https://thesaker.is/sit-back-and-watch-europe-commit-suicide/
Το εκπληκτικό θέαμα της ΕΕ να διαπράττει αργή κίνηση χαρά-κίρι είναι κάτι για τους αιώνες.
Βοηθά να τοποθετηθεί στρατηγικά μια 5η αρθρογράφος ηθοποιός, στην προκειμένη περίπτωση εκπληκτικά ανίκανη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Lugen, με μια ολοκαίνουργια θορυβώδη ανακοίνωση ενός πρόσθετου πακέτου κυρώσεων:
Αυτό μεταφράζεται στην πράξη στην Αυτοκρατορία των Ψεμάτων ανατρέποντας τους πλουσιότερους – Δυτικούς – πελάτες/μαριονέτες της.
Το σύνθημα για τις επερχόμενες καταστροφικές οικονομικές συνέπειες που αισθάνονται οι Ευρωπαίοι στην καθημερινή τους ζωή (αλλά όχι από το πλουσιότερο 5%):
Έχουμε τη Γερμανία αντιμέτωπη με το φάντασμα του υπερπληθωρισμού της Υεμάρης·
Ο Zoltan Poszar, πρώην γκουρού της NY Fed και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, νυν credit suisse grand vizir, βρίσκεται σε ένα σερί, τονίζοντας πως τα αποθέματα εμπορευμάτων – και εδώ η Ρωσία είναι ασυναγώνιστη – θα είναι ένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό αυτού που αποκαλεί Bretton Woods III (αλλά, στην πραγματικότητα, αυτό που σχεδιάζεται από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και την Οικονομική Ένωση της Ευρασίας είναι ένα δάσος μετά το Bretton Woods).
Ο Πόζαρ παρατηρεί ότι οι πόλεμοι, ιστορικά, κερδίζονται από εκείνους που έχουν περισσότερες προμήθειες τροφίμων και ενέργειας, στο παρελθόν για να τροφοδοτήσουν άλογα και στρατιώτες, σήμερα για να ταΐσουν στρατιώτες και άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη.
Η Κίνα, παρεμπιπτόντως, έχει συγκεντρώσει μεγάλα αποθέματα σχεδόν των πάντων.
Ο Poszar σημειώνει πώς το σημερινό μας σύστημα Bretton Woods II έχει μια αποπληθωριστική ώθηση (παγκοσμιοποίηση, ανοιχτό εμπόριο, αλυσίδες εφοδιασμού) ενώ το Bretton Woods III θα παρέχει μια πληθωριστική ώθηση (απο-παγκοσμιοποίηση, autarky, συσσώρευση πρώτων υλών) των αλυσίδων εφοδιασμού και επιπλέον στρατιωτικές δαπάνες για να είναι σε θέση να προστατεύσει ό, τι θα παραμείνει του θαλάσσιου εμπορίου.
Οι συνέπειες είναι φυσικά συντριπτικές. Αυτό που είναι έμμεσο, δυσοίωνο, είναι ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ρουμπλέγκας ή αμερικάνικο ΥΦΑ;
Το Valdai Club διεξήγαγε μια ουσιαστική συζήτηση εμπειρογνωμόνων σχετικά με αυτό που εμείς στο The Cradle έχουμε ορίσει ως Rublegas - τον πραγματικό γεωοικονομικό game changer στην καρδιά της μεταπετροδιστικής εποχής.
Η Ρωσία μέχρι στιγμής πουλούσε φυσικό αέριο στην Ευρώπη ύψους 155 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.
Η ΕΕ υπόσχεται ρητορικά να την ξεφορτωθεί έως το 2027 και να μειώσει την προσφορά έως το τέλος του 2022 κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Η ριψοκίνδυνη ευρωπαϊκή απάντηση ήταν "αρχίστε να σώζετε", όπως στην "προετοιμασία για χειρότερα πράγματα".
Η ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να πάρει το φυσικό αέριο που χρειάζεται από τη Νορβηγία ή την Αλγερία (η οποία προϋπάρκει την εγχώρια κατανάλωση). Το Αζερμπαϊτζάν θα είναι σε θέση να παρέχει στην καλύτερη περίπτωση 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, αλλά "αυτό θα χρειαστεί 2 ή 3 χρόνια" για να συμβεί.
Ο Γκρόμοφ τόνισε πως «δεν υπάρχει πλεόνασμα στην αγορά σήμερα για υφαλοκρηπίδα ΗΠΑ και Κατάρ».
Μια σημαντική εξέλιξη είναι ότι «η Ρωσία άλλαξε ήδη τις υλικοτεχνικές αλυσίδες εφοδιασμού στην Ασία».
"Μπορείτε να επιβάλετε κυρώσεις εάν υπάρχει πλεόνασμα στην αγορά. Τώρα υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου την ημέρα. Θα στείλουμε τις προμήθειές μας στην Ασία – με έκπτωση. Ως έχει, η Ασία πληρώνει ήδη ένα ασφάλιστρο, από 3 έως 5 δολάρια περισσότερο ανά βαρέλι πετρελαίου.
Σχετικά με τις αποστολές πετρελαίου, ο Γκρόμοφ σχολίασε επίσης το βασικό ζήτημα της ασφάλισης: "Τα ασφάλιστρα είναι υψηλότερα. Πριν από την Ουκρανία, όλα βασίζονταν στο σύστημα FOB. Τώρα οι αγοραστές λένε "δεν θέλουμε να πάρουμε το ρίσκο να πάμε το φορτίο σας στα λιμάνια μας". Έτσι εφαρμόζουν το σύστημα CIF, όπου ο πωλητής πρέπει να ασφαλίσει και να μεταφέρει το φορτίο. Αυτό φυσικά επηρεάζει τα έσοδα."
Ένα απολύτως βασικό ζήτημα για τη Ρωσία είναι πώς να κάνει τη μετάβαση στην Κίνα ως βασικός πελάτης φυσικού αερίου.
Στον αγωγό Γιαμάλ, "το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου πηγαίνει στην Ασία.
Αυτό είναι που οδηγεί τον Γκρόμοφ να σημειώσει ότι , "το μοντέλο της οικονομίας που βασίζεται στην κινητοποίηση δεν είναι τόσο καλό". Αλλά αυτό πρέπει να αντιμετωπίσει η Ρωσία τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
Τα θετικά είναι ότι το νέο πρότυπο θα επιτρέψει "περισσότερη συνεργασία στο πλαίσιο του BRICS"· την επέκταση του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC)· και περισσότερη αλληλεπίδραση και ολοκλήρωση με το "Πακιστάν, Ινδία, Αφγανιστάν και Ιράν".
Μόνο όσον αφορά το Ιράν και τη Ρωσία, οι ανταλλαγές στην Κασπία βρίσκονται ήδη στα σκαριά, καθώς το Ιράν παράγει περισσότερα από όσα χρειάζεται, και πρόκειται να αυξήσει τη συνεργασία με τη Ρωσία στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Υπερηχητική γεωοικονομική
Εναπόκειται στον Κινέζο εμπειρογνώμονα ενέργειας Fu Chengyu να δώσει μια συνοπτική εξήγηση γιατί η προσπάθεια της ΕΕ να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο με αμερικανικό ΥΦΑ είναι, λοιπόν, ένα όνειρο σωλήνα. Ουσιαστικά, η προσφορά των ΗΠΑ είναι "πολύ περιορισμένη και πολύ δαπανηρή".
Ο Fu Chengyu έδειξε πώς μια μακρά, δύσκολη διαδικασία εξαρτάται από τέσσερις συμβάσεις:
"Κάθε συμβόλαιο", τόνισε, "χρειάζεται πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί. Χωρίς όλες αυτές τις υπογεγραμμένες συμβάσεις κανένα μέρος δεν θα επενδύσει – είτε πρόκειται για επενδύσεις σε υποδομές είτε για την ανάπτυξη πεδίου φυσικού αερίου.»
Η ετυμηγορία του Fu Chengyu είναι αυστηρή:
Ήταν αρκετά διαφωτιστικό να αντιπαραβάλλουμε τις επερχόμενες γεωοικονομικές αναταράξεις – την εμμονή της ΕΕ να παρακάμψει το ρωσικό φυσικό αέριο και την εμφάνιση του Rublegas – με τους πραγματικούς λόγους πίσω από την επιχείρηση Ζ στην Ουκρανία, εντελώς συγκεκαλυμμένη από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης psyops.
Έτσι υπέβαλα μερικές ερωτήσεις σε έναν παλιό επαγγελματία του Αμερικανικού Βαθέος Κράτους, τώρα συνταξιούχο, και αρκετά εξοικειωμένος με τις εσωτερικές λειτουργίες του παλιού OSS, του πρόδρομου της CIA, μέχρι την άνοια των νεοσυντηρημένων.
Οι απαντήσεις του ήταν αρκετά απογοητευτικές.
Από μια εντελώς διαφορετική γεωπολιτική προοπτική, αυτό που πραγματικά λέει είναι ότι η αναλυσή του τυχαίνει να συμβαδίζει με τη γεωοικονομική του Ζόλταν Ποζάρ:
*Ο Γκόρντον Νταφ είναι βετεράνος μάχης πεζοναυτών στον πόλεμο του Βιετνάμ. Είναι βετεράνος με ειδικές ανάγκες και έχει εργαστεί σε βετεράνους και θέματα POW για δεκαετίες. Ο Γκόρντον είναι διαπιστευμένος διπλωμάτης και γενικά γίνεται αποδεκτός ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς των παγκόσμιων μυστικών υπηρεσιών. Διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο ιδιωτικό οργανισμό πληροφοριών στον κόσμο και διαβουλεύεται τακτικά με κυβερνήσεις που αμφισβητούνται από ζητήματα ασφάλειας.
Ο Νταφ έχει ταξιδέψει εκτενώς, έχει εκδοθεί σε όλο τον κόσμο και είναι τακτικός επισκέπτης στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο σε περισσότερες από "αρκετές" χώρες. Είναι επίσης εκπαιδευμένος σεφ, λάτρης του κρασιού, άπληστοι μοτοσικλετιστές και οπλοποιοί που ειδικεύονται στα ιστορικά όπλα και την αποκατάσταση. Η επιχειρηματική εμπειρία και τα ενδιαφέροντα είναι στην τεχνολογία ενέργειας και άμυνας.
veteranstoday.com/2022/04/07/sit-back-and-watch-europe-commit-suicide/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου