Εκτενείς είναι οι αναφορές των βρετανικών μέσων ενημέρωσης στις δραματικές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με κοινό παρανομαστή ότι το εγχείρημα δημοσιονομικής προσαρμογής οδηγείται σε αδιέξοδο.
Σε κενό εξουσίας βρίσκεται η Ελλάδα κατά την εκτίμηση του ανταποκριτή του BBC στην Αθήνα, ενώ ο οικονομικός αναλυτής Πολ Μέισον, από την ναυαρχίδα πολιτικής ανάλυσης Newsnight, που βρέθηκε μεταξύ των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα, μεταφέρει ένα άκρως εχθρικό κλίμα κατά πάντων και μια γενικευμένη τάση αντιευρωπαϊσμού και εσωστρέφειας. Παράλληλα, η διάσταση απόψεων και η αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων σε συνδυασμό με την κοινωνική και πολιτική ρευστότητα στην Ελλάδα, ευνοούν κερδοσκοπικές τάσεις ορισμένων επενδυτικών κύκλων, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.
Υπαρκτό το ενδεχόμενο ενός “ελληνικού ατυχήματος”;
Ορισμένα hedge funds σε Σίτι και Wall Street επενδύουν σε μια άναρχη χρεοκοπία της Ελλάδας, στοιχηματίζοντας σε 12μηνα ασφάλιστρα κινδύνου, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις μεγαλο-επενδυτή ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο ενός “ελληνικού ατυχήματος” μέσα στο καλοκαίρι. Μια εξέλιξη ολέθρια για τους επενδυτές ομολόγων της ευρωζώνης. Από την αξιολόγηση των ελληνικών CDS προκύπτει 75% πιθανότητα χρεοκοπίας στα επόμενα πέντε χρόνια. Η ανησυχία κορυφώνεται με την αύξηση των σπρέντς των ισπανικών ομολόγων που βρέθηκαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα από το 2000. Πάντως σοβαροί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επιβεβαιώση της παροχής της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα εκτονώσει την κατάσταση. Τραπεζικοί παράγοντες στο Σίτι θεωρούν ως αναπόφευκτη εξέλιξη την επικράτηση της πρότασης της ΕΚΤ, που προβλέπει εθελουσία συμμετοχή των πιστωτών στην μετακύλιση μέρος του ελληνικού χρέους, εξέλιξη που θα εξουδετερώσει την πίεση προς την ελληνική οικονομία και δεν θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.
dw-world.de
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου