Στο σημερινό οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού που κινείται στις λογικές και τα ήθη που επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα, το κυνήγι του κέρδους είναι αυτό που κινεί επί της ουσίας τα νήματα.
Το πρόσφορο έδαφος που προσφέρει ο αθλητισμός έχει γίνει εύπορο χωράφι για τις πολυεθνικές που είτε με τη μορφή χορηγίας είτε με την κατοχή ενός συλλόγου ή μέσω της διαφήμισης στήνουν το δικό τους γαϊτάνακι κέρδους. Την ώρα που αυτές οι πολυεθνικές ....στραγγαλίζουν τους
εργαζομένους κυρίως στις χώρες της Ασίας που παράγονται τα προϊόντα των περισσοτέρων εξ αυτών σε εργασιακό μεσαίωνα (παιδική εργασία, εξευτελιστικοί μισθοί, άθλιες συνθήκες εργασίας κτλ.) δε διστάζουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν πρόκειται να επενδύσουν στο χώρο του αθλητισμού.
Χρήματα που φυσικά θα πάρουν πίσω διπλά και τρίδιπλα και φυσικά και άλλα τόσα που θα κερδίσουν απ' όσα θα τους προσφέρει η ενασχόληση τους με κάποια ομάδα σε τομείς εκτός αθλητισμού. Παράλληλα, όλο αυτός ο πακτωλός χρημάτων έχει και την σκοτεινή του πλευρά καθώς αρκετές φορές στο παρελθόν έχει αποδειχθεί η σύνδεσή του με οργανώσεις της Μαφίας που βρίσκει το χώρο του αθλητισμού ως πλυντήριο προκειμένου να ξεπλύνει χρήματα από παράνομες δραστηριότητες.
Το τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα στον αθλητισμό φαίνεται ξεκάθαρα σε παλιότερη δήλωση του νυν προέδρου της Ομοσπονδίας Μπάσκετ και πρώην γγΑ Γιώργο Βασιλακόπουλο ο οποίος είχε περιγράψει πολύ χαρακτηριστικά την κατάσταση. «Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως ο αθλητισμός είναι ένας και οφείλει να χρησιμοποιεί το χρήμα σαν μέσον για την επίτευξη των στόχων του. Δυστυχώς τώρα συμβαίνει το αντίθετο και έχουμε την εμπορευματοποίησή του. Ο αθλητισμός στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο τείνει να γίνει ένας χώρος συνάντησης του νεοπλουτισμού και του υποκόσμου».
Η ελίτ του αθλητισμού
Ας δούμε λοιπόν τα ασύλληπτα ποσά που ξοδεύουν οι μεγάλες πολυεθνικές, με το αζημίωτο φυσικά επενδύοντας πάνω σε αθλητές και ομάδες.
Πρόσφατα το αμερικάνικο περιοδικό «Forbes» δημοσίευσε δύο λίστες σχετικά με την αξία των συλλόγων και των αθλητών (αμφότερες ανεξαρτήτως αθλήματος) στην παγκόσμια αγορά. Οι δυο δεκάδες παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως λόγω των παραμέτρων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό τους.
Το «Forbes» δε μέτρησε απλά τα περιουσιακά στοιχεία ή τα έσοδα από τους χορηγούς, τις διαφημίσεις και τις υπόλοιπες εμπορικές συμφωνίες, αντίθετα πραγματοποίησε μια τελείως διαφορετική όσο και πρωτότυπη προσέγγιση.
ΣΥΛΛΟΓΟΙ: Η δεκάδα... απ' άλλο πλανήτη
Ξεκινώντας από τους δέκα συλλόγους με τη μεγαλύτερη αξία στην αγορά, η λίστα δημιουργήθηκε ως εξής. Αφαιρέθηκε οτιδήποτε έχει άμεση σχέση με τα καθαρά αθλητικά έσοδα, δηλαδή τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια, μεταγραφές κλπ., ενώ δεν υπολογίστηκαν καθόλου τα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή η συνολική αξία των παικτών, οι ιδιοκτησίες γηπέδων, προπονητικών κέντρων και ό,τι άλλο μπορεί να έχει σχέση με τον άμεσο χώρο στον οποίο απευθύνεται η κάθε ομάδα.
Οι Νιου Γιορκ Γιάνκις (μπέιζμπολ) είναι ο αθλητικός σύλλογος του οποίου το «βάρος του ονόματος» έχει τη μεγαλύτερη εμπορική αξία στον κόσμο.
Για να υπολογιστεί η καθαρά εμπορική αξία του brand name των μεγάλων αθλητικών συλλόγων, το Forbes μέτρησε οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα που κινείται εκτός στενού αθλητικού πλαισίου, λαμβάνοντας υπόψη τους χορηγούς, διαφημίσεις, συμφωνίες, διαφόρων τύπων σε όλο τον κόσμο, σπόνσορες διαφόρων ειδών και μορφών, γενικότερα όλα τα ποσά που διακινούνται μέσα από τη νόμιμη εκμετάλλευση του ονόματος του συλλόγου παγκοσμίως.
Ρίχνοντας μια ματιά στη δεκάδα, βλέπουμε ότι εκπροσωπούνται μόλις τρία αθλήματα:
το μπέιζμπολ (3 παρουσίες),
το ποδόσφαιρο (5 παρουσίες) και
το αμερικάνικο φούτμπολ (2 παρουσίες).
Στην ουσία, τη δεκάδα σχηματίζουν πέντε σύλλογοι των ΗΠΑ (μπέιζμπολ και αμερικάνικο φούτμπολ) και πέντε σύλλογοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι θρυλικοί Γιάνκις της Νέας Υόρκης βρίσκονται στην πρώτη θέση, ενώ το «βάθρο» συμπληρώνουν οι δύο «γίγαντες» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης.
Η λίστα με τους 10 συλλόγους που έχουν τη μεγαλύτερη αξία στην παγκόσμια αγορά
(τα ποσά είναι υπολογισμένα σε ευρώ)
1. Νιου Γιορκ Γιάνκις (Μπέιζμπολ) / 283.793.400
2. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Ποδόσφαιρο) / 229.067.400
3. Ρεάλ Μαδρίτης (Ποδόσφαιρο) / 199.359.000
4. Ντάλας Καουμπόις (Αμερικάνικο φούτμπολ) / 194.668.200
5. Λος Αντζελες Ντότζερς (Μπέιζμπολ) / 157.923.600
6. Μπάγερν Μονάχου (Ποδόσφαιρο) / 150.105.600
7. Μπόστον Ρεντ Σοξ (Μπέιζμπολ) / 150.105.600
8. Νιού Ινγκλαντ Πάτριοτς (Αμερικάνικο φούτμπολ) / 146.978.400
9. Μπαρτσελόνα (Ποδόσφαιρο) / 137.596.800
10. Αρσεναλ (Ποδόσφαιρο) / 121.960.800
ΑΘΛΗΤΕΣ: Είδωλα φτιαγμένα από... χρυσάφι
Η δεύτερη λίστα του «Forbes» αποτελείται από τους 10 αθλητές (ανεξαρτήτως αθλήματος) με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο. Και εδώ το περιοδικό επικεντρώνεται στην καθαρά εμπορική αξία των αθλητών (όπως και οι σύλλογοι στην προηγούμενη λίστα). Απλά διαφέρει ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται η αξία του καθενός από αυτούς.
Δε λαμβάνονται υπόψη οι αμοιβές των αθλητών βάσει συμβολαίων από τους συλλόγους τους, πριμ και λοιπά έσοδα που προέρχονται από αθλητικούς ή κρατικούς φορείς με οποιαδήποτε μορφή (χορηγίες κλπ.). Η βασική παράμετρος για τον υπολογισμό της αξίας στην αγορά είναι όλα τα ποσά που κερδίζουν οι αθλητές από εμπορικές συμφωνίες με εταιρείες ή ιδιώτες (διαφημίσεις, χορηγίες, οποιαδήποτε νόμιμη εκμετάλλευση του ονόματός τους κλπ).
Σε αυτή τη λίστα εκπροσωπούνται έξι αθλήματα: το γκολφ, το τένις, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, ο στίβος και το κρίκετ. Ο γκόλφερ Τάιγκερ Γουντς, παρά το συζυγικό σκάνδαλο, συνεχίζει να φέρνει τα περισσότερα εμπορικά έσοδα από οποιονδήποτε άλλο αθλητή στον πλανήτη. Το «βάθρο» συμπληρώνουν ο Ρότζερ Φέντερερ (τένις) και ο Φιλ Μίκελσον (γκολφ). Το ποδόσφαιρο εκπροσωπείται από τους Μπέκαμ και Κριστιάνο Ρονάλντο, το μπάσκετ από τους Λεμπρόν και Κόμπε Μπράιαντ, ο στίβος από τον Μπολτ, ενώ διπλή παρουσία έχει και το κρίκετ.
Πηγή-Αναδημοσίευση: Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου