Του Πέτρου Δούκα
Τώρα, που τα ελληνικά ομόλογα ξεπουλιούνται στη διεθνή αγορά «μισοτιμής» (με έκπτωση 50 και 70%) μπορούν να επαναγορασθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποσυρθούν, με «αγοροπωλησία» από την Ελλάδα με ειδικό δάνειο διάρκειας 30 ετών.
Να ζητήσουμε επισήμως τη «διαγραφή»- επαναγορά από την Τρόικα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια αναπόφευκτη ρύθμιση, μονόδρομος για την Ελλάδα αλλά και συμφέρουσα για τους εταίρους μας.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που δικαιώνουν όλες τις παλαιές αναλύσεις και προτάσεις του για την οικονομική πορεία της χώρας, ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών Πέτρος Δούκας.
Έκανε τις εξής δηλώσεις για την ρεαλιστική και οριστική αντιμετώπιση του Ελληνικού Χρέους, την οποία θεωρεί μονόδρομο:
Η Χώρα έχει εισέλθει στη δίνη μιας πρωτόγνωρης κρίσης και, αν δεν υπάρξει συνειδητοποίηση της κατάστασης και κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων, οι επιπτώσεις θα είναι ακόμα πιο βαριές για την παρούσα και τις μελλοντικές γενιές.
Οι μήνες περνάνε και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.
· Τα σπρέντ δανεισμού αντί να μειώνονται, έχουν ανέβει στις 1500 μονάδες βάσης που σημαίνει πως οι αγορές απαιτούν από την Ελλάδα να πληρώνει για τα δάνειά της, τουλάχιστον 15% παραπάνω απ’ ότι η Γερμανία για αντίστοιχες διάρκειες δανεισμού! Τα υψηλά αυτά σπρέντς σημαίνουν πως οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Κυβερνητική πολιτική και επιμένουν πως το ρίσκο χρεοκοπίας παραμένει πολύ υψηλό και συνεχίζουν να αρνούνται να μας δανείσουν!
· ΚΑΙ ΟΜΩΣ: τώρα που τα σπρεντς είναι στις 1500 μονάδες και τα Ελληνικά ομόλογα ξεπουλιώνται ‘μισοτιμής’ στη δευτερογενή αγορά, μπορεί να επαναγορασθούν –για να αποσυρθούν- πολύ φθηνά, από αρμόδιους φορείς και μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Μια νέα Ευρωπαϊκή “Σεισάχθεια”.
· Οι Ευρωπαίοι εταίροι, έχουν αντιληφθεί πως (α) η πτώση και η χρεοκοπία της Χώρας μας θα είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, αλλά και κυρίως την Ισπανία. Θα περάσει η ‘αντίληψη’ ότι και τα πιο προηγμένα κράτη μπορούν να χρεοκοπήσουν!
Και (β) πως η Ελλάδα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να εξυπηρετήσει χρέος τέτοιων διαστάσεων!
Μην υποτιμάμε πως η Ιαπωνία έχει χρέος ύψους 205% του ΑΕΠ της! Βέβαια πληρώνει επιτόκια μόνο 1%, δηλαδή ετήσιο κόστος για τόκους μόνο 2% του ΑΕΠ της, ενώ η Ελλάδα πάνω 7%. Αλλά το κλίμα για τα Ιαπωνικά ομόλογα μπορεί να αλλάξει. Και όταν αλλάξει, θα αλλάξει ξαφνικά. Χωρίς μεγάλη προειδοποίηση! Και τότε; Και η Αμερική δεν πάει πίσω. Το χρέος της αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς, το δε κόστος ασφάλισης και περίθαλψης με πολύ ανησυχητικούς ρυθμούς. Ως πότε θα αντέξει; Μέχρι το 2020 τα δημόσια οικονομικά της θα χειροτερεύουν. Συμφέρει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να συγκρατηθεί το πρόβλημα του Ελληνικού δημόσιου χρέους και να ηρεμήσουν οι αγορές!
Πόσα χρωστάμε;
· 360 δισ. Ευρώ είναι το χρέος του Ελληνικού Δημοσίου
· 40 δισ. Ευρώ είναι τα δάνεια διαφόρων φορέων με εγγύηση του Δημοσίου, από τα οποία τουλάχιστον το 80% δεν πρόκειται να αποπληρωθούν και θα επιβαρύνουν όλους μας.
· 7 δις. ευρώ χρέη προς κατασκευαστικές εταιρείες, προμηθευτές των νοσοκομείων, φαρμακοποιούς, ΟΤΑ, ΚΤΕΛ και άλλους φορείς, για αποζημιώσεις απολυμένων διαφόρων φορέων, για επιστροφές φόρων (ΦΠΑ, κλπ) και το κόστος αναδρομικής χορήγησης επιδομάτων από δικαστικές αποφάσεις!
ΣΥΝΟΛΟ 407 δισ. ευρώ ΧΡΕΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Επιπλέον :
· 250 δισ. Ευρώ, αναλογιστικό άνοιγμα των ασφαλιστικών ταμείων, που σημαίνει πως το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλλει από τον Προϋπολογισμό, 14 δισ. ευρώ κάθε έτος για να καλυφθούν τα ελλείμματα αυτά! Ενώ αυτά δεν αποτελούν καθ’ αυτό ‘χρέος’, είναι ποσά που θα πρέπει να συνεισφέρουν οι φορολογούμενοι για να μπορούν να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων!
ΣΥΝΟΛΟ 657 δισ. Ευρώ
+ 270 δισ. Ευρώ, χρέη επιχειρήσεων και ιδιωτών προς τις τράπεζες
ΣΥΝΟΛΟ 927 δισ. Ευρώ
· Χρέος είναι αυτό που χρωστάμε σήμερα συνολικά και προέρχεται από την συσσώρευση των ελλειμμάτων διαχρονικά. Συνήθως το χρέος αυξάνεται πιο γρήγορα από το άθροισμα των ελλειμμάτων, γιατί καμιά φορά τα ελλείμματα δεν έχουν συμπεριλάβει όλες τις δαπάνες!
Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται όλα τα διάφορα ‘πακέτα στήριξης’ των τραπεζών, μέρος των οποίων θεωρείται κάποιας μορφής «επένδυση» που θα αποπληρωθεί κάποτε. Προφανώς όμως, ένα πολύ σημαντικό μέρος από αυτό το ποσό μάλλον στο τέλος θα αναληφθεί από το Δημόσιο και τους φορολογούμενους πολίτες.
Είναι προφανές πως η οικονομία μας και οι φορολογούμενοι ΔΕΝ μπορούν να αποπληρώσουν τόσο χρέος… Γι’ αυτό θεωρώ πως η διαγραφή μέρους του χρέους μας συμφέρει και τους εταίρους μας. Μεσο-μακροπρόθεσμα είναι λιγότερο ακριβή λύση!
Εκεί πρέπει να δώσουμε την έμφαση στις διαπραγματεύσεις με την «Τρόϊκα». Στο ποσό της απόσυρσης και μείωσης του χρέους μας!
Δηλαδή, με 100 δισεκ ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αγοράσει 170 δισεκ. χρέος. Αυτά τα 170 θα μπορούσε η Ευρώπη να τα ‘πουλήσει στην Ελλάδα’. Για να μπορέσει να τα αγοράσει η Ελλάδα, η Ευρώπη θα έδινε ένα ειδικό δάνειο 100 δισεκ ευρώ διάρκειας 30 ετών, με 4% επιτόκιο.
Ανάλογα με την αντίδραση των αγορών, ίσως χρειαστεί και επιπλέον διευθέτηση….
Για να γίνουν όμως αυτά, πρέπει να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία, αλλά να υπάρχει και Κυβερνητική ‘νομιμοποίηση’.
πηγη:olympia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου