Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Αρχίζει το ξεκαθάρισμα

Του Γιώργου Κράλογλου

Η "συγγνώμη" της αριστεράς και της προόδου..., προς τους μικρούς και μεσαίους για τον φορολογικό πνιγμό, 2015-18, δεν πιάνει τόπο. Λεφτά δεν υπάρχουν...

Και αυτά που υπάρχουν,  είτε από προγράμματα της Ε.Ε και του κορβανά είτε από Τραπεζικό χρήμα (που θα περνάει φίλτρα για να δοθεί) δεν θα είναι για όσους αδυνατούν να τα φέρουν βόλτα. 

Ρωτήστε όπου θέλετε και ψάξτε όλες τις γωνιές χρηματοδότησης που έκρυβαν λεφτά και

ευκαιρίες δανείων μέχρι και το 2020.

Τίποτε δεν θα μας θυμίζει αυτά που ξέραμε, από το 2023. Ίσως να μην έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη και στην αγορά αυτό που μας περιμένει. 

Και κατά τη γνώμη μας πολύ κακώς έχει εστιαστεί η προσοχή της μεγάλης κρίσης στα νοικοκυριά, στη θέρμανση και στα καύσιμα. Πολύ κακώς.

Οι σκηνές φρίκης που σχημάτιζαν μετά το 2017 οι μικρομεσαίοι με τα 350.000 λουκέτα στο χέρι,  από τα οποία 180.000 στη Βόρεια Ελλάδα θα γίνουν εικόνες. 

Εικόνες καθημερινότητας που δεν θα τις αλλάζουν οι πολιτικές κόντρες της αριστεράς και προόδου... με την κυβέρνηση για το πώς θα σωθούν μικροί και μεσαίοι (αναμεσά τους και πολλά επιχειρηματικά ζόμπι) από τον ενεργειακό σίφουνα, τον πληθωρισμό. Και ιδίως το λίγο και ακριβό χρήμα που καταφθάνει.

Να γιατί θυμίζουμε (στην εισαγωγή του σημειώματος μας) τις τόσες ευθύνες της κυβέρνησης της αριστεράς και προόδου... (μην ξεχνάτε το προόδου) όταν έπνιγε χιλιάδες μικρούς και μεσαίους με το "μαξιλάρι" του κορβανά για να της βγουν πόροι σε επιδόματα και διορισμούς κομματικού στρατού στο κράτος. 

Ούτε απ’ έξω από τις Τράπεζες δεν θα μπορούν να περάσουν οι 350.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι αδύνατον να σταθούν χωρίς τραπεζικό χρήμα. 

Τα δε κριτήρια της κάθε μορφής επιδοτήσεως από τον κορβανά θα είναι τέτοια που είναι αδύνατο να μας θυμίζουν εποχές με χάρισμα παροχές... Τελείωσαν αυτά. 

Οι Τράπεζες και το ακριβό τους χρήμα δεν θα έχει θέση στα ταμεία αυτών που οι Τράπεζες αποκαλούν ζόμπι επιχειρήσεις.

Έστω και τους κατάντησε ζόμπι ο φορολογικός τους αφανισμός την 3ετία 2015-2017. Το συγγνώμη των αριστερών δεν θα τρώγεται από τους μικρούς επιχειρηματίες που αναπνέουν μόνο με δανεικά Τραπεζών.

Αυτή είναι η αλήθεια είτε μας αρέσει είτε όχι πολιτικά. 

Και αλήθειες όπως αυτή δεν ανατρέπονται με πολιτικά χαϊδολογήματα όπως εκείνα των επιστρεπτέων (που επίσης μπήκαν στο συρτάρι) ή τα άλλα με τις επιδοτήσεις μισθών και μεροκάματων.  

Γιατί και στον χώρο αυτό των μισθών και των μεροκάματων θα γίνει ξεκαθάρισμα και όποιος αντέξει.

Τι διαπιστώνει η μικρή επιχειρηματική κοινότητα (αυτή που στέκεται στα πόδια της και επιμένει ακόμη και με επενδύσεις). Ότι της λείπουν κάπου 250.000 τεχνίτες με ειδικότητες και γνώσεις σύγχρονης παραγωγής. 

Να και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως αποτυπώνεται στο χθεσινό ρεπορτάζ του κ. Γ. Λαμπίρη στο Capital.gr "Πέρασμα στην Αυστραλία για τους "Κουλουράδες", "...ζήτημα αποτελεί η εξεύρεση προσωπικού για την επιχείρηση, δεδομένου ότι όπως λέει ο κύριος Γρίβας υφίστανται ελλείψεις σε θέσεις πωλητών και βοηθών κουζίνας παρά το γεγονός ότι όπως λέει η επιχείρησή του πληρώνει ικανοποιητικά τους εργαζόμενους που απασχολεί. Ενδεικτικά αναφέρει ότι ένας πωλητής λαμβάνει πρώτο μισθό 750 ευρώ καθαρά και ένας αρτοποιός θα λάβει από 1.000 έως 1.200 ευρώ καθαρά το μήνα."

Τι μας λέει όμως και ο αντίλογος από την αγορά εργασίας (επιβεβαιώνοντας ότι πάμε σε μεγάλο ξεκαθάρισμα) "...δεν μας ενδιαφέρον δουλειές των 400-500 ευρώ που μας υποχρεώνουν και σε 10ωρο απασχόλησης με πληρωμή μετά από 3μηνο ή και 5μηνο -από το 40% των επιχειρήσεων-). 

Τι θα συμβεί λοιπόν και εδώ;

Κατά την άποψή μας θα σταθούν μικροί,  μεσαίοι αλλά και μεγάλοι που θα δίνουν τουλάχιστον τον κατώτατο (προοπτικής 750 ευρώ) και θα υπόσχονται εργασιακό μέλλον μέσα σε περιβάλλον αντοχής των επιχειρήσεων, με τα δικά τους κεφάλαια και όχι αποκλειστικά τα τραπεζικά. Πόσοι όμως είναι σε θέση να το βεβαιώσουν αυτό . Αλλά να το επιβεβαιώσει και η Τράπεζά τους...

george.kraloglou@capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου