Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Θέσπιση ενός συμβουλίου για την ανταγωνιστικότητα

Του κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου

Συχνά ψάχνουμε δύσκολες απαντήσεις σε εύκολα ερωτήματα. Ρωτάμε γιατί δεν φεύγει η οικονομία μπροστά με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες αναλύσεις.
Η ισχυρή ανάπτυξη απαιτεί πολλές επενδύσεις. 

Και την απάντηση στο γιατί δεν γίνονται οι επενδύσεις αυτές τη δίνουν οι
άμεσα ενδιαφερόμενοι, είτε Έλληνες είτε ξένοι: έλλειψη φιλικού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. 

Σε μια οικονομία που εντός δεκαετίας έχει συρρικνωθεί κατά 25%, οι προβλεπόμενοιρυθμοί ανάπτυξης 2% δεν λύνουν το πρόβλημα. 
Το 2018 πραγματοποιήθηκαν συνολικές επενδύσεις αξίας €22 δισ., δηλαδή περίπου 11% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος στην ΕΕ ξεπερνά το 20%. Αλλά, δεν είναι  μόνον αυτό.
 Η χώρα μας έχει να καλύψει ένα επενδυτικό κενό €100 δισ. που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης. 
 Ένα κενό που ισοδυναμεί περίπου με 4 ΕΣΠΑ, 12 επενδυτικά σχέδια όπως του Ελληνικού, 170 όπως του ΟΛΠ, ή 115 όπως του ΟΛΘ. 

Για να καλύψουμε συνεπώς το κενό και για να φύγει η οικονομία μπροστά απαιτούνται ρυθμοί ανάπτυξης τουλάχιστον 4% ετησίως. Το ποσοστό αυτό είναι εφικτό μόνο μέσα από την προσέλκυση και ολοκλήρωση πολλών, εγχώριων και ξένων, επενδύσεων. Οι επενδύσεις προϋποθέτουν τη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ριζικό εκσυγχρονισμό των θεσμών με επικέντρωση στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και σταθερούς, μακροχρόνιους κανόνες σε όλα τα επίπεδα. Οι προϋποθέσεις αυτές θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις της οικονομίας, ώστε να αξιοποιηθούν οι λιμνάζουσες αναπτυξιακές ευκαιρίες της χώρας. 
Σημασία έχει και η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος και ειδικότερα, οι τομείς όπου θα επικεντρωθούν οι επενδύσεις. 
Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι, σε αυτό το νέο κύκλο που ανοίγεται μπροστά μας και σε αντίθεση με ό,τι κάναμε στο παρελθόν, η έμφαση πρέπει να δοθεί στους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, και ιδιαίτερα στη βιομηχανία και μεταποίηση. 
Ο ΣΕΒ έχει διατυπώσει προτάσεις με στόχο, μέσα στην επόμενη τριετία,  το μερίδιο της βιομηχανίας στο  ΑΕΠ να βρεθεί στο 12% και να δημιουργηθούν 500.000 νέες θέσεις εργασίας, με την παράλληλη ενσωμάτωση περισσότερων ΜμΕ στο βιομηχανικό οικοσύστημα της χώρας.
 Η ενίσχυση της βιομηχανίας θα συμβάλει και στην απαιτούμενη δραστική αλλαγή υποδείγματος. 
Να γίνει η Ελλάδα, από μια οικονομία κατανάλωσης και εισαγωγών, μια οικονομία παραγωγής και εξαγωγών.
 Οι χώρες με ισχυρή βιομηχανία και εξωστρέφεια αντέχουν περισσότερο στους υφεσιακούς κύκλους, δημιουργούν περισσότερες, πιο σταθερές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, και βρίσκονται στην πρωτοπορία της τεχνολογικής καινοτομίας και του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Η υποστήριξη της εξωστρέφειας των Ελληνικών επιχειρήσεων είναι ουσιαστικός παράγοντας για την ενεργοποίηση της απαραίτητης νέας δυναμικής.

Στην περίοδο 2010-2018, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 35%, στα €33 δισ., αλλά υπολείπονται χωρών, όπως η Πορτογαλία -μια χώρα αντίστοιχου πληθυσμού με την Ελλάδα- με εξαγωγές  €55 δισ. το 2017.
 Η αξία των εξαγωγών της Ιρλανδίας, με 4,8 εκατ. κατοίκους, ήταν €121 δισ., της Σλοβακίας των 5,5 εκατ. κατοίκων €75 δισ., και της Σλοβενίας των 2 εκατ. κατοίκων €34 δισ. – περίπου όσο της Ελλάδας.

Η μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας προς τη βιομηχανική παραγωγή και την εξωστρέφεια δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή διαδικασία. 
Απαιτεί τη συνεργασία όλων των βασικών φορέων της επιχειρηματικότητας. Απαιτεί συνένωση δυνάμεων ανάμεσα στο Κέντρο και την Περιφέρεια. Απαιτεί και ενίσχυση της Περιφέρειας, ώστε να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί και να αποτελέσει έναν δυναμικό πόλο επιχειρηματικής ανάπτυξης, τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία.

Η υπογραφή της Συμφωνίας Συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΕΒ και στους Περιφερειακούς Συνδέσμους, τον Μάρτιο που πέρασε, θέτει τις βάσεις της συνεργασίας αυτής, με στόχο την εκπόνηση κοινών θέσεων και προτάσεων, και την υποβολή τους προς την κυβέρνηση. 
Για να έχει αποτέλεσμα η συνεργασία μας αυτή, απαιτείται  να αξιοποιηθεί και από την Πολιτεία. 
Ο ΣΕΒ έχει προτείνει τη θέσπιση ενός Συμβουλίου για την Ανταγωνιστικότητα, που θα λειτουργεί συμβουλευτικά προς την Πολιτεία, για  θέματα όπως ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του νέου ΕΣΠΑ, η χρηματοδότηση της οικονομίας, ή οι απαραίτητες φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. 
Η θέσπιση του Συμβουλίου αυτού, που λειτουργεί με εξαιρετικά αποτελέσματα σε άλλες χώρες θ’ αποτελούσε σημείο-καμπή στη συνεργασία της Πολιτείας με την επιχειρηματικότητα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος είναι Αντιπρόεδρος ΣΕΒ

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου