Ένα γενικό περίγραμμα, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, που από την πρώτη
ανάγνωση περιλαμβάνει δυο συστατικά.
Την αύξηση των φορολογικών εσόδων
με την επίκληση του πατριωτισμού των Ελλήνων και την καταπολέμηση της
φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου και την επιστροφή
στην φορολόγηση του εισοδήματος που ίσχυε έως και τα εισοδήματα του
2012, δηλαδή με
ενιαία προοδευτική, όσον αφορά την κλιμάκωση φορολογικών συντελεστών, φορολογική κλίμακα όπου όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων θα αθροίζονται ανεξαρτήτως της πηγής τους.
ενιαία προοδευτική, όσον αφορά την κλιμάκωση φορολογικών συντελεστών, φορολογική κλίμακα όπου όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων θα αθροίζονται ανεξαρτήτως της πηγής τους.
Ας δούμε αναλυτικά τις εξαγγελίες και τι σημαίνουν για τους φορολογούμενους:
- λίστες φοροδιαφυγής. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άμεση ενεργοποίηση του ΣΔΟΕ για την εντατικοποίηση των ελέγχων στις λίστες της φοροδιαφυγής όπως είναι η λίστα μεγαλοκαταθετών της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, τη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα καταθετών του Λιχτενστάιν κα. Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσδοκά περισσότερα και γρηγορότερα στην είσπραξη έσοδα από τον έλεγχο πόθεν έσχες των καταθετών που εμφανίζονται στις λίστες.
- ενιαία κλίμακα φορολόγησης εισοδήματος με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ που θα μεταφέρει τα φορολογικά βάρη στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα, χωρίς όμως να προσδιορίσει ποιο όριο εισοδήματος θεωρείται υψηλό. Ο κ. Τσίπρας δεν ανακοίνωσε από πότε θα ισχύσει η νέα κλίμακα αλλά όλα δείχνουν ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το εισόδημα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι το 2016 (φορολογικές δηλώσεις 2017).
Η αλλαγή αυτή αποτελεί ουσιαστικά επιστροφή στον τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος που ίσχυε έως το τέλος του 2012.
Όλα τα εισοδήματα του φορολογούμενου αθροίζονται και φορολογούνται με ενιαία κλίμακα.
Σήμερα το εισόδημα από ενοίκια και επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται αυτοτελώς, το πρώτο με συντελεστή 11% για εισόδημα έως 12.000 και 33% για υψηλότερο εισόδημα, ενώ το εισόδημα των επαγγελματιών φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο έως και τα 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερο.
Με την αλλαγή αυτή μειώνεται το φορολογικό βάρος για μισθωτούς που έχουν ετήσιο εισόδημα από 9.550 ευρώ έως 12.000 που θα είναι το νέο αφορολόγητο όριο ενώ άγνωστο είναι από ποιο όριο και πάνω θα υπάρξουν επιβαρύνσεις με τη νέα κλίμακα.
Επίσης, κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν εισόδημα αποκλειστικά από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ καθώς θα μηδενιστεί ο φόρος που πληρώνουν.
Μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι έχουν εισόδημα από πολλαπλές πηγές, δηλαδή μισθωτές υπηρεσίες, μπλοκάκι και ενοίκια καθώς από την πρόσθεση του εισοδήματος και τη φορολόγησή του με ενιαία κλίμακα θα φθάσουν σε πολύ υψηλότερο οριακό συντελεστή από αυτόν που φορολογούνται σήμερα. Δηλαδή θα φθάσουν τα ενοίκια να φορολογούνται με συντελεστή πάνω από 40%.
- καταπολέμηση λαθρεμπορίου, φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Δεν έγιναν πολύ συγκεκριμένες εξαγγελίες, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν από την εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.
Αυτό που ανακοινώθηκε είναι δημιουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου στα τελωνεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας. Από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου η κυβέρνηση αναμένει πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ ετησίως.
Για το θέμα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής ανακοινώθηκε ότι θα ακολουθηθούν σύγχρονες πρακτικές για την καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών.
- περιουσιολόγιο. Στο περιουσιολόγιο θα καταγραφεί το σύνολο της περιουσίας κάθε Έλληνα, εντός και εκτός συνόρων.
Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι αν το περιουσιολόγιο θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για φορολόγηση (π.χ. φόρος επί του πλούτου) ή απλώς ως ένας μηχανισμός ελέγχου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
- κατάργηση ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ του 2014 θα πρέπει να πληρωθεί κανονικά και από την σχετική επισήμανση του πρωθυπουργού προκύπτει ότι αρκετοί φορολογούμενοι δεν έχουν εξοφλήσει τις τελευταίες δόσεις του φόρου στη προσδοκία άμεσης κατάργησής του.
Η κατάργηση θα γίνει για το 2015 με αντικατάσταση με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Το αφορολόγητο όριο του νέου φόρου δεν ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό.
Κερδισμένοι αυτής της αλλαγής όσοι έχουν ακίνητη περιουσίας αξίας έως το αφορολόγητο όριο, καθώς δεν θα πληρώνουν φόρο ενώ με τον ΕΝΦΙΑ πληρώνουν από το πρώτο τετραγωνικό.
Χαμένοι αναμένεται να είναι όσοι έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία καθώς για να προκύψει διαχειρίσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα οι ανώτατοι οριακοί συντελεστές θα φθάσουν σε υψηλά επίπεδα (π.χ. 2% ή 3% της αξίας).
- χρέη προς το δημόσιο. Διπλή παρέμβαση σε αυτό το μέτωπο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις, άμεσα μέτρα για όσους χρωστούν σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και κατάργηση του διαρκούς αυτοφώρου για όσους χρωστούν στο δημόσιο.
Η εξαγγελία για τις 100 δόσεις χρήζει διευκρινίσεων καθώς παρέχεται ήδη χωρίς προϋποθέσεις σε όλους όσοι χρωστούν έως 15.000 ευρώ (72 δόσεις για μεγαλύτερα ποσά) ενώ με τις παρεμβάσεις στο ποινικό σκέλος των οφειλετών αναμένεται στην ουσία να καταργηθούν οι συλλήψεις για όσους έχουν χρέη προς το δημόσιο.
Σημειώνεται ότι η μη πληρωμή χρέους 5.000 ευρώ και άνω για διάστημα άνω των 4 μηνών αποτελεί διαρκές αυτόφωρο που σημαίνει σύλληψη εφόσον εντοπισθεί ο οφειλέτης από τις αρχές.
απο το Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου