Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αναδιάρθρωση στον κλάδο των
ιχθυοκαλλιεργειών, όπου οι εταιρείες πέρασαν πλέον στα χέρια των
τραπεζών.
Η αρχή έγινε με τη Σελόντα, καθώς οι τράπεζες τον περασμένο Σεπτέμβριο απέκτησαν το 82% της
εταιρείας και διέγραψαν δάνεια 50 εκατ. ευρώ, ενώ σειρά τώρα παίρνει και ο Νηρέας όπου κουρεύονται δάνεια 58,6 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες αποκτούν το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
To επόμενο βήμα θα είναι η συγχώνευση της Σελόντα με τον Δία, ένα σχέδιο που επαναφέρουν ξανά στο προσκήνιο οι πιστώτριες τράπεζες.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι εταιρείες του κλάδου (Σελόντα, Νηρέας, Δίας) έχουν μπει στο στόχαστρο τριών ξένων funds.
Πρόκειται για τα επενδυτικά Oaktree, Υork Capital και Rhone Capital, τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις παραπάνω εταιρείες και έχουν ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με τις τράπεζες.
Αυτό που ζητούν είναι, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η δημιουργία μίας νέας μεγάλης εταιρείας (υπό την ομπρέλα της οποίας θα συνενωθούν όλες οι εταιρείες) η οποία και θα εισέλθει – εκ νέου – στο χρηματιστήριο.
Οι βασικές προϋποθέσεις που θέτουν οι επενδυτές είναι το τελικό σχέδιο διάσωσης που θα εφαρμοστεί από τις τράπεζες για τις εταιρείες του κλάδου και ειδικότερα το ποσοστό της κεφαλαιοποίησης και ο τρόπος ρύθμισης των χρεών.
Το ενδιαφέρον των ξένων, πάντως, υποδηλώνει ότι ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και μέσα από ένα πλάνο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μπορεί να αναδειχτεί και πάλι σε βασικό πρωταγωνιστή της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια στιγμή ισχυρός εξακολουθεί να είναι ο ανταγωνισμός που δέχονται οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες από τον αντίστοιχο κλάδο στην Τουρκία σε όλες πλέον σχεδόν τις αγορές του εξωτερικού.
Θετικό σημείο, πάντως αποτελεί η μείωση της παραγωγής γόνου στην Τουρκία που συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση των τιμών για τις εξαγωγές τσιπούρας και λαβρακίου. Μάλιστα, η τάση αυτή των υψηλών τιμών αναμένεται να συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, όπως εκτιμά το αρμόδιο τμήμα του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ).
απο το fpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου