Του Γιώργου Καισάριου
Ορισμένοι νομίζουν ότι το λεγόμενο περιουσιολόγιο είναι η απάντηση για να λυθεί τουλάχιστον ένα μέρος των προβλημάτων της Ελλάδας.
Σύμφωνα με αυτή την θεωρία όταν θα έχουμε ένα σωστό περιουσιολόγιο, θα ξέρουμε ακριβώς τι έχει και τι δεν έχει ο
κάθε ένας και θα μπορούμε να επιβάλουμε και την ανάλογη φορολογία.
Το ερώτημα είναι όμως, πως μπορεί να βασιστεί η σωτηρία μιας χώρας στην φορολόγηση περιουσίας, αν δεν υπάρχουν τα ανάλογα εισοδήματα;
Με λίγα λόγια, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι φτιαχτεί αυτό το περιουσιολόγιο, έως πότε μπορεί το κράτος να προσδοκά φόρους, αν αυτοί που κατέχουν αυτή την περιουσία δεν έχουν εισοδήματα;
Θεωρητικά αν αυτοί που έχουν αυτή την περιουσία έχουν και αρκετό ρευστό στην τράπεζα, μπορείς για μερικά χρόνια να τους φορολογείς και να έχεις σαν κράτος κάποια έσοδα.
Αν όμως οι κατέχοντες αυτής της περιουσίας μετά από μερικά χρόνια, μείνουν από ρευστό, διότι τους το έχεις πάρει δια της φορολογίας, πως θα έχεις έσοδα σαν κράτος αν αυτοί πλέον δεν έχουν την δυνατότητα πληρωμής;;
Το μεγαλύτερο ποσοστό της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών δυστυχώς είναι σε ακίνητα και σήμερα αυτά τα ακίνητα δεν έχουν εισόδημα.
Άρα ακόμα και αν φτιάξουμε αυτό το περιουσιολόγιο, πως νομίζει το κράτος ότι θα έχει φορολογητέα εισοδήματα, από τη στιγμή που η περιουσία αυτή δεν παράγει εισόδημα; Για πόσο δηλαδή θα μπορούν φυσικά πρόσωπα χωρίς εισοδήματα να πληρώνουν αυτούς τους φόρους;
Άρα γυρνάμε πίσω στο ότι θα πρέπει πρώτα να βρεθεί το εισόδημα για να μπορεί να φορολογηθεί για να έχει το κράτος έσοδα.
Αλλά πως θα γίνει αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες; Η απάντηση είναι ότι δεν θα γίνει. Για να γίνει θα πρέπει να γίνουν επαναστατικές αλλαγές στο πως λειτουργεί το κράτος, στον τρόπο που επιβάλλεται η δικαιοσύνη, στους θεσμούς και στη νομοθεσία του κράτους.
Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι γίνουν όλα αυτά αμέσως, θα υπάρχει ένα χρονικό κενό μέχρι όλες αυτές οι αλλαγές να μπορέσουν να πιάσουν τόπο και να δούμε αποτελέσματα.
Άρα για όσους νομίζουν ότι θα λύσουν τα προβλήματα της χώρας όταν και αν αναλάβουν την εξουσία, δια της φορολόγησης της περιουσίας, είτε δεν κατανοούν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, είτε έχουν κάνει λάθος στους υπολογισμούς τους. Όσον αφορά τα περί φορολόγησης καταθέσεων, να μην κάνω καθόλου κουβέντα.
Η κατάληξη είναι ότι όσο ορισμένα πολιτικά κόμματα (εντός ή εκτός κυβέρνησης) εκφράζουν σαν λύση για τα προβλήματα αυτής της χώρας, την φορολογία, λύση δεν θα βρεθεί.
Όσο κάποιοι νομίζουν ότι θα μπορεί να φορολογήσουν περιουσία που δεν έχει εισόδημα, λύση δεν θα βρεθεί.
Όσο κάποιοι επιμένουν στο να μην γίνει καμία αλλαγή σε αυτή τη χώρα, έτσι ώστε να κάνει αυτή τη χώρα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις -είτε ξένων είτε για εμάς τους ιδίους- λύσεις δεν θα βρεθούν.
Να δεχτώ ότι παλιότερα είχαμε μεγάλη φοροδιαφυγή και ότι ορισμένοι κατάφεραν και έφτιαξαν μεγάλες περιουσίες χωρίς να πληρώσουν αναλογικά το μερτικό τους. Να δεχτώ ότι θα πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να τιμωρηθούν και το κράτος να πάρει αναδρομικά αυτά που αρμόζει. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό.
Αν κάποιοι έχουν δηλώσει 25.000 ευρώ εισόδημα και σήμερα έχουν εκατομμύρια σε καταθέσεις στην τράπεζα, προφανώς δεν τα έχουν κάνει με έντιμη εργασία.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, και σε καμιά περίπτωση δεν θα λύσουν τα προβλήματα της χώρας μας. Πάνω από όλα, τα προβλήματα δεν θα λυθούν φορολογώντας περιουσία που δεν έχει εισόδημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου