Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΟ,ΕΡΤ, Μάναντζερ: Φως στα κυκλώματα της μπάλας... από το ΣΔΟΕ

Μετά τον Α. Τ., ο Π. Π... Καλά κρα­τεί ο χορός των μάνατζερ ποδοσφαιρικών ομάδων της Σούπερ Λίγκας οι οποίοι μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών που υποστηρίζουν παράλληλα ότι τα νήματα του παράνομου στοιχήματος κινούν παράγοντες των ομάδων της Β' Εθνικής.

Τα πάνω κάτω αναμένεται να φέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο η εκφρασμένη πολιτική βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για διαφάνεια και απονομή δικαιοσύνης όπου και όποτε διαπιστωθούν αδικήματα. Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του βορειοελλαδίτη μάνατζερ Α.Τ., του οποίου υπήρξε εντός της εβδομάδας δήμευση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας (η έρευνα έδειξε ότι από το 2000 μέχρι σήμερα οι καταθέσεις σε λογαριασμούς του Α.Τ. ανήλθαν σε 26 εκατ. ευρώ), νέα δεδομένα προκύπτουν και για άλλη μεγάλη «ποδοσφαιρική» υπόθεση: την παράνομη παραχώρηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων αγώνων Κυπέλλου Ελλάδος στην ΕΡΤ (επί των ημερών της προηγούμενης διοίκησής της). Το πόρισμα
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών, μετά από εισαγγελική παραγγελία, υπέβαλαν εκ νέου πορισματική αναφορά με αντικείμενο την κατάρτιση συμβάσεων παραχώρησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος 2004-2005.

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση απασχόλησε για πρώτη φορά τις διωκτικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν στα χέρια τού τότε αρμόδιου εισαγγελέα έφτασε τρισέλιδο πόρισμα προκειμένου ο τελευταίος να προωθήσει στην Ευελπίδων το ποινικό σκέλος των ευρημάτων που αφορούσαν το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

Το πόρισμα αναφερόταν με σαφήνεια στις λεπτομέρειες της (τριγωνικής όπως αποδείχθηκε) πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την ΕΠΟ στην ΕΡΤ μέσω της κυπριακής εταιρείας Stadium Sport Agencies LTD, συμφερόντων του γνωστού μάνατζερ Π. Π., ενός από τους πρώτους ανθρώπους του χώρου που εδώ και τριάντα περίπου χρόνια έθεσαν τις βάσεις για την επαγγελματική εκπροσώπηση των Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Στην πορεία, όπως δυστυχώς συχνά συμβαίνει στη χώρα μας, η υπόθεση «χάθηκε» στα υπηρεσιακά συρτάρια.

Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών ανακίνησε και πάλι το θέμα και μετά από νέους ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων προέκυψαν σαφείς ενδείξεις για αδιαφανείς διαδικασίες και μη σύννομες πράξεις. Στη συνέχεια, δόθηκε εντολή για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκόμενων προσώπων, καθώς και του ίδιου του Π.Π. και της εταιρείας που εκπροσωπεί.

«Από την αρχική επεξεργασία των τραπεζικών δεδομένων προέκυψαν συναλλαγές, για τις οποίες απαιτείται περαιτέρω και εις βάθος έρευνα», εξηγεί ηγετική πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από την κίνηση των επίμαχων λογαριασμών του Π.Π. αφορούν στις καταθέσεις γνωστών ποδοσφαιριστών και παραγόντων (Δ.Σ., Α.Μ., Μ.Κ.) που βρίσκονται στο στάδιο του ελέγχου αλλά και οι καταθέσεις ή μεταφορές πολλών ποσών της τάξης του μισού εκατ. ευρώ που πρέπει να διερευνηθούν ως προς την προέλευση και την τελική ταυτοποίησή τους. Ο Π.Π. φέρεται επίσης να διατηρεί και άλλους κοινούς λογαριασμούς με τους Α.Χ., Λ.Χ. και Μ.Κ. (τα πλήρη στοιχεία της υπόθεσης βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) οι κινήσεις των οποίων βρίσκονται επίσης στο στάδιο της διερεύνησης. Η έρευνα θα δείξει εάν και κατά πόσο όλα αυτά τα ποσά αφορούν νόμιμες προμήθειες από μεταγραφές. Τα ποσά θα πρέπει επίσης να δικαιολογούνται και από τα αντίστοιχα που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις των καταθετών.

Βιβλίο απογραφών
Σύμφωνα με το πόρισμα του 2008, «η εταιρεία Stadium Sport Agencies LTD με έδρα την Κύπρο είχε παραχωρήσει τα παραπάνω τηλεοπτικά δικαιώματα στην ΕΡΤ στις 21/03/05 έναντι τιμήματος 1.400.000 ευρώ. Η ΕΠΟ είχε ωστόσο παραχωρήσει τα ίδια δικαιώματα στην Stadium Sport Agencies LTD στις 25/04/05 (σε μεταγενέστερο δηλαδή χρόνο) έναντι τιμήματος 500.000 ευρώ. Παραχώρησε μάλιστα και το δικαίωμα της Γ' φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος για το αντίτιμο των 360.000 ευρώ. Η κυπριακή εταιρεία αποκόμισε έτσι κέρδος 540.000 ευρώ από πώληση δικαιωμάτων που στην ουσία δεν είχε στην κατοχή της».

Η προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ που, ως γνωστόν, εγκαλείται για σωρεία σκανδάλων και παρατυπιών, είχε σπεύσει δηλαδή να αγοράσει τηλεοπτικά δικαιώματα από πωλητή- μαϊμού, χρηματοδοτώντας την Stadium Sport Agencies LTD με το ποσό των 540.000 ευρώ. Επιπλέον, δυόμισι σχεδόν χρόνια μετά την παράλληλη έφοδο του 2008 στα άδυτα της ΕΠΟ, δεν έχει αποδοθεί καμία απολύτως ευθύνη για τις σοβαρές φορολογικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν.

Οι καταχωνιασμένες υπηρεσιακές εκθέσεις που βγήκαν και πάλι στην επιφάνεια περιγράφουν μια κατάσταση που «δεν συνιστά οργανωμένη και χρηστή διοίκηση ενός κορυφαίου θεσμικού οργάνου».

Οι οικονομικές υπηρεσίες της ΕΠΟ, επί σειρά ετών, απέφευγαν να συντάξουν ακόμα και το βιβλίο απογραφών, γεγονός που αποτελεί ικανοποιητική αιτία για την απόρριψη των λογιστικών βιβλίων της από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

«Παρακρατούμενοι φόροι όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος χαρτοσήμου ουδέποτε αποδόθηκαν στο δημόσιο, ενώ από το βιβλίο πρακτικών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε αναφορά στις αποφάσεις πώλησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων», υπογραμμίζει στο «Εθνος της Κυριακής» κορυφαίο στέλεχος της οδού Νίκης.

Από την αρχή επανεξετάζονται επίσης οι συμβάσεις ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που συνήψε η ΕΠΟ την τελευταία δεκαετία με διαφημιζόμενους, χορηγούς και άλλες εταιρείες εκμετάλλευσης τηλεοπτικών δικαιωμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων.

Υπερδραστήριος
Εκλεινε συμβόλαια δεκάδων εκατ. ευρώ

Τρικυμιώδεις ήταν κατά καιρούς οι σχέσεις του Π.Π. με τις μεγάλες ΠΑΕ της χώρας. Υπήρξαν πρόεδροι που έπιναν νερό στο όνομά του, αλλά και συνάδελφοί τους που προτιμούσαν να προσποιούνται ότι δεν τον γνωρίζουν.

Εχει τη φήμη του σκληρού διαπραγματευτή σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια των πελατών του. Την εποχή των παχιών αγελάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου, τη χρυσή δεκαετία του '90, όταν τα επταψήφια συμβόλαια αποτελούσαν καθημερινότητα, η εταιρεία του Π.Π. γνώρισε μεγάλη κερδοφορία χάρη στην εκπροσώπηση πολλών μεγάλων ονομάτων της στρογγυλής θεάς.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον του Π.Π. στράφηκε στη συνέχεια στον εξαιρετικά προσοδοφόρο τομέα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Χάρη στο πανίσχυρο δίκτυο επαφών που έστησε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διεκδίκησε με επιτυχία συμβόλαια δεκάδων εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι εταιρείες του δραστηριοποιούνται στη διοργάνωση αθλητικών τουρνουά, στην προπονητική προετοιμασία των ποδοσφαιρικών ομάδων αλλά και στον αθλητικό τουρισμό, μέσα από την επιδίωξη για αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Αθήνας.

Η Β' Εθνική και το στοίχημα
Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί προέδρων ΠΑΕ και μελών ΔΣ

«Πρωταθλητές» στον παράνομο στοιχηματισμό που ενδέχεται να αγγίζει τα διαβόητα στημένα παιχνίδια, σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, φέρονται να είναι πρόεδροι των ΠΑΕ της Β' Εθνικής.

Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς επίκειται το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους, κάτι που αναμένεται να γίνει και για όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των κατά τόπους ομάδων που εδρεύουν και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της ελληνικής επικράτειας.

Αποκεντρωμένο και... πολυσυλλεκτικό, το παράνομο στοίχημα δεν φαίνεται να γνωρίζει όρια. «Προς περαιτέρω διερεύνηση είναι μάλιστα και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι κύριοι έχουν παράλληλα κερδίσει εξαιρετικά μεγάλα χρηματικά ποσά από το νόμιμο στοίχημα», εξηγεί προνομιακός συνομιλητής και εξ απορρήτων συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, που σπεύδει να συμπληρώσει: «Η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ πρέπει να επανασχεδιάσει από μηδενική βάση την πολιτική της για το παράνομο στοίχημα».

Επιπλέον «αγκάθι» για τη διοίκηση του ΟΠΑΠ εξακολουθεί να είναι και το καυτό θέμα των βεβαιώσεων των κερδών που χορηγούνται με συνοπτικές διαδικασίες στους πάσης φύσεως ενδιαφερομένους.

«Με ανώτατο χρηματικό όριο το ποσό των 20.000 ευρώ ανά βεβαίωση και δυνατότητες για απεριόριστες, ανεξέλεγκτες χορηγήσεις, οι πράκτορες βρίσκονται εκ των πραγμάτων στη δυνητική θέση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος», τονίζει υπάλληλος του υπουργείου που ξεκαθαρίζει ότι τα διαθέσιμα στοιχεία εκθέτουν εκτεταμένο κύκλωμα επαγγελματιών πρακτόρων και στρατιές «τυχερών», που κατ' επανάληψη έχουν αποκομίσει τεράστια εικονικά κέρδη.

Δήμευση
Σοβαρές εξελίξεις υπήρξαν την περασμένη Πέμπτη στην υπόθεση του βορειοελλαδίτη μάνατζερ Α.Τ. που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. «Προχωρήσαμε στη δέσμευση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του», υπογραμμίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες έδειξαν μεταξύ άλλων ότι από το 2000 μέχρι σήμερα, το συνολικό ποσό των καταθέσεων στους λογαριασμούς του συγκεκριμένου μάνατζερ ανήλθε σε 26 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου