Μερική ανάσχεση της επιχειρηματικής ‘αιμορραγίας’ καταγράφουν τα
στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για το
2017.
Μπορεί η κλειδωνιά του λουκέτου να ήχησε την τρέχουσα χρονιά για 554 βιοτεχνίες, καταδεικνύοντας τη δυσχερή θέση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η αγορά, εντούτοις, όμως, ο
αριθμός τους ήταν μειωμένος κατά 24% έναντι του 2016, οπότε αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση 729 επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα οι εγγραφές των λίγων ‘γενναίων’ που αποφάσισαν να επιχειρήσουν φέτος ήταν αυξημένες έναντι του 2016 κατά 16%.
Σημειώνεται πως πέρσι οι εγγραφές άγγιξαν τις 329.
Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο κατά την πλειονότητα τους επιλέγουν τις εν λόγω επιχειρήσεις (246 επί συνόλου 382 εγγραφών).
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 410 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 555.
Ασύμφορες 387 επιχειρήσεις
Ασύμφορες κρίθηκαν 387 επιχειρήσεις, ενώ μία οδηγήθηκε σε πτώχευση κατά το 2017.
Ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των ασύμφορων ήταν 504 και οι πτωχεύσεις επτά.
«Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγούνται σε λουκέτο έχει αρχίσει να περιορίζεται. Ωστόσο τα στοιχεία του μητρώου του ΒΕΘ δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού καθώς η ιδιωτική πρωτοβουλία συνεχίζει να βυθίζεται και οι επιχειρήσεις να φυλλορροούν.
Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, προκαλεί στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις. Δυστυχώς και το 2018 θα βρεθούμε ενώπιον νέων μέτρων.
Η λύση για να κινηθεί η αγορά δεν είναι η παροχή κοινωνικών μερισμάτων και επιδομάτων στους νέους.
Η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με ‘φιλοδωρήματα’ και υποσχέσεις που δεν τηρούνται και φόρους» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, καταλήγοντας ότι «πρέπει να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς αυτή προσφέρει θέσεις εργασίας, ενισχύει την παραγωγική διαδικασία και, αναμφίβολα, τα δημόσια έσοδα».
seleo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου