Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη


Του Λέανδρου Ρακιντζή

Διαβάζοντας ο μέσος Έλληνας -που προσπαθεί να βγάλει τον μήνα μετρώντας κέρματα- την ανάρτηση άλλου ευρωβουλευτή, ότι η Εύα Καϊλή σκόπευε να εξάγει 35.000.000 δολάρια σε φορολογικό παράδεισο, δηλαδή σε χώρα που δεν ελέγχεται η προέλευση των χρημάτων ούτε είναι δυνατή η κατάσχεσή τους ως προϊόντων δωροδοκίας και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ένοιωσε τεράστια οργή. 
Γιατί μια βουλευτής, που αυτός με την ψήφο του έστειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να υπερασπίσει τα συμφέροντα της χώρας μας, τον πρόδωσε. 
Γιατί η απόκτηση τόσων χρημάτων προϋποθέτει ένα αντίστοιχο μη νόμιμο αντάλλαγμα ή παροχή παράνομων υπηρεσιών από τη θέση της ως αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια χώρα που είναι σύμμαχος και χορηγός του αιώνιου εχθρού μας. 
Φαίνεται ότι η κινηματογραφική ατάκα "είναι πολλά τα λεφτά Άρη" έχει διαχρονική και παγκόσμια ισχύ, που επιβεβαιώνει την κοινή πεποίθηση, ότι όλοι έχουν την κατόπιν πετυχημένου παζαριού τιμή τους.

Δεν γνωρίζω αν θα επαληθευθεί με στοιχεία η παραπάνω ανάρτηση, όμως, αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί η εντύπωση παραμένει όχι μόνο σε βάρος της ευρωβουλευτού αλλά σε βάρος όλου του πολιτικού κόσμου, της πολιτικής ζωής και κυρίως της δημοκρατίας για τον τρόπο επιλογής των υποψήφιων που περιλαμβάνονται στους εκλογικούς συνδυασμούς.

Σαφώς κάποιος προωθεί νέους με πολιτικά προσόντα ή είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα χωρίς όμως άλλη αξιολόγηση πλην της λόγω αναγνωρισιμότητας δυνατότητας συλλογής ψήφων. Η πρακτική όμως αυτή έχει ως αποτέλεσμα αφενός να εισέρχονται στο κοινοβούλιο άτομα χωρίς προσόντα, που δεν συνεισφέρουν τίποτα στην πολιτική ζωή ή άτομα προσοντούχα χωρίς ηθικές αρχές με επιζήμιες συνέπειες για αυτούς και τη χώρα μας, αφετέρου να απέχουν της πολιτικής αξιόλογα άτομα, που θα μπορούσαν να προσφέρουν.

Φαίνεται, ότι τελικά διατάχθηκε από τις βελγικές δικαστικές αρχές η σύλληψη της Εύας Καϊλή, γιατί θεωρήθηκε ότι με το να βρεθούν στο σπίτι της "σακούλες με μη δηλωθέντα χαρτονομίσματα" -δηλαδή πιάστηκε, όπως λέει ο λαός, με "την κατσίκα στην πλάτη"- οι πράξεις της δωροδοκίας και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος ήταν αυτόφωρες, που σημαίνει ότι δεν απαιτείται πλέον η χρονοβόρα άρση της βουλευτικής της ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά η άμεση διεξαγωγή των ανακρίσεων και η μετά το πέρας αυτών εισαγωγή της σε δίκη ενώπιον των βελγικών δικαστηρίων με κατηγορίες που στηρίζονται στον βελγικό ποινικό νόμο.

Φυσικά μέχρι της αμετάκλητης απόφασης του δικαστηρίου ισχύει το τεκμήριο αθωότητας ως προς το ποινικό μέρος της υπόθεσης, όχι όμως ως προς την πολιτική διάσταση της υπόθεσης, γιατί ήδη καθαιρέθηκε από αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαγράφηκε από το ΚΙΝΑΛ και γεννώνται ισχυρά επιχειρήματα κατά της άποψης, ότι δεν πρέπει να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών, όταν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι προς τούτο.

Επίσης γεννώνται δύο τεράστια ερωτηματικά: 
Το πρώτο εθνικό, πώς είναι δυνατόν μια Ελληνίδα ευρωβουλευτής που ο λαός την έστειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας μας, να στηρίζει με την επίσημη ιδιότητά της τις πολιτικές επιδιώξεις του Κατάρ, συμμάχου και χορηγού της Τουρκίας, να συνδεθεί με τη συνθήκη Σένγκεν, ώστε οι ανέλεγκτα έχοντες διαβατηρίου Κατάρ να εισέρχονται χωρίς visa στην Ε.Ε., που αν γίνει δεκτό θα δημιουργήσει προηγούμενο στο αίτημα της Τουρκίας για τη χορήγηση σε αυτή του ίδιου προνομίου. 
Το δεύτερο, διεθνές, που αφορά και τη χώρα μας, ότι για πρώτη φορά με στοιχεία αποκαλύπτεται ο σκοτεινός ρόλος κάποιων διεθνών ΜΚΟ, τα τεράστια ποσά που διαχειρίζονται από χορηγίες της Ε.Ε. ή "μαύρα" για υπηρεσίες λόμπυ, αλλά και οι ανέλεγκτες δράσεις κάποιων ΜΚΟ στη χώρα μας για την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Νομίζω, ότι είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσει στην Ε.Ε. και στη χώρα μας το θολό τοπίο των ΜΚΟ.

Η περίπτωση Καϊλή είναι η κορφή του παγόβουνου και αναμένεται να προκληθούν τεκτονικοί σεισμοί τόσο στα εσωτερικά της Ε.Ε., γιατί επικρατεί έντονος προβληματισμός για την κρίση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στην πολιτική ζωή της χώρας.

* Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου