Τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η Eurostat.
Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 12,1% στην Ελλάδα, από 11,2% τον Αύγουστο (σ.σ. η αρχική πρόβλεψη της Eurostat ήταν για άνοδο κατά 11,4% τον Αύγουστο), ενώ στην Ευρωζώνη η άνοδος ανήλθε στο 10%, έναντι αύξησης 9,1% τον Αύγουστο.
Ο Σεπτέμβριος διέψευσε τις προσδοκίες για ανάσχεση των ανοδικών τάσεων στον πληθωρισμό. Παρ' ότι η ενέργεια παραμένει ο βασικός άξονας που τροφοδοτεί τις ανοδικές τάσεις, αυξάνεται η
ανησυχία για το γεγονός ότι με το τέλος του καλοκαιριού οι τιμές τόσα στα τρόφιμα όσο και στις υπηρεσίες συνεχίζουν την άνοδό τους, καθώς πρόκειται για μεγέθη με μικρή «ευκινησία» τόσο ανοδικά όσο και καθοδικά.Αυτή η διάχυση των πληθωριστικών πιέσεων σε τρόφιμα και υπηρεσίες στατιστικά «εγκαθιστά» τις πληθωριστικές πιέσεις σε μεγαλύτερη έκταση στην οικονομία.
Βέβαια με την πρόοδο του χρόνου αναμένεται τι τα μεγέθη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή θα αρχίσουν να μειώνονται καθώς το 2021 από το φθινόπωρο οι τιμές είχαν αρχίσει να αυξάνονται, οπότε ο ΔΤΚ για τους επόμενους μήνες του 2022 και του 2023, θα συγκρίνεται με υψηλότερα μεγέθη και θα μειώνεται έτσι η τελική ετήσια διαφορά.
Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά περιμένει τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία θα εκδoθούν στις 10 Οκτωβρίου και λίγο αργότερα η Eurostat θα δώσει τα τελικά στοιχεία για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τι δείχνουν οι μετρήσεις
Αναλυτικά, στην Ελλάδα καταγράφεται άνοδος τιμών κατά 12,1% τον Σεπτέμβριο, από 11,2 τον Αύγουστο, 11,3% τον Ιούλιο, 11,6% τον Ιούνιο, 10,5% τον Μάιο, 9,1% τον Απρίλιο, 8% τον Μάρτιο, 6,3% τον Φεβρουάριο και κατά 5,5% τον Ιανουάριο. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο μέσος όρος των κρατών που έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνει αύξηση τιμών κατά 10% τον Σεπτέμβριο, από 9,1% τον Αύγουστο. Στα επιμέρους στοιχεία, η ενέργεια καταγράφει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Σεπτέμβριο στο 40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο και ακολουθούν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός με 11,8% (από 10,6% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 5,6% (έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και οι υπηρεσίες, με 4,3% (έναντι 3,8% τον Αύγουστο).
Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε ιστορικό υψηλό από το 1997, όταν άρχισαν οι κοινές αυτές μετρήσεις τιμών με εναρμονισμένη στάθμιση ανά την ΕΕ, αλλά επί της ουσίας, σε εθνικό επίπεδο οι τιμές αυξάνονται πολύ περισσότερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου