"Θα υπάρξει Grexit αυτή τη φορά;" αναρωτιέται το
περιοδικό Economist.
Η απάντηση δεν δίνεται, αλλά διατυπώνεται μία σαφής
προειδοποίηση προς όλες τις πλευρές, για το σοκ που συνεπάγεται η
ελληνική έξοδος τόσο για την Αθήνα όσο και για την ευρωζώνη.
Επαναλαμβάνοντας τη συζήτηση που γινόταν στην ευρωζώνη το 2012, το περιοδικό Economist εξηγεί σε εκτενές άρθρο πόσο επιζήμια θα ήταν ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, τόσο για την
ίδια τη χώρα, όσο και για την ευρωζώνη.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά, ο Economist στηρίζει την ανάλυσή του στην έκθεση που είχε δημοσιεύσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν από δύο χρόνια, όπου υπολόγιζε ότι θα υπήρχε υποτίμηση της δραχμής κατά 50% έναντι του ευρώ.
«Τέτοια υποτίμηση θα μπορούσε να προκαλέσει σταδιακά οικονομική ανάκαμψη, καθιστώντας την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική» αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας το παράδειγμα της Αργεντινής που το 2002 κατάργησε τη σύνδεση του νομίσματός της με το δολάριο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν «πολλά χρόνια ταχείας ανάπτυξης, αν και με τη στήριξη από το ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων». «Η ελπίδα είναι πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, κυρίως με την προσέλκυση περισσότερων τουριστών».
«Ακόμη κι έτσι όμως, υπάρχουν σοβαρά μειονεκτήματα.
Το Grexit θα αποτελέσει τεράστιο βραχυπρόθεσμο σοκ για την οικονομία. Θα χρειαστούν μήνες για να εισαχθούν τα νέα νομίσματα και κέρματα. Είναι πιθανόν να δημιουργηθεί χάος, ακόμη κι αν όλο και περισσότεροι κάνουν τις πληρωμές τους ηλεκτρονικά.
Πιθανότατα, η Ελλάδα θα βγει και από την Ε.Ε. Ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί λόγω των αυξημένων τιμών στις εισαγωγές, ενώ η ανάλυση του ΔΝΤ βλέπει αύξηση των εγχώριων τιμών κατά 35%» αναφέρει ο Economist και συμπληρώνει:
«Όλα αυτά καθιστούν σχεδόν απίθανη μία αναπτυξιακή πορεία σαν εκείνη της Αργεντινής. Η οικονομία πιθανότατα θα οδηγηθεί ξανά σε ύφεση, ενώ μόλις άρχισε να ανακάμπτει. Το ΔΝΤ εκτίμησε το 2012 ότι το Grexit θα προκαλέσει επιπλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες».
Ο Economist σημειώνει ότι για την ελληνική κυβέρνηση θα είναι αδύνατο να δανειστεί από το εξωτερικό και πως το χρέος θα εκτιναχθεί καθώς μέρος του είναι σε ξένο νόμισμα. «Θα υπάρξουν μεγάλες νομικές μάχες, ειδικότερα με τους ιδιώτες κατόχους των νέων ελληνικών ομολόγων που εκδόθηκαν με την αναδιάρθρωση του 2012, τα οποία υπόκεινται στο βρετανικό δίκαιο» αναφέρει.
Ο Economist παραδέχεται ότι «η Ελλάδα είναι καλύτερα τοποθετημένη τώρα από ό,τι ήταν το 2012» λόγω του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Η χώρα όμως, είναι επίσης καλύτερα τοποθετημένη για να ευημερήσει εντός της ευρωζώνης. Η απότομη έξοδος θα εμποδίσει την υποσχόμενη ανάπτυξη» αναφέρει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι έχει μειωθεί σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις για την ευρωζώνη, ο Economist αναφέρει: «Το κέρδος για τους πιστωτές της Ελλάδας από τo Grexit είναι η πειθαρχία.
Η έξοδος της χώρας θα δείξει ότι τα κράτη μέλη του νομισματικού κλαμπ πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα στους επαναστάτες πολιτικούς άλλων χωρών της περιφέρειας να συμμορφωθούν.
Ο κίνδυνος για ευρύτερη διάσπαση από το Grexit είναι χαμηλότερος από ό,τι ήταν το 2012 χάρη στους αμυντικούς μηχανισμούς.
Ακόμη κι έτσι όμως, το Grexit θα αποτελέσει σοκ.
Ο επιζήμιος αντίκτυπος στην ήδη αδύναμη οικονομική ανάκαμψη μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη κατά 1,5% σε διάστημα 18 μηνών, από τη δυνητική πορεία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JPMorgan Chase.
Το Grexit θα συντρίψει επίσης την αρχή ότι η ένταξη στην ευρωζώνη είναι για πάντα. Ενδεχομένως να υπάρξει sell off στα ομόλογα άλλων χωρών που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν».
«Η ευρωζώνη ίσως να μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα τώρα στο Grexit, αλλά το κόστος της ρωγμής στη νομισματική ένωση θα αποδειχθεί μεγαλύτερο από την επιβολή της πειθαρχίας» καταλήγει το έγκυρο οικονομικό περιοδικό.
απο το euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου