Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

ΗΠΑ: Αύξησε ξανά το επιτόκιο η Fed - τι "βλέπει" για το 2018

Το 1974, το 1987, το 2000 ή το 2008 –όποτε η Fed αύξανε τα επιτόκια– αργά ή γρήγορα ακολουθούσε ένα βίαιο ξεπούλημα στην αγορά
 
Συνεπής στο guideline που είχε δώσει και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα αύξησε για τρίτη φορά φέτος το βασικό επιτόκιο.

Ειδικότερα, η Federal Reserve αποφάσισε να
αυξήσει το επιτόκιο κατά 0,25% στο εύρος του 1,25-1,5%, ολοκληρώνοντας χωρίς εκπλήξεις την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής για φέτος. 
 Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς 2 από τους 9 αξιωματούχους της Fed τάχθηκαν κατά της αύξησης του επιτοκίου.
Πρόκειται για τον Charles Evans της Chicago Fed  και τον Neel Kashkari  της Minneapolis Fed.

Ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα σηματοδότησε μια πιο επιφυλακτική στάση όσον αφορά τον ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής στο μέλλον, υιοθετώντας μια στάση αναμονής που θα λαμβάνει υπόψη τον αδύναμο πληθωρισμό και την αλλαγή ηγεσίας στην Fed.

Οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας διατήρησαν την βασική τους πρόβλεψη για άλλες τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018, παρότι περιμένουν περαιτέρω σύσφιξη των συνθηκών στην αγορά εργασίας και αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το νέο έτος. 
Για το 2019 και το 2020 οι αξιωματούχοι της Fed εξακολουθούν να "βλέπουν" από δύο αυξήσεις το κάθε έτος.  
Στόχος είναι να αυξηθεί σταδιακά το κόστος δανεισμού για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η οικονομία δεν θα υπερθερμανθεί.

Οι πληθωριστικές πιέσεις ήταν περιορισμένες φέτος αν και η Fed πιστεύει πως τα επόμενα δύο χρόνια ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί κοντά στο 2%.
Όσον αφορά το ΑΕΠ, η Fed αναβάθμισε στο 2,5% από 2,1% προηγουμένως την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη το 2018, λαμβάνοντας ενδεχομένως υπόψη το σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης του Ντ. Τραμπ. 

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Fed προχώρησε στην αύξηση του επιτοκίου παρά τον αδύναμο πληθωρισμό εν μέσω ανησυχίας πως η παρατεταμένη διευκολυντική νομισματική πολιτική μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες φούσκας. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες και οι μετοχές σημειώνουν διαδοχικά ρεκόρ για παράδειγμα και τα επιτόκια παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα παρά τις 5 αυξήσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Fed. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου