικής τάσης που ξεκίνησε προς τα τέλη του προηγούμενου μήνα.
Ο περιορισμένος όγκος σε σχέση με χθες που παρατηρήθηκε σε αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αποτυπώνει την πρόθεση των επενδυτών να τηρήσουν στάση αναμονής, ενόψει και των εθνικών εκλογών, σε μια περίοδο μάλιστα όπου υπάρχουν ενδείξεις για μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, και ίσως και μια νέα ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, τα οποία εάν πραγματοποιηθούν θα ωθήσουν τους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες προς υψηλότερα επίπεδα, με την προϋπόθεση βέβαια της μείωσης του γεωπολιτικού ρίσκου και της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ και Κίνας.
Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα υποχώρησε εκ νέου κάτω από την αντίσταση των 846 μονάδων, καθώς και κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να παίρνει αρνητική κλίση, και με τον όγκο να διαμορφώνεται για έκτη διαδοχική συνεδρίαση (37,13 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (45,61 εκατ. τεμάχια), ενώ η στήριξη παραμένει στις 797 μονάδες.

Σταθερά σε ανοδική πορεία διατηρείται ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος όμως σήμερα δεν κατάφερε να παραμείνει κοντά στα υψηλά ημέρας (1.325,75 μονάδες), ολοκληρώνοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.327 μονάδες, και η στήριξη στις 1.158 μονάδες.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί για τον τραπεζικό δείκτη, καθώς στο ημερήσιο γράφημα ολοκλήρωσε μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας όμως το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 828 μονάδες, και η στήριξη στις 716 μονάδες.

Πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στην μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς έκλεισε στα 3,07 ευρώ με πτώση 3,15%, υποχωρώντας οριακά από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, κι ολοκληρώνοντας μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,825 ευρώ, και η στήριξη στα 2,6464 ευρώ.

Νέα ιστορικά χαμηλά σήμερα για την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,502% με οριακές απώλειες 0,08%, και της πενταετίας στο 1,304% αμετάβλητη.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

http://new-economy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου