Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011
Η διαδικασία της συντεταγμένης χρεοκοπίας, έχει ήδη ξεκινήσει...(;)
Η διαδικασία της συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει, υποστηρίζει ο Γερμανός καθηγητής οικονομίας της Οξφόρδης και σύμβουλος του Βολφγκανγκ Σόιμπλε, Κλέμενς Φάουστ, μιλώντας στην Deutsche Welle.
"Βασίζω την άποψη μου στο γεγονός, ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί την μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως πχ. την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων.", δήλωσε ο καθηγητής.
** Ο Π.Ε.Πετράκης Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, δίνει τον ορισμό της έννοιας "τακτική (συντεταγμένη) χρεοκοπία. "Σήμερα, όταν ο κόσμος αναφέρεται σε χρεοκοπία την ταυτίζει με την έννοια της ασύντακτης χρεοκοπίας, χωρίς να σκέφτεται ότι οι παγκόσμιες συνθήκες έχουν αλλάξει δραστικά. Έχω την πεποίθηση ότι ο σημερινός ευρωπαϊκός πολιτισμός, η Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η έννοια της ασύντακτης χρεοκοπίας είναι έννοιες εντελώς ξένες μεταξύ τους."
Στην τακτική (συντεταγμένη) χρεοκοπία (orderly default) ενός κράτους τα αίτια είναι ουσιαστικά τα ίδια όπως και στην ασύντακτη χρεοκοπία. Όμως, στην περίπτωση αυτή, η χρεοκοπία μπορεί να αποτελεί και μια στρατηγική επιλογή του κράτους που την εφαρμόζει. Με άλλα λόγια, είτε από την πλευρά του δανειστή είτε από την πλευρά του δανειζομένου (είτε και από τις δύο), ενδεχομένως να αναπτυχθεί μια οργανωμένη συλλογιστική αθέτησης υποχρεώσεων. Το κύριο χαρακτηριστικό της τακτικής χρεοκοπίας είναι ο χαρακτήρας της συναίνεσης μεταξύ δανειστή και δανειζομένου, ο οποίος μπορεί να εξασφαλίσει και μια πιο γρήγορη επάνοδο στις διεθνείς αγορές του κράτους που χρεοκοπεί.
Η τακτική χρεοκοπία απαιτεί την ύπαρξη ενός οργανωμένου θεσμικού πλαισίου. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μιας επιχείρησης (πτωχευτικό δίκαιο) και σε αυτήν ενός κράτους (για την περίπτωση της Ευρωζώνης ο ESM που θα λειτουργεί από το 2013). Αυτό είναι απαραίτητο γιατί προκύπτουν περίπλοκα ζητήματα που θίγουν τον πυρήνα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν.
Λόγω του ότι στην τακτική χρεοκοπία η έννοια και ο ρόλος του χρόνου διαφέρουν πολύ σε σχέση με την ασύντακτη χρεοκοπία (στην τακτική υπάρχει χρόνος προετοιμασίας), οι επιπτώσεις της στην οικονομία και την κοινωνία είναι δραματικά διαφορετικές σε σύγκριση με την ασύντακτη. Η αύξηση της ανεργίας αλλά και της μετανάστευσης είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την περίπτωση της ασύντακτης χρεοκοπίας, ενώ, όπως ήδη αναφέραμε, η τακτική χρεοκοπία οδηγεί σε έναν περιορισμένο αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.
Μέσα από αυτήν την εννοιολογική προσέγγιση, είναι πολύ πιθανό πράγματι, η διαδικασία της συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας να έχει ήδη ξεκινήσει....( χρονολογικά από το Μάιο του 2010 και την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης)
πηγη:epikairo.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου