Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

έντεκα καλύτερες τροφές για την υγεία της καρδιάς μας


στις μέρες μας  η διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας έχει γίνει από τις σημαντικότερες παραμέτρους διότι
τα καρδιακά προβλήματα έχουν γίνει η κύρια αιτία θανάτου και εξασθένησης...
οι επιστήμονες επιμένουν ότι υπάρχουν ομάδες τροφίμων
που προστατεύουν την καρδιά μας με την κυριολεκτική έννοια του όρου
και
που μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την υγεία της απλά και μόνο καταναλώνοντάς τα...
μια από τις ισχυρότερες ομάδες είναι:

1. παρθένο ελαιόλαδο
νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ούτε για το λάδι ούτε για τις ελιές – ειδικά για μας που ζούμε σε αυτό τον τόπο – αλλά ας θυμηθούμε
την αφθονία των μονοακόρεστων λίπαρών τους
την αφθονία των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους
τα ωμέγα-3 λιπαρά τους οξέα και
τις φαινολικές τους ενώσεις...
το ελαιόλαδο – λοιπόν – και οι ελιές  βρίσκονται στη λίστα των τροφών τα οποία μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου...

2. λιπαρά ψάρια
ιδιαίτερα τα  ψάρια του αλμυρού νερού όπως
ο σολομός και οι σαρδέλες τα οποία
περιέχουν πολλά ωφέλιμα λίπη καθώς περιέχουν ένα τεράστιο ποσό ωμέγα-3 λιπαρών οξέων...
τα λιπαρά οξέα – όπως πιά πρέπει όλοι να γνωρίζουμε - συνδέονται άμεσα με τα τριγλυκερίδια τα οποία και μειώνουν,μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όπως
η αρρυθμία και
η αθηροσκλήρωση...

3. βρώμη
στην ανάρτησή μου:
είχαμε γνωρίσει την σπουδαιότητα αυτού του αξιοσημείωτου σιτηρού
ας
ανατρέξουμε λίγο εκεί να ξαναθυμηθούμε τη σπουδαιότητα της βρώμης...

4. εσπεριδοειδή
όπως και με το ελαιόλαδο έτσι και με τα εσπεριδοειδή νομίζω πως όλοι μας γνωρίζουμε την σπουδαιότητά τους...
η κατανάλωση των εσπεριδοειδών όπως
των πορτοκαλιών
των λεμονιών
των μανταρινιών  και
των γκρέιπ φρουτ συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας...
τα φλαβονοειδή τους είναι υπεύθυνα για τη μείωση των κινδύνων από καρδιαγγειακά προβλήματα όπως
και εγκεφαλικών επεισοδίων και βέβαια δεν ξεχνάμε τις σημαντικές ποσότητες  βιταμίνης C που περιέχουν...
ας θυμηθούμε εδώ την μεγάλη αξία της βιταμίνης C:

5. μήλα
ας θυμηθούμε τα μήλα και την σπουδαιότητά τους στην ανάρτησή μου:
ας θυμηθούμε τα συστατικά τους ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και η σπουδαία quercetin η οποία
δρα ως ένα φυσικό αντι-φλεγμονώδες το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα
επίσης
οι βιταμίνες και οι φυτικές τους ίνες έρχονται να προσφέρουν μια σπουδαία προστασία σε ολόκληρο τον οργανισμό μας και βέβαια στην καρδιά μας..
ας μην ξεχνάμε να προσθέτουμε φέτες μήλου στις σαλάτες μας...

6. ξηροί καρποί
σχεδόν όλα τα είδη ξηρών καρπών έχουν φυτικές ίνες οι οποίες
είναι ιδανικές για την καρδιά μας...
επίσης περιέχουν σε αφθονία
ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
βιταμίνη Ε
βιταμίνες του συμπλέγματος Β και
υψηλές  ποσότητες
ασβεστίου
σιδήρου
μαγνησίου
ψευδάργυρου
καλίου όλα
απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία
των μυών
του ανοσοποιητικού συστήματος όπως
και
για την ισορροπία των ορμονών
για την εξισορρόπηση της χοληστερόλης και
για την καλύτερη συνολική καρδιαγγειακή υγεία...

7. ρεβίθια
ένα μόνο φλιτζάνι ρεβίθια προσφέρει μια πλήρη πηγή βιταμινών ειδικά
του συμπλέγματος Β
μέταλλα όπως
ψευδάργυρο
σίδηρο
μαγνήσιο
σελήνιο
κάλιο
αμινοξέα και
ω-3 λιπαρά οξέα

8. κακάο
σε διάφορες έρευνες έχει παρατηρηθεί μια άμεση σύνδεση της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και του μειωμένου κινδύνου καρδιακής προσβολής όπως
και
εγκεφαλικών επεισοδίων...
αυτό συμβαίνει επειδή το κακάο περιέχει ένα υψηλές ποσότητες πολυφαινολών
ενώσεις που μειώνουν την πίεση του αίματος και
τις φλεγμονές
ας θυμηθούμε για το κακάο εδώ:

9. το κόκκινο κρασί
το κόκκινο κρασί εφόσον  είναι κάτω από μέτρια κατανάλωση
μπορεί
να μειώσει την πίεση του αίματος λόγω της ικανότητάς του να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία
και αυτό γιατί...
το κόκκινο κρασί περιέχει την περίφημη ρεσβερατρόλη μια πολυφαινόλη που χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων...
η ενσωμάτωση – λοιπόν – του κόκκινου κρασιού στην καθημερινή διατροφή μας
μπορεί  να βελτιώσει σημαντικά τις καρδιακές παθήσεις...

10.ντομάτες
οι ντομάτες και οι σάλτες που παρασκευάζουμε από αυτές είναι γεμάτες με βιταμίνες και λυκοπένιο το οποίο
έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπαθειών
ας θυμηθούμε:

11. μπρόκολο
το μπρόκολο και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου...
μελέτες έχουν δείξει ότι το μπρόκολο και άλλα σταυρανθή μείωνουν τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φρούτο και λαχανικό
και
αυτό – λένε – οι ερευνητές οφείλεται - μάλλον -
σε μια ένωση που βρίσκεται στο μπρόκολο την ινδολ-3-καρβινόλη (I3C)
και
στα άλλα σταυρανθή λαχανικά
ας θυμηθούμε:
~~~~~~~~~~~~~~~~

και βέβαια δεν ξεχνάμε:
τα κρεμμύδια
τα σκόρδα
τα παντζάρια
το λιναρόσπορο
τους ηλιόσπορους
τους κολοκυθόσπορους......
.............................
~~~~~~~~~~~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου