Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Νομπελίστας οικονομολόγος αποκαλύπτει: Τι σπίτι πρέπει να αγοράσεις για να μην είναι πεταμένα λεφτά

 Υπάρχει... τρικ στην αγορά σπιτιού; Τρικ που να εξασφαλίζει ότι η επένδυση σε ένα σπίτι δεν θα αποδειχθεί πεταμένα λεφτά;

Σύμφωνα με γνωστό νομπελίστα οικονομολόγο και καθηγητή του Γέιλ, τον Ρόμπερτ Σίλερ, ναι υπάρχει τρικ.
Γιατί φυσικά η αγορά σπιτιού μπορεί να αποτελεί για κάποιους όνειρο ζωής και για κάποιους επένδυση, αλλά αν δεν προσέξεις κάποια πράγματα, σύμφωνα πάντα με τον
νομπελίστα οικονομολόγο, τότε και το όνειρο μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη και η επένδυση σε ναυάγιο.


Ένα εντυπωσιακό σπίτι με πολλά δωμάτια μπορεί για πολλούς να αποτελεί και απόδειξη της επιτυχίας τους. Η αγορά ενός τέτοιου μεγάλου σπιτιού ίσως, όμως, είναι σαν να πετά κάποιος τα χρήματά του στα σκουπίδια.
Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο βραβευμένος με νόμπελ καθηγητής του πανεπιστήμιου του Γέιλ Ρόμπερτ Σίλερ.
Οταν η Wall Street Journal ζήτησε πρόσφατα από μερικούς οικονομολόγους να τους καταγράψουν πώς οι Αμερικανοί σπαταλάνε τα χρήματά τους, ο Σίλερ δήλωσε τη μεγάλη του απογοήτευση λέγοντας ότι σήμερα οι Αμερικανοί σπαταλάνε τα χρήματά τους αγοράζοντας πανάκριβα σπίτια.
«Τα μεγάλα σπίτια είναι σκουπίδια, οι άνθρωποι εξακολουθούν, ως προς τα σπίτια, να έχουν τον τρόπο σκέψης που είχαν και στον 19ο αιώνα. Καθώς εκσυγχρονιζόμαστε, δεν χρειαζόμαστε όλο αυτό το χώρο», δήλωσε ο Σίλερ.
Ο οικονομολόγος ανέφερε ότι η τεχνολογία έχει διαπεράσει κάθε πτυχή της ζωής μας, αντικαθιστώντας οποιαδήποτε προηγούμενη ανάγκη για επιπλέον χώρο στα σπίτια μας.
«Για παράδειγμα, δεν χρειαζόμαστε καλαίσθητες κουζίνες, γιατί διαθέτουμε κάθε είδους υπηρεσίες διανομής φαγητού και ίσως δεν χρειάζεστε ούτε γραφείο στο σπίτι σας γιατί τώρα όλα είναι ηλεκτρονικά. Δεν χρειάζεστε λοιπόν ούτε γραφείο, ούτε βιβλιοθήκη έτσι δεν χρειάζεστε αυτό, ούτε βιβλιοθήκες. Ακόμη και όσοι διαβάζουν πολλά βιβλίο, τώρα μπορούν απλά να τα διαβάσουν στο tablet τους», λέει ο Σίλερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι millenials έχουν την ίδια σκέψη με τον Σίλερ. Η γενιά που αντιπροσωπεύει πλέον τη μεγαλύτερη ομάδα αγοραστών σπιτιού αποφεύγει τα περίτεχνα, επιδεικτικά σπίτια των baby-boomers και επιλέγουν πιο μικρά και πιο μίνιμαλ σπίτια.

Επιπλέον, ο Σιλερ και άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αγορά ενός σπιτιού δεν είναι μια μεγάλη και καλή επένδυση. Και αυτό ισχύει περισσότερο για τα μεγάλα πολυτελή σπίτια. Δύσκολα θα κάνει κανείς απόσβεση, αγοράζοντας ένα ακριβό, μεγάλο και πολυτελές σπίτι. Επιπλέον θα έχει μεγάλα έξοδα συντήρησης, στην πορεία.

Η οικονομική σύμβουλος Ελεν Γουέμπερ συμμερίζεται και εκείνη την άποψη του Σίλερ.
«Η πεποίθηση ότι κάθε άτομο στο σπίτι χρειάζεται το δικό του μπάνιο είναι κάπως γελοίο. Και όμως τα περισσότερα σπίτια είναι χτισμένα με αυτή τη λογική, παρόλο που οι οικογένειες συρρικνώνονται. Τα περισσότερα από τα πράγματά μας πλέον... αποθηκεύονται ηλεκτρονικά, άρα χρειαζόμαστε μικρότερο χώρο. Υπάρχει επίσης μια τάση να αγοράζουμε σπίτια με μεγάλες αυλές που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν, αλλά καταλήγουν να ξοδεύουν πολλά χρήματα για να πληρώνουν κάποιον να περιποιείται τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού τους».
«Το κλειδί για την οικοδόμηση πλούτου είναι να ζεις σε ένα σπίτι που μπορείς να αντέξεις οικονομικά», έγραψε η Σάρα Στάνλεϊ Φόλοου, διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Affluent Market.
Η Στάνλεϊ μελέτησε 600 εκατομμυριούχους και διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν αγόραζαν ποτέ σπίτι που να κοστίζει περισσότερο από το τριπλάσιο του ετήσιου εισοδήματός τους.

economistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου