Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Τουρκία-Βουλγαρία σε στενή συνεργασία: Σύσφιξη σχέσεων Ερντογάν-Ράντεφ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντησε τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρούμεν Ράντεφ στην Κωνσταντινούπολη

ΟΤούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να έχει «αποτελεσματική συνεργασία» με τη Βουλγαρία για την αντιμετώπιση της ασφάλειας των συνόρων και τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρούμεν Ράντεφ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε: «Εστιάσαμε στην ανάγκη για αποτελεσματική συνεργασία στη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης».

Η Τουρκία και η Βουλγαρία μοιράζονται 513 χιλιόμετρα (319 μίλια) σύνορα.

Αυτή η διμερής συνεργασία θα αναπτυχθεί περαιτέρω με την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των συνοριακών πυλών από τη βουλγαρική πλευρά και την ενίσχυση της υποδομής επιθεώρησης τροφίμων, πρόσθεσε.

Είπε ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας έφτασε τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, προσθέτοντας ότι ο κοινός στόχος που αποφασίστηκε στις συνομιλίες της Παρασκευής ήταν να αυξηθεί στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι συνομιλίες της Παρασκευής ήταν "πολύ χρήσιμες", είπε ο Ράντεφ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αύξησης της ασφάλειας και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Συνεργασία για την ενεργειακή ασφάλεια

Το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας ήταν επίσης στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσει στην κάλυψη της ζήτησης της Βουλγαρίας.

Εν τω μεταξύ, ο Ράντεφ χαιρέτισε τις προσπάθειες της Άγκυρας να αποτρέψει την αυξανόμενη παράνομη μετανάστευση.

Ο Ράντεφ χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες της Τουρκίας να βοηθήσει στη σύναψη συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών και την υποστήριξή της στην ανάγκη της Βουλγαρίας για υγροποιημένο αέριο.

Στις 22 Ιουλίου, η Τουρκία, ο ΟΗΕ, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν μια συμφωνία ορόσημο στην Κωνσταντινούπολη για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία είχαν σταματήσει τον Φεβρουάριο λόγω της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Μέρες πριν από την προγραμματισμένη λήξη της, η συμφωνία ορόσημο για σιτηρά παρατάθηκε για άλλες 120 ημέρες, ξεκινώντας από τις 19 Νοεμβρίου.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου