Γράφει η Δώρα Ιωακειμίδου
Υπερβολές δεν γράφονται κατά κόρον μόνο στον Τύπο της χώρας μας, γράφονται και στο διεθνή εξίσου άκριτα.
Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που δημοφιλή μέσα με δημοσιεύματά τους, πλαισιωμένα από όμορφες φωτογραφίες και ενίοτε βίντεο, αναφέρονται σε μωρά, εν δυνάμει ποδοσφαιριστές ή καλλιτέχνες, στα πόδια των οποίων «σφάζονται» ομάδες, ή εταιρίες κολοσσοί.
Το μικρότερο σε ηλικία αγόρι που έκλεψε τη παράσταση των ΜΜΕ, δεν είχε καν βιολογική ηλικία, καθώς ήταν αγέννητο και
αφορούσε στο μόντελινγκ!
Ενα πρακτορείο ταλέντων ανέλαβε τον 18 μηνών σήμερα Elvis O’ Connor’s, όταν είδε το πρόσωπό του στον υπέρηχο!
Οι γονείς του από το Μάντσεστερ, έστειλαν τον τρισδιάστατο υπέρηχο του γιου τους στο πρακτορείο "Scream Management Agency" ενώ η μητέρα του ακόμα κυοφορούσε!
Εντυπωσιασμένοι… από την εικόνα, οι υπεύθυνοι του πρακτορείου καταχώρισαν αμέσως τον Elvis στα βιβλία τους και τώρα ο μικρούλης ακολουθεί τα βήματα της μεγάλης του αδελφής στο μόντελινγκ, της 5χρονης Alana (φωτό μαζί τα αδερφάκια). Εννοείται πως τα συγκεκριμένα παιδιά έχουν συμβόλαιο και εργάζονται κανονικά…
Κάτι ανάλογο κάνουν και οι γονείς με τα βίντεο, στα οποία καταγράφουν τις δεξιότητες των βλασταριών τους και τα ανεβάζουν στο youtube με κρυφή ελπίδα να τα προσέξει κάποιος…
Ο τετράχρονος που θέλουν όλες οι ομάδες
Σύμφωνα με δημοσίευμα της dailymail, ένας αντίστοιχος πιτσιρικάς, μόλις τεσσάρων ετών έχει ήδη κλέψει το ενδιαφέρον της Αρσεναλ, της Τσέλσι και της Γουέστ Χαμ, και "σφάζονται" για την υπογραφή του. Για την ακρίβεια για την υπογραφή του πατέρα του.Ο μικρός Άρτσι Σέφερντ (φωτό), αναφέρει η dailymail έχει κάνει αίσθηση στην Αγγλία καθώς πρόσφατα σε αγώνα παιδικού πρωταθλήματος, έπαιξε με κατά δύο χρόνια μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές και πέτυχε δέκα γκολ! Το άρθρο δεν δίνει κανένα άλλο στοιχείο για την αγωνιστική και εκτελεστική… δεινότητα του μωρού,
μόνο πως "αγωνίζεται" στην Κάντρι Παρκ και πως ο 35χρονος πατέρας του λέει ότι ο γιος του δεν παίζει κανένα άλλο παιχνίδι παρά μόνο ποδόσφαιρο.
Σημειώστε πως αν το 4χρονο παιδί μου, έπαιζε ΜΟΝΟ ποδόσφαιρο θα το πήγαινα σε παιδοψυχολόγο και δεν θα το έδινα τροφή στα ΜΜΕ, καθώς αν αληθεύει μία τέτοια συμπεριφορά σίγουρα χρήζει παρακολούθησης!
Και συνεχίζει το άρθρο, πως αν και είναι μόλις τεσσάρων ετών ήδη κάνει προπονήσεις με την ομάδα του, αλλά δύο φορές την εβδομάδα προπονείται με τη Γουέστ Χαμ και μια με την Αρσεναλ, ενώ από τον Μάιο έχει κερδίσει μια θέση στην ακαδημία της Τσέλσι. Αξίζει να υπογραμμιστεί πως και οι τρεις ακαδημίες που κάνει προπόνηση συγκροτούνται από 6χρονα. Και καταλήγει πως "κάνουν λόγο για τον νέο Μέσι μόνο που ο μικρός Άρτσι δηλώνει λάτρης Ρεάλ, (φωτογραφίζεται με τη φανέλα της) και θέλει να γίνει ο νέος Κριστιάνο Ρονάλντο…".
Ανάλογα άρθρα, άλλοτε πληρωμένες διαφημίσεις σε συνεργαζόμενα έντυπα των ατζέντηδων υπάρχουν πολλά και μάλιστα αφορούν όλη την ηλικιακή γκάμα των ανήλικών ποδοσφαιριστών.
Προσωπικά θεωρώ πως όλα αυτά παράγονται στο βωμό της ανάγκης και της ματαιοδοξίας περισσότερων των γονιών, παρά των μάνατζερ και ταυτόχρονα κατασκευάζονται με στόχο την ανάδειξη μεγάλων γραφείων ατζέντηδων, ταλαιπωρώντας παιδιά που δεν γνωρίζουν καν τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν!.
Αραγε με ποιο τρόπο σοβαροί σκάουτερ αναγνωρίζουν απαράμιλλο ταλέντο σε παιδάκια που ακόμη δεν μπορούν να τρέξουν και το βγάζουν σε δημόσιο διάλογο και κοινή θέα;
Ενας 4χρονος δεν γίνεται να έχει προσωπική άποψη, γιατί σε αυτή την ηλικία διαμορφώνει χαρακτήρα. ΜΙΜΕΙΤΑΙ και παπαγαλίζει ό,τι του δίνεται ως τροφή για σκέψη!
Τα παιδιά λειτουργούν με οδηγό το ένστικτο και λατρεύουν το παιχνίδι, είναι αυτονόητο αυτό!
"Το παιχνίδι θεμέλιο της ανθρώπινης προσωπικότητας" όπως έχει πολλάκις τονίσει και η εξέχουσα Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ…
Εγραφε πρόσφατα ο Βασίλης Σαμπράκος, πως μεγάλος αριθμός ελληνόπουλων με ταλέντο, που έχουν γονείς με πίστη στο ταλέντο τους, αλλά και την οικονομική δύναμη να τα υποστηρίξει, ανέκαθεν προσπαθούσαν να ακολουθήσουν τον δρόμο του εξωτερικού και να κυνηγήσουν το όνειρό τους.
Πράγματι, οι δεκάδες πλέον σκάουτερ που κατοικοεδρεύουν στα γήπεδα της χώρας μας, “καταδιώκονται” από γονείς έτοιμους να υποκύψουν σε οτιδήποτε τους προταθεί, πληρώνοντας σημαντικά ποσά, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα δοκιμαστικό του “αξιόλογου μικρού” σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, και έτσι να προβληθεί στα ΜΜΕ!
Δυσεπίλυτη Εξίσωση
Ευρωπαικό δοκιμαστικό + προβολή στα ΜΜΕ = δέλεαρ για ομάδες διαμέσου παιδομάνατζερ / Εξίσωση με άγνωστο Χ την εξαργύρωση όλων των συνισταμένων.Η εξέλιξη και η γιγάντωση των ακαδημιών στην χώρα μας, δημιούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον ασαφή διαχωρισμό των διαμεσολαβητών σε ατζέντηδες ενήλικων – επαγγελματιών παικτών και σε παιδομάνατζερ κατάλληλους για παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών…
Οι παιδομάνατζερ είναι πλέον περιζήτητοι, και μάλιστα πολύ περισσότερο από τους συμβατούς μάναζερ, λόγω της προσφοράς και της ζήτησης…
Περίπου 300.000 παιδιά αναζητούν την τύχη τους στις ακαδημίες. Λογικό να θέλουν υποστήριξη και κάλυψη από τους "ειδικούς".
Πολλοί βετεράνοι παίκτες και προπονητές στράφηκαν στο υπό ανάπτυξη ελπιδοφόρο χώρο...
Όμως ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της δουλειάς τους, όπως οι ίδιοι μου παραδέχονται, είναι πως επειδή μιλάνε απευθείας με τους γονείς, όταν διακρίνουν κάποιον πιτσιρικά που "το έχει με τη μπάλα", κατανοούν πως όντες απελπισμένοι από την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο όποιο ταλέντο του πιτσιρικά.
Περιμένουν δηλαδή, να αποκατασταθεί οικονομικά με ένα συμβόλαιο που να πληρώνεται για να σώσει την οικογένεια και να σωθεί προτού καν ενηλικιωθεί.
Συνέπεια όλης αυτής της κατάστασης είναι να ασκείται σε ανήλικα παιδιά απίστευτη πίεση να τα καταφέρουν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό…
Αυτό όμως που θεωρώ πως περισσότερο "σκοτώνει" τις ισορροπίες μεταξύ γονιών, παιδιών, ομάδων και ατζέντηδων είναι η σύγκριση:
Γιατί ο Κ. τα κατάφερε, ο Ν. τι λιγότερο έχει και δεν προωθείται, όπως ο Δ. που δεν το αξίζει, σε αντίθεση με τον Ν.;…
Αν μπορούσα να κοινοποιήσω την ηλεκτρονική μου αλληλογραφία, ή τα τηλέφωνα που δέχομαι σχεδόν καθημερινά, από γονείς αλλά και παιδιά, θα καταλαβαίνατε καλύτερα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί κι έχει να κάνει με την επαγγελματική αποκατάσταση των επίδοξων ποδοσφαιριστών.
Όλα τα μηνύματα έχουν μία κοινή συνισταμένη και ίδια επωδό:
"Μήπως γνωρίζετε έναν αξιόπιστο μάνατζερ να αναλάβει το γιο μου; Ποια η γνώμη σας για τον τάδε ατζέντη; Είναι... λαμόγιο; Τα παίρνει; Ισχύει αυτό που μάθαμε για τον τάδε παίκτη που δοκιμάστηκε στην Ψ.; Αυτούς που ανέδειξε το τάδε γραφείο, πόσα πληρώθηκε για να το κάνει; Από ποια ηλικία πρέπει να αναλάβει ένας παιδομάνατζερ το γιο μου;"
Και πολλά ακόμη ανάλογα μη φιλοσοφημένα ερωτήματα...
Η αλήθεια είναι ότι κάθε προικισμένος ποδοσφαιριστής που χάνεται ή διακρίνεται, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και μια ξεχωριστή ιστορία, στην οποία εμπεριέχονται η τύχη και η συγκυρία. Υπάρχουν διάφορες ιστορίες και διάφοροι λόγοι για την επιτυχία ή τη καταστροφή.
Συνήθως, οι προικισμένοι παίκτες απαιτούν δύο πράγματα που σπάνια βρίσκουν σε μία ελληνική ακαδημία: μια ιδιαίτερη μεταχείριση σε προσωπικό επίπεδο από προπονητές και παράγοντες και μια ομάδα στα μέτρα τους ικανή να κερδίσει, αξιοποιώντας το ταλέντο τους. Αυτά στην Ελλάδα γίνονται πολύ δύσκολα…
Οι προπονητές, ανεκπαίδευτοι και οι ίδιοι αρέσκονται στο να δείχνουν ότι αντιμετωπίζουν όλους τους παίκτες με τον ίδιο τρόπο, έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από 17χρονα παιδιά, κάποιοι δεν είναι ικανοί στον τομέα της ψυχολογίας, μοιράζουν εύκολα κατηγορίες και δύσκολα "μπράβο" και συχνά προτιμούν μια σίγουρη λύση, δηλαδή έναν δοκιμασμένο 28άρη, από έναν ανερχόμενο πιτσιρικά.
Το χειρότερο είναι ότι σπανιότατα έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν ομάδες, απαιτούνται αποτελέσματα εδώ και τώρα και αυτό είναι πάντα πρόβλημα για τον ταλαντούχο πιτσιρικά στον οποίο κάποιος πρέπει να δείξει υπομονή και καλή θέληση.
Ετσι, η ξαφνική δημοσιότητα των πιτσιρικάδων γίνεται μπούμερανγκ: η καθιέρωση αργεί καθώς το άθλημα απαιτεί διάρκεια και γίνεται άγχος για μια καλή μεταγραφή και η καλή μεταγραφή, αντί να είναι η αρχή μιας καριέρας, γίνεται το τέλος της…
Προσοχή λοιπόν σε κάθε επιλογή, με ή χωρίς παιδομάνατζερ...
Η ευτυχία του παιδιού σας, ίσως να βρίσκέται εκεί όπου εσείς δεν ψάξατε για να το καθοδηγήσετε!
απο το acadimies.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου