Τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα ακολουθήσουν τους κανόνες εμπλοκής που τους έχουν δοθεί αν συναντήσουν ελληνικά ή ισραηλινά σκάφη στη Μεσόγειο, όπως δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ ΓΕΝ ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις εν εξελίξει ναυτικές ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα».
«Θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας
έχουν δοθεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού. Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την επίγνωση κατάστασης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ναύαρχος Μποστάνογλου.
Προσέθεσε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν» το ερευνητικό σκάφος Barbaros, που πλέει στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης στέκονται στο γεγονός ότι η ανακοίνωση έρχεται στον απόηχο της διακήρυξης του Καΐρου για ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Παράλληλα, όπως είπε, οι τουρκικές δυνάμεις «παρακολουθούν από απόσταση 900 χιλιομέτρων» το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου». «Οι εντολές που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 900 χιλιομέτρων. Και γι αυτό το λόγο δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για το αν οι ασκήσεις συνδέονται με την ένταση στην ευρύτερη περιοχή στην ανατολική Μεσόγειο, διευκρίνισε πως οι ασκήσεις πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και «αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας με τους συμμάχους».
Σημειώνεται ότι στις 26 Ιουνίου 2012 ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι «έχουν αλλάξει οι κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων». Κι αυτό με αφορμή της ένταση με τη Συρία.
Ο κ. Ερντογάν είχε πει ότι «κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα αξιολογείται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος».
Οι λεγόμενοι «κανόνες εμπλοκής» είναι κανόνες σχετικά με την έκταση των στρατιωτικών μέτρων που λαμβάνει ένα κράτος απέναντι σε εξωτερικές απειλές».
Το ερώτημα που τίθεται είναι ο λόγος για τον οποίο αισθάνεται η Άγκυρα να κάνει λόγο για «κανόνες εμπλοκής». Ερώτημα το οποίο παραπέμπει στην έννοια «σύνορα» την έχει υπόψη της σχετικά με την Κύπρο και πιο συγκεκριμένα σχετικά με τα κατεχόμενα.
Οι ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα» διεξάγονται στις 6-14 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή και νατοϊκών στοιχείων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και τον Καναδά, καθώς και μιας φρεγάτας από το Πακιστάν. Ξεκίνησαν στη ναυτική βάση «Ακσάζ» στη Μαρμαρίδα και θα συνεχιστούν με ασκήσεις άμυνας.
Η τελική φάση προβλέπει επίσκεψη στο λιμάνι της Αττάλειας.
απο το SKAI.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου