Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Ο Μάικλ Χάντσον εξηγεί ότι η Ευρώπη είναι ο πραγματικός στόχος των «ρωσικών κυρώσεων» της Ουάσιγκτον

"Αυτή είναι η τιμωρία που θα λάβει η Ευρώπη από την Ευρασία. Οι ηγέτες της έχουν κάνει την επιλογή τους: να είναι δορυφόρος των ΗΠΑ."

Αγαπητέ καθηγητή Χάντσον,

Για άλλη μια φορά: Χερζλίτσε Γκρούσε στο Βερολίνο!

Τελευταία φορά μιλήσαμε για το γερμανικό έντυπο περιοδικό "Four" τον Ιούνιο. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι επίσης για το MEGA Radio, έναν ραδιοφωνικό ειδησεογραφικό σταθμό για τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Εκπέμπουμε από τη Βιέννη και βρισκόμαστε στο Βερολίνο, τη Βαυαρία και την Αυστρία.

Με την παρούσα θα ήθελα να σας προσκαλέσω σε άλλη μια συνέντευξη μέσω ZOOM για να την ηχογραφήσετε για το ραδιοφωνικό μας πρόγραμμα. Θα ήταν μια ενημέρωση για

την τελευταία μας συνέντευξη. Ίσως περίπου 20-30 λεπτά.

Δείτε επίσης την τελευταία μας ομιλία:

Δεν ξέρω αν αυτό είναι πολύ σύντομο, αλλά θα έχετε χρόνο για μια τέτοια συζήτηση την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα;

Διαφορετικά, επίσης στις αρχές Ιανουαρίου.

 Εδώ είναι οι ερωτήσεις μου:

(1.) Κάνατε κάποιες προβλέψεις στην τελευταία μας συνέντευξη για το περιοδικό "Four" που έγιναν αληθινές.

Μιλήσατε για κρίση για τις γερμανικές εταιρείες στην παραγωγή λιπασμάτων. Αυτό μόλις έφτασε στα πρωτοσέλιδα εβδομάδες μετά τη συνέντευξή μας.

Είπατε επίσης: «Αυτό που χαρακτηρίζετε ως "μπλοκάρισμα του Nord Stream 2" είναι πραγματικά μια πολιτική αγοράς-αμερικής». Αυτό έγινε πλέον κάτι παραπάνω από σαφές μετά τους κατεστραμμένους αγωγούς Nord Stream.

Θα μπορούσατε να το σχολιάσετε αυτό;

MH: Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει επικεντρωθεί εδώ και καιρό στον έλεγχο του διεθνούς εμπορίου πετρελαίου. Αυτό το εμπόριο είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στο ισοζύγιο πληρωμών των ΗΠΑ και ο έλεγχός του δίνει στους Αμερικανούς διπλωμάτες τη δυνατότητα να επιβάλουν ασφυξία σε άλλες χώρες.

Το πετρέλαιο είναι ο βασικός προμηθευτής ενέργειας και η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και του ΑΕΠ για τις κορυφαίες οικονομίες τείνει να αντικατοπτρίζει την αύξηση της χρήσης ενέργειας ανά εργαζόμενο. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν είναι μόνο για καύση για ενέργεια, αλλά είναι επίσης μια βασική χημική εισροή για λιπάσματα, και ως εκ τούτου για τη γεωργική παραγωγικότητα, καθώς και για πολλή πλαστική και άλλη χημική παραγωγή.

Έτσι, οι αμερικανοί στρατηγικοί αναγνωρίζουν ότι η αποκοπή των χωρών από το πετρέλαιο και τα παράγωγά του θα καταπνίξει τη βιομηχανία και τη γεωργία τους. Η δυνατότητα επιβολής τέτοιων κυρώσεων επιτρέπει στις ΗΠΑ να κάνουν τις χώρες να εξαρτώνται από τη συμμόρφωση με την πολιτική των ΗΠΑ, ώστε να μην «αφορίζονται» από το εμπόριο πετρελαίου.

Αμερικανοί διπλωμάτες λένε στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια να μην βασίζεται στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο στόχος είναι διττός: να στερηθεί η Ρωσία το μεγάλο εμπορικό της πλεόνασμα και να κατακτηθεί η τεράστια ευρωπαϊκή αγορά για τους αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου. Αμερικανοί διπλωμάτες έπεισαν τους Γερμανούς ηγέτες να μην εγκρίνουν τον αγωγό Nord Stream 2 και τελικά χρησιμοποίησαν τη δικαιολογία του πολέμου του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στην Ουκρανία για να ενεργήσουν μονομερώς για να οργανώσουν την καταστροφή και των δύο αγωγών Nord Stream 1 και 2.

 

(2.) Για το κοινό μας, τους ακροατές μας: Στο νέο σας βιβλίο "Το πεπρωμένο του πολιτισμού: Χρηματοοικονομικός καπιταλισμός, βιομηχανικός καπιταλισμός ή σοσιαλισμός"

Δηλώνετε ότι η παγκόσμια οικονομία διασπάται τώρα μεταξύ δύο μερών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης είναι το δολάριο μέρος.

Και αυτή η δυτική νεοφιλελεύθερη μονάδα οδηγεί την Ευρασία και το μεγαλύτερο μέρος του Παγκόσμιου Νότου σε μια ξεχωριστή ομάδα. Μόλις το δηλώσατε σε συνέντευξή σας από τον Νοέμβριο.

https://michael-hudson.com/2022/11/the-rentier-economy-is-a-free-lunch/

Θα μπορούσατε να το εξηγήσετε αυτό για το κατάστημά μας;

ΥΓ: Ο διαχωρισμός δεν είναι μόνο γεωγραφικός αλλά κυρίως αντικατοπτρίζει τη σύγκρουση μεταξύ του δυτικού νεοφιλελευθερισμού και της παραδοσιακής λογικής του βιομηχανικού καπιταλισμού. Η Δύση έχει αποβιομηχανοποιήσει τις οικονομίες της αντικαθιστώντας τον βιομηχανικό καπιταλισμό με τον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό, αρχικά σε μια προσπάθεια να κρατήσει τους μισθούς της σε χαμηλά επίπεδα μετακομίζοντας στο εξωτερικό για να απασχολήσει ξένη εργασία και να προσπαθήσει να καθιερώσει μονοπωλιακά προνόμια και δέσμιες αγορές ή όπλα (και τώρα πετρέλαιο) και βασικά είδη υψηλής τεχνολογίας, να γίνουν οικονομίες ενοικιαστών.

Πριν από έναν αιώνα, ο βιομηχανικός καπιταλισμός αναμενόταν να εξελιχθεί σε βιομηχανικό σοσιαλισμό, με τις κυβερνήσεις να παρέχουν επιδοτούμενες βασικές υπηρεσίες υποδομής (όπως υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, επικοινωνία, έρευνα και ανάπτυξη) για να ελαχιστοποιήσουν το κόστος ζωής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι "νωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και άλλες χώρες έχτισαν τη βιομηχανική τους ισχύ, και είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα και άλλες ευρασιατικές χώρες το έκαναν πιο πρόσφατα.

Αλλά η επιλογή της Δύσης να ιδιωτικοποιήσει και να χρηματοδοτήσει τις βασικές υποδομές της, διαλύοντας τον ρόλο της κυβέρνησης και μετατοπίζοντας τον σχεδιασμό στη Γουόλ Στριτ, το Λονδίνο και άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα, την έχει αφήσει με λίγα να προσφέρει σε άλλες χώρες – εκτός από την υπόσχεση να μην τις βομβαρδίσει ή να τις αντιμετωπίσει ως εχθρούς εάν επιδιώξουν να κρατήσουν τον πλούτο τους στα χέρια τους αντί να τον μεταφέρουν σε Αμερικανούς επενδυτές και εταιρείες.

Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν η Κίνα και άλλες χώρες χτίζουν τις οικονομίες τους με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες από το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αντιμετωπίζονται ως εχθροί. Είναι σαν οι Αμερικανοί διπλωμάτες να βλέπουν ότι το παιχνίδι έχει χαθεί και ότι η οικονομία τους έχει γίνει τόσο χρεωμένη, ιδιωτικοποιημένη και υψηλού κόστους που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί, που απλώς ελπίζει να συνεχίσει να κάνει άλλες χώρες εξαρτημένους παραποτάμους για όσο περισσότερο μπορεί μέχρι να τελειώσει τελικά το παιχνίδι.

Εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν να επιβάλουν τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό στον κόσμο, τότε άλλες χώρες θα καταλήξουν με τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

 

(3.) Τώρα ανοίγουν στη Γερμανία οι πρώτοι τερματικοί σταθμοί LNG από τις ΗΠΑ. Πώς θα επηρεάσει αυτό το εμπόριο και την αλληλεξάρτηση / εξάρτηση μεταξύ Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών;

ΥΓ: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και η καταστροφή των Nord Stream 1 και 2 έχουν καταστήσει την Ευρώπη εξαρτημένη από τις προμήθειες των ΗΠΑ, με τόσο υψηλό κόστος φυσικού αερίου LNG (περίπου έξι φορές αυτό που πρέπει να πληρώσουν οι Αμερικανοί και οι Ασιάτες) που η Γερμανία και άλλες χώρες έχουν χάσει την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται στην παραγωγή χάλυβα, την κατασκευή γυαλιού, το αλουμίνιο και πολλούς άλλους τομείς. Αυτό δημιουργεί ένα κενό που οι θυγατρικές των ΗΠΑ φιλοξενούν για να καλύψουν από τις επενδύσεις τους σε άλλες χώρες ή ακόμα και από τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Η προσδοκία είναι ότι η γερμανική και άλλες ευρωπαϊκές βαριές βιομηχανίες, χημικές και άλλες κατασκευές θα πρέπει να μετακινηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να προμηθευτούν πετρέλαιο και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που τους λένε να μην αγοράσουν από τη Ρωσία, το Ιράν ή άλλες εναλλακτικές λύσεις. Η υπόθεση είναι ότι μπορούν να εμποδιστούν από τη μετεγκατάστασή τους στη Ρωσία ή την Ασία επιβάλλοντας κυρώσεις, πρόστιμα και πολιτική ανάμειξη στην ευρωπαϊκή πολιτική από αμερικανικές ΜΚΟ και δορυφόρους του National Endowment for Democracy, όπως συμβαίνει από το 1945. Μπορούμε να αναμένουμε μια νέα επιχείρηση Gladio για την προώθηση πολιτικών που θα είναι πρόθυμοι να διατηρήσουν αυτό το Παγκόσμιο Ρήγμα και τη μετατόπιση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα ερώτημα είναι αν θα ακολουθήσει το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της Γερμανίας. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις. Αυτό το είδος δημογραφικής συρρίκνωσης είναι αυτό που έχουν βιώσει οι χώρες της Βαλτικής. Είναι υποπροϊόν των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

 

(4.) Ποια είναι η άποψή σας για την τρέχουσα στρατιωτική κατάσταση στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο;

ΥΓ: Φαίνεται ότι η Ρωσία θα κερδίσει εύκολα τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Πιθανότατα θα δημιουργήσει μια Απομνημονοποιημένη Ζώνη για να προστατεύσει τις ρωσόφωνες περιοχές (που πιθανότατα ενσωματώθηκαν στη Ρωσία) από τη φιλονατοϊκή Δύση προκειμένου να αποτρέψει το σαμποτάζ και την τρομοκρατία.

Θα ειπωθεί στην Ευρώπη να συνεχίσει να μποϊκοτάρει τη Ρωσία και τους συμμάχους της αντί να επιδιώκει αμοιβαία οφέλη από αμοιβαίο εμπόριο και επενδύσεις. Οι ΗΠΑ μπορεί να παροτρύνουν την Πολωνία και άλλες χώρες να «πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο Πολωνό» ή Λιθουανικό, μιμούμενες την Ουκρανία. Θα ασκήσει πίεση στην Ουγγαρία. Κυρίως, όμως, θα επιμείνει ώστε η Ευρώπη να δαπανήσει ένα τεράστιο ποσό για να επανεξοπλιστεί, κυρίως με αμερικανικά όπλα. Αυτή η δαπάνη θα παραγκωνίσει τις κοινωνικές δαπάνες για να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την εξαπλούμενη βιομηχανική ύφεση ή τις επιδοτήσεις για να αναζωογονήσει τη βιομηχανία της. Έτσι, μια στρατιωτικοποιημένη οικονομία θα γίνει μια αυξανόμενη επιβάρυνση – ενώ το καταναλωτικό και βιομηχανικό χρέος θα αυξηθεί, μαζί με το δημόσιο χρέος.

Καθώς συμβαίνει αυτό, η Ρωσία μπορεί να απαιτήσει από το ΝΑΤΟ να επαναφέρει τα σύνορά του στα προ του 1991 σύνορα. Αυτό είναι το πιθανότερο σημείο ανάφλεξης της σύγκρουσης.

 

(5.) Ποια είναι η άποψή σας για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση σε αυτόν τον πόλεμο. Οι κυβερνήσεις της G7 και της ΕΕ μιλούν ήδη για την ανοικοδόμηση και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο. Τι σημαίνει αυτό για τις δυτικές επιχειρήσεις και τον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό;

ΥΓ: Η Ουκρανία δύσκολα μπορεί να ανοικοδομηθεί. Καταρχάς, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της έχει φύγει και είναι απίθανο να επιστρέψει, δεδομένης της καταστροφής των κατοικιών και των υποδομών – και των συζύγων.

Δεύτερον, η Ουκρανία ανήκει κυρίως σε μια στενή ομάδα κλεπτοκρατών – οι οποίοι προσπαθούν να ξεπουλήσουν σε δυτικούς γεωργικούς επενδυτές και άλλους γύπες. (Νομίζω ότι ξέρετε ποιοι είναι.)

Η Ουκρανία είναι ήδη υπερχρεωμένη και έχει γίνει φέουδο του ΔΝΤ (εννοώντας στην πράξη, του ΝΑΤΟ). Η Ευρώπη θα κληθεί να «συνεισφέρει» και τα συναλλαγματικά αποθέματα που κατασχέθηκαν από τη Ρωσία μπορεί να δαπανηθούν για την πρόσληψη αμερικανικών εταιρειών για να κάνουν μια οικονομική δολοφονία ανοικοδομώντας μια προσποίηση μιας οικονομίας στην Ουκρανία - αφήνοντας τη χώρα ακόμη πιο χρεωμένη.

Ένας νέος υπουργός Εξωτερικών του Δημοκρατικού Κόμματος θα επαναλάβει τη Μαντλίν Ολμπράιτ και θα πει ότι η δολοφονία της οικονομίας, των παιδιών και των στρατιωτών της Ουκρανίας «άξιζε τον κόπο» ως κόστος διάδοσης της δημοκρατίας τύπου ΗΠΑ.

 

(6.) Έχω διαβάσει πολλές ιστορικές εκθέσεις σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Φαίνεται ότι όλο και περισσότερο οι κυρώσεις πλήττουν σκληρά τη Ρωσία, επειδή δεν μπορούν να παράγουν όλα τα προϊόντα, ειδικά την τεχνολογία, από μόνα τους. Από την άλλη η Ρωσία έχουν πλέον πιο σταθερές επιχειρήσεις και αγοραστές με και στην Κίνα, την Ινδία.

Τι πραγματικό αποτέλεσμα έχουν οι κυρώσεις σύμφωνα με την ανάλυσή σας;

ΥΓ: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ αποδείχθηκαν ένα απροσδόκητο θεόσταλτο δώρο για τη Ρωσία. Στη γεωργία, για παράδειγμα, οι κυρώσεις κατά των λιθουανικών και άλλων εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων της Βαλτικής έχουν οδηγήσει σε άνθηση ενός εγχώριου ρωσικού τυροκομικού και γαλακτοκομικού τομέα. Η Ρωσία είναι τώρα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο, χάρη στις δυτικές κυρώσεις που είχαν σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα με τους προστατευτικούς δασμούς και τις ποσοστώσεις εισαγωγής του είδους που χρησιμοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1930 για να εκσυγχρονίσουν τον γεωργικό τους τομέα.

Αν ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν μυστικός Ρώσος πράκτορας, δύσκολα θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο τη Ρωσία. Ρωσία χρειαζόταν την οικονομική απομόνωση του προστατευτισμού, αλλά εξακολουθούσε να είναι υπερβολικά προσκολλημένη στη νεοφιλελεύθερη πολιτική ελεύθερων συναλλαγών για να το κάνει αυτό μόνη της. Έτσι το έκαναν οι ΗΠΑ για αυτό.

Οι κυρώσεις υποχρεώνουν τις χώρες να γίνουν πιο αυτοδύναμες, τουλάχιστον σε βασικές ανάγκες όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια. Αυτή η αυτοδυναμία είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στην οικονομική αποσταθεροποίηση των ΗΠΑ για να αναγκάσει την αλλαγή καθεστώτος και παρόμοια συμμόρφωση.

Ένα αποτέλεσμα είναι ότι η Ρωσία θα χρειαστεί να αγοράσει πολύ λιγότερα από την Ευρώπη ακόμη και μετά το τέλος των μαχών στην Ουκρανία. Έτσι, θα υπάρχει λιγότερη ανάγκη για τη Ρωσία να εξάγει πρώτες ύλες στην Ευρώπη. Μπορεί να τα δουλέψει από μόνη της. Ο βιομηχανικός πυρήνας που ήταν η Ευρώπη μπορεί να καταλήξει περισσότερο στη Ρωσία και τους Ασιάτες συμμάχους της παρά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό είναι το ειρωνικό αποτέλεσμα του νέου Σιδηρού Παραπετάσματος του ΝΑΤΟ.

 

(7.) Πώς θα περιγράφατε την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία: Βλέπετε βιομηχανικό καπιταλισμό ή σοσιαλισμό εκεί;

ΥΓ: Το ΚΥΤ ήταν ο αρχικός πυρήνας των BRICS, που τώρα επεκτάθηκε σε μεγάλο βαθμό για να συμπεριλάβει το Ιράν και μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ασίας και τους δρόμους που εμπλέκονται με την πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας. Ο στόχος είναι η Ευρασία να μην χρειάζεται πλέον να βασίζεται στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική.

Ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ αναφερόταν συχνά στην «Παλιά Ευρώπη» ως συρρικνούμενη νεκρή ζώνη. Απέτυχε να ακολουθήσει τα σχέδιά της πριν από έναν αιώνα να εξελιχθεί σε μια όλο και πιο κοινωνικοποιημένη οικονομία με κρατική επιδότηση της αύξησης του βιοτικού επιπέδου και της παραγωγικότητας της εργασίας, της επιστήμης και της βιομηχανίας. Η Ευρώπη απέρριψε όχι μόνο τον μαρξισμό αλλά και τη βάση της μαρξιστικής ανάλυσης στην κλασική οικονομία του Άνταμ Σμιθ, του Τζον Στιούαρτ Μιλ και των συγχρόνων τους. Αυτός ο δρόμος ακολουθήθηκε στην Ευρασία, ενώ ο δεξιός αντικυβερνητικός φιλελευθερισμός των Σχολείων της Αυστρίας και του Σικάγου κατέστρεψε τις οικονομίες του ΝΑΤΟ εκ των έσω.

Καθώς ο τόπος της βιομηχανικής και τεχνολογικής υπεροχής κινείται προς ανατολάς, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις και η εργασία πιθανότατα θα ακολουθήσουν.

Οι ευρασιατικές χώρες θα εξακολουθούν να επισκέπτονται την Ευρώπη ως τουρίστες, καθώς οι Αμερικανοί επιθυμούν να επισκεφθούν την Αγγλία ως ένα είδος θεματικού πάρκου μεταφεουδαρχικής καταγωγής, την απόσπαση των φρουρών του παλατιού και άλλες γραφικές αναμνήσεις από την εποχή των ιπποτών και των δράκων. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μοιάζουν περισσότερο με αυτές της Τζαμάικα και της Καραϊβικής, με τα ξενοδοχεία και τη φιλοξενία να γίνονται οι κύριοι τομείς ανάπτυξης, με Γάλλους και Γερμανούς σερβιτόρους ντυμένους με τα γραφικά οιονεί χολιγουντιανά κοστούμια τους. Τα μουσεία θα κάνουν μια ακμάζουσα επιχείρηση καθώς η ίδια η Ευρώπη μετατρέπεται σε ένα είδος μουσείου μεταβιομηχανισμού.

 

(8.) Επί του παρόντος είδαμε την κατάρρευση και τη χρεοκοπία του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FXT. Η διαχείριση αυτής της εταιρείας φαίνεται να είναι εξαιρετικά εγκληματική. Πώς το κρίνετε αυτό;

ΥΓ: Το έγκλημα είναι αυτό που έκανε τα κρυπτονομίσματα έναν αναπτυσσόμενο τομέα τα τελευταία χρόνια. Οι επενδυτές αγόρασαν κρυπτονομίσματα επειδή είναι ένα όχημα για τις περιουσίες που γίνονται στο διεθνές εμπόριο ναρκωτικών, το εμπόριο όπλων, άλλα εγκλήματα και φοροδιαφυγή. Αυτοί είναι οι μεγάλοι τομείς μεταβιομηχανικής ανάπτυξης στις δυτικές οικονομίες.

Τα συστήματα Ponzi είναι συχνά καλά επενδυτικά οχήματα στο στάδιο απογείωσης - το στάδιο αντλίας και απόρριψης. 

Ήταν αναπόφευκτο ότι οι εγκληματίες όχι μόνο θα χρησιμοποιούσαν κρυπτονομίσματα για τη μεταφορά κεφαλαίων, αλλά στην πραγματικότητα θα δημιουργούσαν τα δικά τους νομίσματα «απαλλαγμένα από καταπιεστικές κυβερνητικές ρυθμίσεις». Οι εγκληματίες είναι οι απόλυτοι ελευθεριακοί της ελεύθερης αγοράς της Σχολής του Σικάγο.

Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του νόμισμα, όπως έκαναν οι αμερικανικές τράπεζες άγριας δύσης στα μέσα του 19ου αιώνα, τυπώνοντας νόμισμα κατά βούληση. Όταν κάποιος πήγε για ψώνια στις αρχές του 20ου αιώνα, τα καταστήματα είχαν ακόμα λίστες με τις μεταβαλλόμενες αποτιμήσεις διαφόρων χαρτονομισμάτων. Τα καλύτερα σχεδιασμένα έτειναν να είναι τα πιο επιτυχημένα.

(9.) Έχετε κάποια γνώση για τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ του FTX και της Ουκρανίας, της κυβέρνησης στο Κίεβο; Υπήρξαν κάποιες φήμες και δημοσιεύματα στα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με αυτό;

ΥΓ: Το ΔΝΤ και το Κογκρέσο έχουν καταβάλει μεγάλα χρηματικά ποσά στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και στους επικεφαλής κλεπτοκράτες της.

 Οι εφημερίδες αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων έχει παραδοθεί στο FTX - το οποίο έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοδότης του Δημοκρατικού Κόμματος (πίσω από τον Τζορτζ Σόρος, ο οποίος λέγεται επίσης ότι προσπαθεί να αγοράσει ουκρανικά περιουσιακά στοιχεία). 

Έτσι, μια κυκλική ροή φαίνεται να λειτουργεί: το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψηφίζει για χρηματοδότηση για την Ουκρανία, η οποία βάζει μερικά από αυτά τα χρήματα σε κρυπτονομίσματα FTX για να πληρώσει ή την πολιτική εκστρατεία φιλοουκρανών πολιτικών.

 

(10.) Πριν από μερικούς μήνες υπήρχαν άρθρα στον αμερικανικό Τύπο σχετικά με τα σχέδια της FED: Σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό δολάριο, ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC). Επίσης, στην Ευρώπη η πρόεδρος της ΕΚΤ κυρία Λαγκάρντ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Λίντνερ, μιλούν για την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ.

Εδώ στη Γερμανία ορισμένοι επικριτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι αυτό θα ωθήσει μόνο τη συνολική επιτήρηση του πληθυσμού και των πελατών.

Ποια είναι η άποψή σας για τα ψηφιακά νομίσματα;

ΥΓ: Δεν είναι το τμήμα μου. Όλες οι τραπεζικές συναλλαγές είναι ηλεκτρονικές, οπότε τι σημαίνει «ψηφιακός»; Για τους ελευθεριακούς, δεν σημαίνει κυβερνητική εποπτεία, αλλά στα χέρια της κυβέρνησης, η κυβέρνηση θα έχει ένα αρχείο για όλα όσα ξοδεύει ο καθένας.

 

(11.) Ποια είναι η άποψή σας για την τρέχουσα αδυναμία ή ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ, του ευρώ, της βρετανικής λίρας, του χρυσού και του αργύρου;

ΥΓ: Το δολάριο θα παραμείνει σε ζήτηση, χάρη στην επιτυχία του να καταστήσει την Ευρωζώνη εξαρτημένη από αυτό. 

Η βρετανική λίρα έχει ελάχιστα μέσα υποστήριξης και λίγους λόγους για τους ξένους να επενδύσουν σε αυτήν. Το ευρώ είναι ένα κατώτερο δορυφορικό νόμισμα από το δολάριο.

Χωρίς ένα δολάριο ή άλλο νόμισμα για να διατηρήσουν τα νομισματικά τους αποθέματα, οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνουν το ποσοστό που κατέχεται σε χρυσό, επειδή δεν έχει κυβερνητικές υποχρεώσεις που συνδέονται με αυτό - έτσι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούν απλώς να το αρπάξουν, όπως έκαναν με τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας. Οι χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να εμπιστευτούν ότι δεν θα ακολουθήσουν τις εντολές των ΗΠΑ για να αρπάξουν τα αποθέματα ξένων χωρών, οπότε θα αποφευχθούν.

Καθώς η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ μειώνεται έναντι του δολαρίου, οι ξένες επενδύσεις θα μειωθούν, επειδή οι επενδυτές δεν θα θέλουν να επενδύσουν σε (1) μια συρρικνούμενη αγορά και (2) εταιρείες που κερδίζουν εγχώρια ευρώ που αξίζουν όλο και λιγότερα δολάρια ή άλλο σκληρό νόμισμα για κεντρικά γραφεία.

Φυσικά, ο χρυσός θα πρέπει να κρατηθεί στο σπίτι, έτσι ώστε να μην μπορεί απλά να αρπάξει, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας άρπαξε τον χρυσό της Βενεζουέλας και τον έδωσε στον δεξιό πληρεξούσιο των ΗΠΑ. Η Γερμανία θα ήταν συνετό να επιταχύνει την αερομεταφορά της δικής της προσφοράς χρυσού από τα θησαυροφυλάκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη.

 

(12.) Ποια είναι η τρέχουσα ανάλυσή σας για την ενεργειακή και χρηματοπιστωτική κρίση στον κόσμο;

ΥΓ: Καμία πραγματική κρίση όσο μια αργή συντριβή. Οι αυξανόμενες τιμές πλήρωσαν για αυτό που εξάγει η Αμερική: πετρέλαιο, τρόφιμα και αγαθά μονοπωλίου πληροφορικής, με το κόστος διαβίωσης για τους καταναλωτές να αυξάνεται ταχύτερα από τους μισθούς. Έτσι θα υπάρξει μια σφίξιμο συμπίεση ή οι περισσότερες οικογένειες. Η μεσαία τάξη θα ανακαλύψει ότι είναι πραγματικά η μισθολογική τάξη τελικά και θα προχωρήσει βαθύτερα στο χρέος – ειδικά αν προσπαθήσει να προστατευθεί παίρνοντας υποθήκη για να αγοράσει ένα σπίτι.

Έχω μελετήσει το 11ου και 12ου αιώνες για την ιστορία του χρέους μου και συνάντησα μια ιστορία που μπορεί να έχει σχέση με τις ερωτήσεις που έχετε θέσει. 

Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι είναι μια αμυντική συμμαχία. Αλλά η Ρωσία δεν έχει καμία επιθυμία να εισβάλει στην Ευρώπη. Ο λόγος είναι προφανής: Κανένας στρατός δεν μπορεί να εισβάλει σε μια μεγάλη χώρα. Το πιο σημαντικό, η Ρωσία δεν έχει καν κίνητρο να καταστρέψει την Ευρώπη ως αντίπαλος μαριονέτας των ΗΠΑ. Η Ευρώπη ήδη αυτοκαταστρέφεται.

Θυμάμαι τη μάχη του Μαντζικέρτ το 1071, όταν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία έχασε από τους Σελτζούκους Τούρκους (κυρίως επειδή ο στρατηγός της από τον οποίο εξαρτιόταν ο αυτοκράτορας, ο Ανδρόνικος Δούκας, αυτομόλησε και στη συνέχεια ανέτρεψε τον Αυτοκράτορα. Το Crusade of Kings, ένα συμπλήρωμα παιχνιδιού, καλύπτει εκτενώς τη μάχη και ισχυρίζεται ότι η ακόλουθη συνομιλία έλαβε χώρα μεταξύ του Alp Arslan και του Romanos:

Αλπ Αρσλάν: «Τι θα έκανες αν με έφερναν ενώπιόν σου ως φυλακισμένο;»

Ρωμανός: «Ίσως να σε σκότωνα ή να σε εξέθετα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης».

Αλπ Αρσλάν: «Η τιμωρία μου είναι πολύ βαρύτερη. Σε συγχωρώ και σε ελευθερώνω».

Αυτή είναι η τιμωρία που θα λάβει η Ευρώπη από την Ευρασία. Οι ηγέτες της έχουν κάνει την επιλογή τους: να είναι δορυφόρος των ΗΠΑ.

Γερμανική συνέντευξη, από τον Μίχαελ Χάντσον - Η κριτική unz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου