Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Οι 50 κορυφαίες επιχειρήσεις της Αμερικής το 1917 και το 2017

Των Michael Nowe και Jeff Kauflin

Δύσκολα θα διαβάσει κανείς τη λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ τον τελευταίο αιώνα χωρίς να αισθανθεί δέος. 
Αρκετά συχνά η αμερικανική οικονομία γεννά επιχειρηματικούς κολοσσούς και στη συνέχεια τους
συντρίβει. Ο απόηχος αυτής της δημιουργικής καταστροφής φέρνει νέες θέσεις εργασίας, πλούτο, βιομηχανίες και καινοτομία.
Με εξαίρεση την Berkshire Hathaway του Warren Buffett, καμία από τις έξι μεγαλύτερες εταιρείες του 2017, βάσει κεφαλαιοποίησης, δεν υπήρχε ούτε καν το 1967. Τρεις από αυτές μετρούν λιγότερα από 25 έτη λειτουργίας. Μόνο δύο οντότητες από την πρώτη λίστα του Forbes το 1917 –η AT&T και η General Electric- επιβίωσαν μέσα από τον αιώνα διατηρώντας τις επωνυμίες τους, ενώ μία διαλύθηκε από την κυβέρνηση σε μια πολύκροτη υπόθεση το 1984.

Εντυπωσιακός είναι επίσης ο εκδημοκρατισμός των κερδών. 
Πριν από έναν αιώνα, πολλές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας ήταν trusts (ή οι απόγονοί τους), που ελέγχονταν από συμβούλους της Wall Street διψασμένους για μονοπώλια. Εν αντιθέσει, η σημερινή λίστα κυριαρχείται από γνώριμα brands: Wal-Mart, Microsoft, Coca-Cola, Bank of America και φυσικά, Apple.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ: 1917
Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις ανά κλάδο, 1917 (αξία παγίων σε εκατ. δολ.)


lista1for
Οι κλάδοι που δεν αναφέρονται αντιπροσωπεύουν το 2% ή και λιγότερο των συνολικών παγίων των κορυφαίων 50 επιχειρήσεων.


Το 40% των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Αμερικής, βάσει παγίων, είναι πετρελαϊκές, χαλυβουργίες ή μεταλλευτικές, μεταξύ των οποίων πολλές "απογόνοι" της Standard Oil του John D. Rockefeller, η οποία είχε διαλυθεί μόλις έξι χρόνια νωρίτερα.
 Αλλά η εποχή του trust παραμένει. 
Η μεγαλύτερη εταιρεία του έθνους είναι η US Steel του Andrew Carnegie, την οποία η κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να διαλύσει το 1911. H US Steel διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,5 δισ. δολαρίων (περίπου 47 δισ. δολάρια σε σημερινά δολάρια) και είναι υπερτριπλάσια σε σχέση με τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, AT&T.
 Άλλα trusts που διακρίνονται είναι η Central Leather, η American Tobacco, η US Rubber και η International Mercantile Machine της JP Morgan.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ: 1967
Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις ανά κλάδο, 1967 (αξία παγίων σε εκατ. δολ.)


λιστφορ2
Οι κλάδοι που δεν αναφέρονται αντιπροσωπεύουν το 2% ή και λιγότερο των συνολικών παγίων των κορυφαίων 50 επιχειρήσεων.

Η πιο πολύτιμη εταιρεία των ΗΠΑ είναι η IBM, καθώς αξίζει περί τα 259 δισ. δολάρια σε τρέχουσες τιμές, περίπου το ίδιο με την Wal-Mart σήμερα. 
Στη λίστα του 1967, υπάρχουν τέσσερις φαρμακευτικές, δύο εταιρείες τεχνολογίας και δύο εταιρείες αεροναυπηγικής και άμυνας –σχεδόν όλες οι βιομηχανίες που υπήρχαν το 1917.
 Ο υπολογισμός με βάση την κεφαλαιοποίηση αντί για τα πάγια, έχει μία απρόσμενη επίδραση. 
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, με την ασφαλή, σταθερή ροή μερισμάτων, καταγράφουν την καλύτερή τους επίδοση, καταλαμβάνοντας τρεις θέσεις στην κατάταξη. 
Αλλά το πετρέλαιο παραμένει το κεντρικό θέμα του Αμερικανικού αιώνα, ενώ αν εξαιρεθούν οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, η ενέργεια παραμένει ο μεγαλύτερος τομέας, αντιπροσωπεύοντας το 18% της λίστας.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ: 2017
Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις ανά κλάδο, 2017(αξία παγίων σε εκατ. δολ.)



listfor3
Οι κλάδοι που δεν αναφέρονται αντιπροσωπεύουν το 2% ή και λιγότερο των συνολικών παγίων των κορυφαίων 50 επιχειρήσεων.

Η τεχνολογία κυριαρχεί στη σημερινή κατάταξη με 11 θέσεις. 
Το παρατεταμένο ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς τα τελευταία 50 έτη έχει καταστήσει τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις πολύ πιο πολύτιμες, κατά μέσο όρο, από τις αντίστοιχες του 1967.
Στην κορυφή βρίσκεται η Apple με αξία 770 δισ. δολαρίων, υπερδιπλάσια σε σχέση με την αξία της IBM μισό αιώνα πριν, προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό. 
Πιο κάτω στη λίστα, η δημιουργία πλούτου λαμβάνει ακόμη πιο δραματικές διαστάσεις. 
Η στατιστική μέση χρηματιστηριακή αξία το 2017 είναι 180 δισ. δολάρια –περίπου στο επίπεδο που βρίσκεται η αξία της Philip Morris International- ήτοι 731% υψηλότερη σε σχέση με το 1967. 
Ακόμη και η λιγότερο πολύτιμη εταιρεία της λίστας, η Eli Lilly, αξίζει περίπου 91 δισ. δολάρια, όταν η 50η εταιρεία της λίστας του 1967, η Johnson & Johnson, θα άξιζε λίγο κάτω από 13 δισ. δολάρια σε σημερινά λεφτά.

απο το capital.gr/forbes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου