Σε διπλό πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η προσπάθεια της ελληνικής και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να προωθήσουν το νέο μνημόνιο και το «πακέτο» των 100 δισ. για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία.
Η κυβέρνηση μεταθέτει την ψηφοφορία στη Βουλή για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ελπίζοντας ότι στο μεταξύ θα έχει αποσπάσει την οριστική έγκριση του νέου δανείου, αλλά ο κίνδυνος «εκτροχιασμού» της έγκρισης φαίνεται σοβαρότερος από ποτέ!
Το σενάριο των πρόωρων εκλογών, παρότι ο πρωθυπουργός έδειξε στη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Δευτέρα ότι επιδιώκει να τις αποφύγει, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, καθώς σε όλα τα πεδία διαπραγμάτευσης για το νέο δάνειο διάσωσης κάνει απειλητική την εμφάνισή του το αδιέξοδο:
n Ο τελευταίος ελιγμός της κυβέρνησης, ύστερα από δύο μαραθώνιες συνεδριάσεις (του υπουργικού συμβουλίου και του ΚΤΕ Οικονομίας), όπου φάνηκαν οι σοβαρές δυσκολίες στην προώθηση των σκληρών μέτρων του δεύτερου μνημονίου, περιλαμβάνει τη μετάθεση της ψηφοφορίας στη Βουλή μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
n Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιδιώκει αφενός να αξιοποιήσει την επιτυχία (;) της έγκρισης του νέου δανείου, για να θέσει στους βουλευτές το σκληρό δίλημμα «έγκριση του μνημονίου, ή πτώχευση». Αφετέρου, προσπαθεί να μετατρέψει τις αντιδράσεις στο νέο μνημόνιο σε διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, στέλνοντας το μήνυμα ότι, αν συνεχισθούν οι πιέσεις για ακραία μέτρα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα, με δυσβάστακτες οικονομικές συνέπειες για την ευρωζώνη.
Όμως, είναι πολύ αμφίβολο όχι μόνο αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να περιορίσει τις πιέσεις για ακόμη σκληρότερα μέτρα, αλλά ακόμη και αν θα καταφέρει να αποσπάσει στη Σύνοδο Κορυφής την τελική έγκριση για το νέο δάνειο:
- Ο γερμανικός Τύπος αποκαλύπτει ότι για να αποσπάσει η Άνγκελα Μέρκελ στο τέλος της εβδομάδας την έγκριση του δικού της Κοινοβουλίου για νέο δάνειο στην Ελλάδα υπόσχεται στους βουλευτές ότι θα αποσπάσει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων α λα γερμανικά, το οποίο θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά του μεγάλου ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, που έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Αν. Γερμανία. Το πρόγραμμα που θα επιδιώξει να επιβάλει το Βερολίνο στην Αθήνα θα έχει στο επίκεντρό του τα ακίνητα του Δημοσίου, με γενικό σύνθημα «πουλήστε και την τελευταία σπιθαμή γης»! Προφανές είναι ότι με τέτοιες απαιτήσεις από την Γερμανία, η απελπισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει φίλους και εχθρούς για να εξασφαλίσει συναίνεση στο νέο μνημόνιο γίνεται ακόμη δυσκολότερη.
- Την ίδια στιγμή, όμως, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που καλούνται από τις κυβερνήσεις να εισφέρουν το ένα τρίτο των κεφαλαίων του νέου «πακέτου», αγοράζοντας νέα ελληνικά ομόλογα στη θέση παλαιών που λήγουν, αρνούνται πεισματικά να εμπλακούν στο σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μπροστά στο αδιέξοδο, έστειλε μια επιστολή σε δραματικούς τόνους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας, αν δεν πεισθούν οι τράπεζες, με τη συνδρομή της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, να βάλουν το «χέρι στην τσέπη» για την Ελλάδα. Χωρίς εμπλοκή των τραπεζών, την οποία ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ παρουσίασε την Παρασκευή ως απαράβατο όρο για να δοθούν δάνεια από τις κυβερνήσεις, το «πακέτο» των 100 δισ. ευρώ μένει μετέωρο!
- Σε αυτό το κλίμα, οι προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης ότι θα θεωρήσουν ακόμη και την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών στην (ανα)χρηματοδότηση της Ελλάδας ως χρεοκοπία, δεν βοηθούν καθόλου να κλείσει η συμφωνία με τις τράπεζες για το νέο «πακέτο». Και προβάλλει πλέον απειλητικά το ενδεχόμενο να μην ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, τις οποίες περιμένει με μεγάλη ανυπομονησία η ελληνική κυβέρνηση. Ένα πιθανό σενάριο είναι να εγκριθεί μόνο η εκταμίευση της πέμπτης δόσης από τους υπουργούς Οικονομικών, για να αποφευχθεί η άμεση χρεοκοπία, και να μετατεθεί τον Σεπτέμβριο η συζήτηση για την τελική έγκριση του νέου δανείου.
Προφανές είναι ότι αν σημειωθεί τέτοια εμπλοκή στη Σύνοδο Κορυφής, το σχέδιο της κυβέρνησης να φθάσει στην ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο με μια «νίκη», δηλαδή με την έγκριση του νέου δανείου, γίνεται εντελώς προβληματικό. Ο κίνδυνος να παρουσιασθεί ο πρωθυπουργός ενώπιον των βουλευτών, ζητώντας να εγκριθούν πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, εκποίησης δημόσιας περιουσίας και εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, χωρίς να έχει εξασφαλίσει καν ότι θα δοθεί το νέο δάνειο είναι πλέον ορατός. Σε αυτή την περίπτωση, η μόνη διαφυγή της κυβέρνησης θα είναι οι πρόωρες εκλογές, για τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη προετοιμάζονται τα κομματικά επιτελεία..
πηγη sofokleous10.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου