Εφιάλτης γίνεται για περίπου 1.600 ελληνικές επιχειρήσεις το... όνειρο που έζησαν στην Κύπρο με τα υψηλά τραπεζικά επιτόκια και τη χαμηλή φορολόγηση.
Μάλιστα, οι 1.000 από αυτές φέρονται να μετακόμισαν στη Μεγαλόνησο την τελευταία τριετία θέλοντας να αποφύγουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στη χώρα μας.
Τώρα παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μετά την απόφαση του Eurogroup πολλές θα
αναθεωρήσουν και δεν αποκλείεται να φύγουν από τη χώρα. Οι άμεσες επενδύσεις είναι γύρω στα 3 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των καταθέσεων των ελληνικών φυσικών και νομικών προσώπων στις κυπριακές τράπεζες εκτιμώνται γύρω στα 5,5 με 6 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος με δηλώσεις του στο «Εθνος» περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε πρώτη φάση οι ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην κυπριακή αγορά: «Δυσκολεύονται στις συναλλαγές τους και είναι πιθανόν κάποιες να μην μπορούν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους, τους προμηθευτές τους».
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις είτε μετέφεραν την έδρα τους, είτε ίδρυσαν θυγατρικές», συνεχίζει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, η οποία μιλώντας στο «Εθνος» εκτιμά ότι τα τελευταία τρία χρόνια περίπου 1.000 εταιρείες εμφανίστηκαν στην Κύπρο για φορολογικούς λόγους.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης βλέπει σημαντικές επιπτώσεις στις κυπριακές ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν ελληνόκτητα πλοία.
Από τις 1.600 επιχειρήσεις, οι 100 που βρίσκονται στη Μεγαλόνησο είναι μεγάλες και με πολυετή δραστηριότητα. Τέτοιες είναι τα «Ελληνικά Πετρέλαια», τα οποία μέσω της ΕΚΟ ελέγχουν περίπου το 35% της κυπριακής αγοράς πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με πηγές του ομίλου, «το νησί δεν έχει μείνει χωρίς καύσιμα, ενώ τα πρατήρια της ΕΚΟ δέχονταν και πιστωτικές κάρτες».
Αλλη μεγάλη ελληνική επένδυση είναι και της «Μαρινόπουλος». Το δίκτυο της εταιρείας περιλαμβάνει σήμερα 16 καταστήματα και απασχολεί 1.100 άτομα. Η εταιρεία κάνει γνωστό ότι εφοδιάζονται κανονικά τα καταστήματά της διασφαλίζοντας την επάρκεια των αγαθών.
Αλλες ελληνικές επιχειρήσεις είναι ο ΟΠΑΠ, ο οποίος έχει 100 πρακτορεία και πραγματοποιεί περίπου το 5% του τζίρου στην Κύπρο, η Coca Cola 3Ε που διαθέτει το 0,8% των πωλήσεών της, ο όμιλος Fourlis που έχει ένα κατάστημα ΙΚΕΑ και τρία Intersport με το 10% των πωλήσεών του να προέρχεται από τη Μεγαλόνησο.
Στοιχεία
Επίσης δραστηριοποιείται η Jumbo με τρία καταστήματα και το 10% των πωλήσεών της να βγαίνει από την κυπριακή αγορά, η Public του ομίλου Γερμανού, με δύο καταστήματα, ο όμιλος MIG έχει αναπτυχθεί με τη Vivartia και τις αλυσίδες Goody's, Everest και Flocafe αλλά και με το ξενοδοχείο Hilton και την κλινική «Ευαγγελισμός Πάφου».
ΚΟΥΡΕΜΑ
Ανησυχούν οι εξαγωγείς
Την ανησυχία της για «κούρεμα» και των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων στην Κύπρο εκφράζει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη. Η αξία των εξαγωγών για πρώτη φορά, το 2012, έπεσε κάτω από το 1 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 990,5 εκατ. ευρώ.
Το 2011 είχαν φτάσει στο επίπεδο - ρεκόρ των 1,34 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ανέβαινε από το 2009 καθώς λόγω της κρίσης στην ελληνική οικονομία, οι επιχειρήσεις βρήκαν διέξοδο στην κυπριακή αγορά. Ωστόσο πέρυσι, η δύσκολη κατάσταση και των δύο χωρών έριξε το ύψος των συναλλαγών. Η Κύπρος είναι ο τέταρτος καλύτερος «πελάτης» των ελληνικών προϊόντων.
Η κ. Σακελλαρίδη τονίζει ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες και δεν αποκλείει και ορισμένες από αυτές να αναθεωρήσουν την Κύπρο ως εξαγωγικό προορισμό, αν και σημειώνει πως «είναι νωρίς ακόμη».
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Φόβοι για λουκέτα και φυγή κεφαλαίων
Φόβους για λουκέτα επιχειρήσεων και εκροές κεφαλαίων εκφράζουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου μετά την απόφαση για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Οι πρώτες άμεσες επιπτώσεις θα είναι στον τομέα των υπηρεσιών και κυρίως αυτών που συνδέονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Δυσκολίες παρουσιάζονται για την ώρα στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς.
Οπως υπογραμμίζουν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φειδίας Πηλείδης και ο γεν. γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών Στέφανος Κουρσάρης, μετά την απόφαση του Eurogroup, «θα υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες στις κυπριακές επιχειρήσεις για τις συναλλαγές τους, την πληρωμή των προμηθευτών και του προσωπικού τους αφού η ρευστότητα θα είναι περιορισμένη».
Ο κ. Πηλείδης εξαρτά το μέγεθος της εκροής των κεφαλαίων από τους περιορισμούς που θα βάλει ο κεντρικός τραπεζίτης στις συναλλαγές, όταν ανοίξουν οι τράπεζες. Θεωρεί ότι «ζημιά θα υποστούν επαγγέλματα όπως λογιστές, δικηγόροι κλπ.».
Για «βραδυφλεγή βόμβα» κάνει λόγο ο κ. Κουρσάρης, ο οποίος βλέπει «λουκέτα σε επιχειρήσεις αλλά και φυγή κεφαλαίων».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
απο την imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου