Εντείνεται ο ενεργειακός πόλεμος καθώς σκληραίνουν τα ρωσικά αντίμετρα στις πρωτοφανείς κυρώσεις τής Δύσης στον ενεργειακό τομέα - Ο υπουργός ενέργειας Nikolay Shulginov σημείωσε ότι πρόκειται για κάποιο είδος διεθνούς συνωμοσίας και παράνομου καρτέλ.
Η Ρωσία θα σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Nikolay Shulginov σε συνέντευξή του στο
τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1 την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022.»«Σίγουρα δεν θα πουλήσουμε (ενεγειακά προϊόντα) με ζημία ή κάτω από το κόστος.
Είναι αδύνατο.
Αυτό είναι ένα είδος συνωμοσίας (σ.σ. των δυτικών δυναμεων) και συγκρότηση καρτέλ εναντίον μας.
Σίγουρα δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια συμπεριφορά προς εμάς», επισήμανε με νόημα.
Θα αποτύχουν τα σχέδια – «Σαν την ουρά του λύκου»…
Σύμφωνα
με επανειλημμένες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων τα σχέδια της να
επιβληθεί ένα ανώτατο όριο στην τιμή των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου και
αερίου ως απάντηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα αποτύχουν και θα οδηγήσουν τελικά στην αστάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.
Λίγο πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώσει ένα πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022, ο
Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin απείλησε να διακόψει τον εφοδιασμό, αν
επιβληθούν τέτοια όρια, προειδοποιώντας τη Δύση πως θα παγώσει σαν «την
ουρά του λύκου» σε ένα ρωσικό παραμύθι.
Η Ομάδα των Επτά
μεγάλων βιομηχανικών χωρών (G7) θέλει να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του
πετρελαίου, με μέτρα που μένει να προσδιορισθούν.
Διχασμός στην Ευρώπη
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Maria Zakharova δήλωσε πως οι Δυτικοί δεν κατάλαβαν ότι τέτοια μέτρα θα επηρεάσουν τελικά τις ίδιες τις χώρες τους.
«Η Δύση στο σύνολό της δεν καταλαβαίνει: η επιβολή ενός πλαφόν στις τιμές των ρωσικών ενεργειακών πόρων θα οδηγήσει σε ένα ολισθηρό έδαφος κάτω από τα ίδια της τα πόδια», δήλωσε η Maria Zakharova.
Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της ρωσικής Κάτω Βουλής, δήλωσε σήμερα πως τα σχέδια της Δύσης θα αποτύχουν και πως οι τιμές θα εκτοξευθούν πολύ πέρα από το τεχνητά επιχειρούμενο ανώτατο όριο τιμής.
«Αυτό που κρατικοί αξιωματούχοι της G7 αποκαλούν “οροφή” τιμής θα γίνει “πάτωμα” τιμής», έγραψε ο Vyacheslav Volodin, πρόεδρος της Δούμας, στο κανάλι του στην εφαρμογή Telegram.
«Η παγκόσμια αγορά δεν περιορίζεται σε επτά χώρες», σημείωασε
Η στροφή στην Ασία
Οι προσπάθειες της Δύσης να τιμωρήσει τον μεγαλύτερο στον κόσμο παραγωγό φυσικών πόρων, από το πετρέλαιο και το αέριο μέχρι τον χρυσό, τα μέταλλα, τον άνθρακα και την ξυλεία, δεν είναι κάτι εύκολο, ιδιαίτερα όταν η Κίνα, η Ινδία και άλλοι καταναλωτές εξακολουθούν να τους αγοράζουν.
H Ρωσία εργάζεται στρατηγικά για να αναδρομολογήσει τις εξαγωγές ορυκτών ενεργειακών προϊόντων από την Ευρώπη και να τις κατευθύνει στην Ασία, η οποία άλλωστε με ηγέτιδα την Κίνα αποτελεί το επίκεντρο πλέον της παγκόσμιας παραγωγικής δραστηριότητας..
Στο επίκεντρο του αναπροσανατολισμού των εξαγωγών βρίσκεται ο αγωγός Power of Siberia 2.
Πρόκειται για ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος έχει δυναμικότητα αντίστοιχη με εκείνη των Nord Stream 1 και Nord Stream 2 που σχεδιάστηκαν για να συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη συνολικά, μέσω της Βαλτικής.
Θα είναι δε σε θέση να μεταφέρει 50 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως από τη Σιβηρία προς την «καρδιά» της ανερχόμενης υπερδύναμης, μέσω της Μογγολίας.
«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις αναφορικά με την πιθανή προώθηση ενός μεγάλου έργου στις υποδομές.
Εννοώ την προμήθεια της Κίνας με ρωσικό αέριο μέσω της Μογγολίας», είχε δηλώσει ο ίδιος ο Putin την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022, στο Οικονομικό Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψής του με τον πρωθυπουργό της κεντροασιατικής χώρας, Λουβσαναμσράι Ογιούν-Έρντενε.
Το μεγάλο σχέδιο
Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία, Ρωσία και Κίνα είχαν υπογράψει ένα συμβόλαιο 30 ετών που αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου..
Εσχάτως δε, έχουν ξεκινήσει την τιμολόγηση των συναλλαγών της σε ρούβλια και, κυρίως, γουάν, αμφισβητώντας στην πράξη την ηγεμονία του δολαρίου και το σύστημα διεθνών συναλλαγών SWIFT.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα αγόρασε πέρυσι από την Ρωσία 16,5 δισ. κυβικά αερίου. '
Παρά δε το γεγονός ότι αυτή η ποσότητα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη που εξήχθη προς την Ευρώπη στο ίδιο διάστημα, η λειτουργία του Power of Siberia 1 από το 2019 και η κατασκευή του προαναφερθέντος δεύτερου ομώνυμου αγωγού (ως το τέλος της δεκαετίας) αναμένεται ότι αλλάξουν τα δεδομένα.
Θα καταστήσουν, με άλλα λόγια, την Κίνα τη βασικότερη αγορά για την Gazprom και το Κρεμλίνο για τις επόμενες δεκαετίες, με τη συνολική δυναμικότητα των δύο αγωγών να πλησιάζει τα 90 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Είναι γεγονός, φυσικά, ότι οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, όμως τελική συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί, κυρίως λόγω της δυσπιστίας των Κινέζων αναφορικά με τη διέλευσή του μέσω μιας τρίτης χώρας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, όπως και οι συνολικές αλλαγές στο διεθνές σκηνικό φαίνεται πως επιταχύνουν τη λήψη αποφάσεων
Τα δεδομένα της αγοράς
Να σημειωθεί ότι η πώληση πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη είναι μία από τις κύριες πηγές ρωσικών εσόδων σε ξένο συνάλλαγμα αφότου Σοβιετικοί γεωλόγοι ανακάλυψαν πετρέλαιο και αέριο στα έλη της Σιβηρίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα στις εξαγωγές πετρελαίου παγκοσμίως μετά τη Σαουδική Αραβία, που είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως χώρα στις εξαγωγές φυσικού αερίου.
Η Ευρώπη εισάγει συνήθως περίπου το 40% του φυσικού αερίου της και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.
Αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμευθεί να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, ενώ η Ρωσία έχει περικόψει ή διακόψει τον εφοδιασμό σε τρεις από τους μεγαλύτερους αγωγούς της που μεταφέρουν αέριο στη Δύση.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin προειδοποιεί διαρκώς ότι, αν οι δυτικές χώρες θέλουν να απομακρυνθούν από τη ρωσική ενέργεια, θα τη στείλει ανατολικά σε μεγάλες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία.
H ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία - Το μαρτύριο της στρόφιγγας και η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο
bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου