Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

"Κούδας, η ασυγκράτητη δύναμη που ώθησε τον ΠΑΟΚ"(αφιέρωμα βρετανικής ιστοσελίδας)


Βρετανική ιστοσελίδα φιλοξενεί ένα εκτενές αφιέρωμα στον Γιώργο Κούδα ασχολούμενη κυρίως με την προσπάθεια μεταγραφής του στον Ολυμπιακό, η οποία έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της αντιπαλότητας που υπάρχει μεταξύ των δύο συλλόγων και των οπαδών τους. 

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι το αφιέρωμα αφορά και την αντιπαλότητα που υπάρχει ανάμεσα σε Βορρά και Νότο στην Ελλάδα, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, η οποία "αναζωπυρώθηκε", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται με την προσπάθεια μεταγραφής του
"Μέγα Αλέξανδρου" στην ομάδα του Πειραιά.
 Διαβάστε τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του εκτενέστατου αφιερώματος στη μεγάλη δόξα του "Δικεφάλου".

Ιστορική παρουσίαση και... αντζούγιες!
Το κείμενο ξεκινά με μία παρουσίαση των λόγων που υπάρχει αντιπαλότητα ανάμεσα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, κάτι που όπως αναφέρεται υπάρχει αρκετά χρόνια τώρα. "Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες (σ.σ εννοεί Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ) στην Ελλάδα βρίσκονται στην ρίζα αυτής της αντιπαλότητας", αναφέρει πιο συγκεκριμένα.
Η αναφορά γίνεται εκτενέστερη ως προς την αντιπαλότητα με την ανάλυση των ιστορικών δεδομένων των αναμετρήσεων ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στην Τούμπα. "Το όνομα του γηπέδου σημαίνει "τάφος", κάτι που ταιριάζει στην περίπτωση του Ολυμπιακού, ο οποίος σε 33 φορές που επισκέφθηκε την Τούμπα το διάστημα 1966-1998 κέρδισε μόλις δύο φορές!", αναφέρει ο συντάκτης.

Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υποδοχή που επιφύλαξαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στους παίκτες του Ολυμπιακού στον περσινό ημιτελικό Κυπέλλου: "Στις 16 Απριλίου του 2014 για ακόμη μία φορά οι οπαδοί του ΠΑΟΚ υποδέχθηκαν τους εχθρούς από τον Νότο. Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν τότε ήταν θεαματικές και συγχρόνως τρομακτικές. Ένα τείχος από φωτοβολίδες τύλιξε το γήπεδο, δημιουργώντας εικόνες φλεγόμενης αρένας". Τέλος, αναφέρεται και στα νεκρά ψάρια που βρέθηκαν στον πάγκο του Ολυμπιακού, τα οποία "βάφτισε"... αντζούγιες, εννοώντας προφανώς τους γαύρους: "... στον πάγκο του Ολυμπιακού τοποθετήθηκαν ως απειλή νεκρές ατζούγιες, κάτι που πέρα από το γεγονός ότι μύριζε αρκετά άσχημα, ωστόσο, ήταν αρκετά απειλητικό, αν το σκεφτεί κανείς..."

"Το μυστήριο με την αρπαγή του Κούδα..."
Κάπου εκεί ξεκινά και το αφιέρωμα στον Γιώργο Κούδα, οποίος ήταν η αιτία το μίσος που υπήρχε ανάμεσα στις δύο ομάδες και περιοχές της Ελλάδας, να μεγαλώσει, να ριζώσει στις καρδιές πολλών και να κρατήσει μέχρι σήμερα.

Στο ρεζουμέ της περιγραφής του, ο συντάκτης δεν αναφέρει τι ακριβώς συνέβη εκείνες τις μέρες που ο Κούδας ήταν να υπογράψει στον Ολυμπιακό, αφού όπως αναφέρει: "Όσα έγιναν εκείνο το καλοκαίρι του 1966 σκιάζονται από την δυσωδία της διαμάχης των δύο συλλόγων, της αβεβαιότητας και σε ορισμένες περιπτώσεις της αναμφισβήτητης προκατάληψης που υπάρχει από τις δύο πλευρές".

Η αντίδραση του κόσμου του ΠΑΟΚ
Στη συνέχεια γίνεται εκτενέστατη αναφορά σε όσα ακολούθησαν της απόφασης του Κούδα να κατέβει στην ΑΘήνα για να υπογράψει στον Ολυμπιακό. Αποκαλύπτονται λεπτομέρειες αναφορικά με τις  "πιέσεις" που δέχθηκε η οικογένεια του παίκτη, έτσι ώστε αυτός να μείνει στον ΠΑΟΚ, στις διαμαρτυρίες των οπαδών του "Δικεφάλου" έξω από τα γραφεία του συλλόγου, αλλά και στο "αίτημα" που φέρεται να είχε καταθέσει ο ΠΑΟΚ στις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος: "Κανείς δεν ξέρει αν όντως ο ΠΑΟΚ είχε καταθέσει τελικά αίτημα, ζητώντας από τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος να μην αγωνίζονται κόντρα στον Ολυμπιακό, όταν εκείνος έχει στη σύνθεσή του τον Κούδα, αφού η μεταγραφή του ήταν παράνομη!", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

"Η λύση ήρθε από την Χούντα..."
Στη συνέχεια γίνεται εκτενέστατη αναφορά σε όσα οδήγησαν στην 21η Απριλίου του 1967. Ο συντάκτης παρουσιάζει ιστορικά στοιχεία, τα οποία στην ουσία "έφεραν" τη Χούντα στην Ελλάδα, η οποία, ωστόσο, όπως αναφέρει, έμελλε να δώσει τη λύση στο θέμα της μετακίνησης του Γιώργου Κούδα στον Ολυμπιακό, η οποία είχε μπει στον πάγο, λόγω των στρατιωτικών υποχρεώσεων που είχε ο νεαρός τότε Κούδας:
"Τα πράγματα είχαν ηρεμήσει, αφού ο Κούδας έπρεπε να εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία. Ωστόσο, τα πράγματα στην χώρα ήταν σε τραγική κατάσταση. Οι ατομικές ελευθερίες είχαν πάψει να υπάρχουν και κανείς δεν είχε δικαίωμα να εκφέρει τη γνώμη του. Οι στρατιωτικοί, προσπάθησαν, ωστόσο, να ηρεμήσουν τον λαό μέσα από το ποδόσφαιρο. Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού της Χούντας, Κώστας Ασλανίδης, εξέδωσε μία απόφαση με την οποία οι κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν παίκτη η μία από την άλλη. Αυτή η απόφαση ήταν στην ουσία η λύση στο θέμα του Κούδα, ο οποίος αναγκάστηκε με το που απολύθηκε από τον στρατό να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ".

"Ο ρόλος του Λες Σάνον στην εξέλιξη του Κούδα"
Ο Κούδας "επιστρέφει" στον ΠΑΟΚ, από τον οποίο δεν είχε φύγει ποτέ. Παρά τις αντιδράσεις, συνεχίζει να παίζει για τον "Δικέφαλο", ο οποίος, ωστόσο, δεν καταφέρνει να μπει στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού οι ομάδες της Αθήνας συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν. "Την διαφορά για τον ΠΑΟΚ κάνει ο Λες Σάνον, ο οποίος μετά την Μπλάκπουλ, έρχεται στην Θεσσαλονίκη για να αναλάβει την ομάδα", αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης και συνεχίζει: "Ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε επίπεδο τον ΠΑΟΚ. Κατέκτησε δύο Κύπελλα κι έκανε τους πάντες να μιλάνε για τον ΠΑΟΚ. Μάλιστα, έφτασε μία ανάσα από το πρωτάθλημα, αλλά τερμάτισε δύο πόντους πίσω -σωστά μαντέψατε- από τον Ολυμπιακό!".
Ο Σάνον, βέβαια, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Κούδα ως ποδοσφαιριστή: "Ο Σάνον ήταν αυτός που έκανε τον Κούδα από εξτρέμ, μεσοεπιθετικό. Ο Κούδας ήταν στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του και ο Σάνον οδήγησε τον σύλλογο που ιδρύθηκε από πρόσφυγες το 1926 σε μία περίοδο ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με την οποία, ο σύλλογος και οι οπαδοί του θα μπορούσαν, τουλάχιστον προσωρινά, να αποτινάξουν το αίσθημα της κατωτερότητας και της απομόνωσης. ΠΑΟΚ είχε πια καθιερωθεί στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου".

"Ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα, ο Κούδας ηγέτης"
Στο τελευταίο κομμάτι του αφιερώματος γίνεται αναφορά στα χρόνια που ο Κούδας και ο ΠΑΟΚ έχουν καθιερωθεί στους κορυφαίους του ελληνικού ποδοσφαίρου.
"Η έλευση του Γκιούλα Λόραντ δίνει άλλον αέρα στον "Μεγα Αλέξανδρο", ο οποίος είναι αφοσιωμένος στον στόχο της κατάκτησης του πρωταθλήματος και δεν σκέφτεται να αποχωρήσει για κάποια ομάδα του Νότου. Το πρωτάθλημα τελικά έρχεται και ο ΠΑΟΚ πλέον με τον Κούδα για ηγέτη έχει αλλάξει επίπεδο και έχει σπάσει την... τριανδρία της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το τέλος και η ατάκα του Κούδα
"Ο Γιώργος Κούδας φτάνει στο μέλλον να φορέσει το περιβραχιόνιο της Εθνικής ομάδας. Σταματά το ποδόσφαιρο στα 37 έχοντας περάσει δύο δεκαετίες στον ΠΑΟΚ, διάστημα στο οποίο έγινε ο μεγαλύτερος παίκτης του συλλόγου. Έκανε 607 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις και πέτυχε 164 γκολ. Ο Κούδας ήταν η ασυγκράτητη δύναμη που ώθησε τη χρυσή γενιά του ΠΑΟΚ!", γράφει ο συντάκτης κλείνοντας το αφιέρωμά του στον "Μεγα Αλέξανδρο" του ελληνικού ποδοσφαίρου...

Δείτε το αφιέρωμα της βρετανικής ιστοσελίδας

απο το olapaok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου