Την ανάδειξη του ρόλου τους, ιδιαίτερα στους κόλπους της
ΕΕ, ως μιας καινούργιας πηγής ενεργειακής τροφοδοσίας, αλλά και
καινούργιας ενεργειακής διαδρομής, προωθούν Κύπρος και Ελλάδα, που
αποφάσισαν σήμερα τα επόμενα τους βήματα, ειδικά για την προώθηση των
έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πιο συγκεκριμένα
για τον αγωγό Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας αλλά και για την αποθήκευση
υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας επί ενεργειακών θεμάτων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης είπε πως «ο διάδρομος που ενώνει τα κοιτάσματα Ισραήλ-Κύπρο μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη, μπορεί να αποτελέσει, μαζί με τη μονάδα του LNG (υγροποιημένου αερίου), μια νέα πηγή τροφοδοσίας της ΕΕ».
Εκανε λόγο για μια εξαιρετική συγκυρία που επιτρέπει στην Ελλάδα και στην Κύπρο να αναδείξουν το σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο που μπορούν να παίξουν με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, που αποτελεί και θα αποτελεί, όπως ανέφερε, τα επόμενα χρόνια το κορυφαίο θέμα που απασχολεί την οικονομία και τα Συμβούλια Κορυφής της ΕΕ.
Από την πλευρά του ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε πως «επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας για ανάληψη συγκεκριμένων κοινών δράσεων και αποφασίσαμε και τα επόμενα βήματα ειδικά για την προώθηση των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πιο συγκεκριμένα για τον αγωγό Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, αλλά και για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου».
Πρόσθεσε πως προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται προσπάθεια για συγκεκριμένες συναντήσεις στις Βρυξέλλες εντός Δεκεμβρίου.
Ο κ. Μανιάτης δήλωσε πως η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, μπορούν να αναδείξουν τον πολύ σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν ώστε “να μας αντιμετωπίζουν οι εταίροι μας, στο επίπεδο της ΕΕ, ως δυο χώρες που για πρώτη φορά μετά από δυο ή τρεις δεκαετίες προσφέρουμε μια νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας, με φυσικό αέριο, της υπόλοιπης Ευρώπης και ως μια νέα δίοδο μεταφοράς αυτού του πολύτιμου ενεργειακού αγαθού”.
Ανέφερε πως οι δυο χώρες αναδεικνύουν το ρόλο τους ως θεματοφύλακες της ασφάλειας, της συνεργασίας, της ανάπτυξης και της ειρήνης σε μια ταραγμένη περιοχή.
Είπε πως ο διάδρομος που ενώνει τα κοιτάσματα Ισραήλ-Κύπρο μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη, μπορεί να αποτελέσει, μαζί με τη μονάδα του LNG, μια νέα πηγή τροφοδοσίας της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, σημείωσε, «σε επίπεδα Ελλάδας εμείς προωθούμε τον αγωγό TAP (Αδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία, μέσω της Ελλάδας, προς την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα προωθούμε την υλοποίηση του κεντρικού διαδρόμου ενός κάθετου άξονα βορρά-νότου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη βόρειο Ελλάδα, μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές».
Είπε πως αυτή είναι μια χρυσή, μια ιστορική ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο να αναδείξουν τον πολύ σπουδαίο γεωπολιτικό τους ρόλο, ώστε η ευρωπαϊκή βιομηχανία να έχει φθηνή ενεργειακή ύλη και άρα να είναι ανταγωνιστική στις εξαγωγές της, και ταυτόχρονα να δοθεί στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.
Οπως ανέφερε, σε αυτή την κατεύθυνση οι δυο χώρες έχουν ήδη αποφασίσει και προχωρούν σε συγκεκριμένα βήματα, κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό στις Βρυξέλλες.
Πρόσθεσε πως «δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι πως οι προσπάθειες αυτές θα αποβούν προς όφελος των λαών των δυο χωρών, αλλά και προς όφελος των λαών της ΕΕ».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μανιάτης είπε πως σύμφωνα με τη δήλωση του Καΐρου οι αρχηγοί κυβερνήσεων και κρατών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου συμφώνησαν να προχωρήσουμε με τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριοθετηθούν οι Οικονομικές Ζώνες στις περιοχές όπου δεν έχουν οριοθετηθεί.
«Αυτό αποτελεί για μας μια πολύ θετική εξέλιξη και ασφαλώς οι τρεις κυβερνήσεις από κοινού θα αποφασίσουν για την κατάλληλη στιγμή και την κατάλληλη μεθόδευση, προκειμένου να υλοποιήσουν αυτό ακριβώς για το οποίο έχουν δεσμευθεί οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων», σημείωσε.
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως ενημέρωσε τον κ. Μανιάτη για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά θέματα της Κύπρου αναφορικά και με το πρόγραμμα γεωτρήσεων που έχει αρχίσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και για προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που έχουν ήδη ανακαλυφθεί.
Ανέφερε πως συζήτησαν τα αποτελέσματα των συνεχών επαφών που έχουν τα δυο Υπουργεία για την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου, ιδιαίτερα στους κόλπους της ΕΕ, ως μιας καινούργιας πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας αλλά και μιας καινούργιας διαδρομής.
απο το protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου